Kultūras ziņas

Norit gatavošanās Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Viļņas laikmetīgās mākslas gadatirgū plaši pārstāvēta Latvija

Viļņas laikmetīgās mākslas gadatirgū plaši pārstāvēta Latvija

Šajā nedēļas nogalē Viļņā norisināsies vērienīgs mākslas gadatirgus, kurā no Latvijas piedalīsies septiņas mākslas galerijas. Šogad mesē uzmanības centrā ir Ziemeļeiropas mākslinieki. Pasākumā kopumā dalību pieteikuši 67 mākslinieki no 14 valstīm.

Latvija šogad būs pārstāvēta ar rekordlielu galeriju skaitu, tostarp ilggadējiem dalībniekiem "Māksla XO" un "Alma", "Agijas Sūnas Art Gallery" un Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālo telpu "Pilot", kā arī meses jaunpienācējiem – "Asni", "ISSP Gallery" un "Cut Art Gallery". Īpaša uzmanība "ArtVilnius" tiks pievērsta Ziemeļeiropas mākslai, ko pārstāvēs 11 galerijas no Norvēģijas, Somijas, Dānijas un Zviedrijas. Turklāt mesē piedalīsies vairāki jauni dalībnieki, kā arī zināmas un starptautiski atzītas mākslas telpas no Itālijas, Beļģijas, Vācijas, Ukrainas un citām valstīm.

Laikmetīgās mākslas gadatirgus "ArtVilnius" pastāv kopš 2009. gada un ik gadu pulcē ap 23 tūkstošiem apmeklētāju. Latvija šajā Baltijā vērienīgākajā mākslas pasākumā piedalās no pašiem pirmsākumiem, tostarp galerija "Māksla XO".

"Pateicoties tam, man ir laba sadarbība šos 15 gadus. Un tie autori, ko es izstādu Rīgā, visi ir satikti Viļņā," stāsta izstāžu kuratore, galerijas "Māksla XO" vadītāja Ilze Žeivate. "Tagad ir izaugusi jauna paaudze Lietuvā, jauni mākslas kolekcionāri, kuri jau kā bērni ir apmeklējuši šo mesi un tagad jau ir pieauguši, un viņi sāk iegādāties latviešu mākslinieku darbus."

"Māksla XO" mesē piedāvās Annas Heinrihsones lielformāta gleznas un pagājušā gada labākā mākslinieka balvas ieguvēja Paula Liepas darbus. Savukārt galerijas "Cut Art Gallery" pārstāvji uz Viļņas mākslas gadatirgu dosies pirmo reizi.

"Tas ir ļoti svarīgi – iziet ārpus Latvijas robežām, jo mūsu mākslas tirgus ir diezgan maziņš, un tas ir svarīgi, lai palielinātu iespējas. Gan kā māksliniekiem, gan pašām galerijām," uzsver mākslinieks Edgars Nikolajevs.

"Mums nav īpaši lielas cerības, jo mākslas tirgus šobrīd visur ir kļuvis lēnāks un mazaktīvāks. Bet ir ļoti patīkami, ka Baltijas valstīs varam parādīt to, ar ko nodarbojamies. Mums kā galerijai bija ļoti būtiski nonākt šai gada tirgū, jo tur ir ļoti kompetenta atlases komisija un vienmēr ir interesanti sadarboties ar profesionāļiem," skaidro galerijas "Cut Art Gallery" vadītāja Viktorija Zaiceva.

Lai izprastu mākslas tirgus procesus, uz Viļņu dosies arī Latvijas Mākslas akadēmijas studenti un pedagogi. 

Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors, gleznotājs Andris Vītoliņš norāda: "Savulaik man Olga Temnikova no Tallinas galerijas teica, ka tas ir kā sausais treniņš. Un no Mākslas akadēmijas mēs vienmēr sūtām komandu, kurā ir studenti. Tas nav tik vienkārši, kā uztaisīt izstādi. Tas ir vesels process. Gan transportēšana, gan uzlikšanās, gan izvēle, gan arī fiziski izturēt, jo tas ir fizisks darbs – izturēt, kad nāk 20 000 cilvēki."

Mākslas akadēmiju Viļņā pārstāvēs Franciska Anna Beļāne, Keita Mellere ar keramikas darbiem, kā arī pasniedzējas Maijas Kurševas un gleznotāja Klāva Lorisa darbi. "ArtVilnius" mākslinieki dēvē par durvīm uz pasauli un izaugsmi.

Laikmetīgās mākslas gadatirgus Viļņā norisināsies no 4. līdz 6. oktobrim.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti