Kultūras ziņas

Tango ar džeza ietekmi festivālā "Rīgas ritmi"

Kultūras ziņas

Lietuva atzīmē Dziesmu svētku tradīcijas simtgadi

Kristīnes Abikas izstāde "Dārzkopja gads"

Mākslinieces Kristīnes Abikas «Dārzkopja gads» – izstāde par dārza kultu

Kuldīgas Mākslinieku rezidencē atklāta izstāde "Dārzkopja gads", kurā ne viens vien dārzkopis atpazīs sevi, jo visus vieno pirmās salnas, simtā diena, kad jāsēj zirņi, vai kāda nepārziemojusi puķe. To visu pieredzējusi arī māksliniece Kristīne Abika, kurai mazdārziņš Kuldīgā ir jau trešo gadu.

Izstāde ir viņas interpretācija par dārza kultu, dažādus pieturpunktus papildinot ar dārza dzīves detaļām, citātiem, scenogrāfiskiem elementiem un vēsturiskiem artefaktiem.

Pirms astoņiem gadiem gleznotāja, scenogrāfe un tērpu māksliniece Kristīne Abika kļuva par kuldīdznieci, bet par 100 kvadrātmetru liela mazdārziņa saimnieci, kur garām tek Venta, kur skatu tornis un senais velvju tilts teju ar roku aizsniedzami, – pirms trim gadiem.

Māksliniece smejas, ka rūpes par dārzu kļuvušas par viņas pasauli un kaislību, turklāt rokās nonākusi arī čehu rakstnieka Karela Čapeka grāmata "Dārzkopja gads"; viņa sapratusi, ka tā ir par visiem dārzkopjiem – arī viņu, tā izstādei dodot arī nosaukumu: "Man ir ļoti svarīga tā priekšmetiskā pasaule. Saprotu, ka es nespētu izveidot izstādi  tikai ar gleznām, tikai plaknē. Un otrs tāds atslēgas punkts būtībā tai grafiskajai daļai un arī telpiskajai ir manis pašas zīmēta pirms padsmit gadiem mātesplate, respektīvi dārza shēma. To mazo papīriņu, kas ir tāds paviršs pieraksts, pārvērtu monolītā objektā, jo tas ir nopietni."

Tīri praktiskas un dārzniekiem svarīgas lietas, procesi un datumi te kļuvuši pār mākslas darbiem, piemēram, tomātu balsti par balstu galaktiku. Kristīne Abika ļaujas arī smaidam par savām neveiksmēm, parādot, kā sociālo tīklu bildes atšķiras no realitātes, cik svarīgi pamanīt pirmās pavasara pazīmes, protams, sava vieta arī salnai, bet iepriekšējās dārza saimnieces ilgus gadus lietotie darbarīki veido artefaktu sienu. 

Viņas dārza un māju kaimiņiene Krista Jansone saka – bija jau laiks tapt tādai izstādei: "Ja mēs skatāmies un sekojam līdzi, kas sabiedrībā notiek, tad tā nenoliedzamā tendence uz dārzkopības aktualizēšanos ir beidzot piedzīvojusi tādu izpausmi mākslā, mākslai būtu jāstāsta par to, kas mūsu sabiedrībā aktuāls, un dārzkopība tāda noteikti ir, vismaz kaut kādā vecumā sāk kļūt."

Kuldīgas Mākslinieku rezidences pārstāvis Mārtiņš Dambergs atzīmē: "Man patīk tas mātes čips, mātes plate. Tas ir brīnišķīgs darbiņš. Nu autors ir, manuprāt, veiksmīgi iepakojis šo visu, ļoti talantīgs mākslinieks."

Izstāde Kuldīgas Mākslas galerijā būs skatāma līdz 4. augustam. Un šobrīd pavisam noteikti ir zināms, ko Kristīne darīs pēc tam – sēs mežlokus jeb lakšus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti