Kultūras ziņas

Dzejniece un arhitekte Gunta Šnipke izdevusi jaunu krājumu "Kā"

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

LMA keramikas katedra simtgadi atzīmē ar izstādi

«Gadsimta nospiedumi» – Mākslas akadēmijas Keramikas katedra simtgadi atzīmē ar izstādi

Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas katedra šogad savu simt gadu jubileju svin ar vērienīgu laikmetīgās keramikas izstādi "Gadsimta nospiedumi". Tajā apkopoti studentu un pasniedzēju šī studiju gada darbi, kas veltīti keramikas attīstībai pēdējo simts gadu laikā. Izstāde skatāma līdz 18. oktobrim Latvijas Mākslas akadēmijas galvenajā ēkā.

Latvijas Mākslas akadēmijā sācies jauns mācību gads, un jau simtais mācību gads ir Latvijas keramikas mākslinieku kalvei jeb Keramikas katedrai. Zālē aplūkojami šī studiju gada darbi, kas veltīti pašai keramikai, tās vēsturei un aktualitātēm. Katrs eksponētais darbs kalpo kā "gadsimta nospiedums", stāstot par laikmetu, kurā tas radīts, un mākslinieka ceļojumu keramikas pasaulē.

"Gribējās uztaisīt jaunu darbu, vasaras sākumā ir sākts un burtiski divas nedēļas pirms izstādes viņš ir no krāsns izņemts," stāsta LMA Keramikas katedras asociētā profesore, keramiķe Līga Skariņa. "Bet vairāk izstādes un simtgades saistībā vēlējos jums parādīt keramikas meistardarbnīcas dibinātāju fotogrāfiju, kas tagad ir uzprintēta uz porcelāna. Un otru tādu es sagatavoju, lai parādītu tos pasniedzējus, kas bija mūsu katedras pedagogu skolotāji. Šeit ir gan Sarmīte Ozoliņa, gan Pēteris Martinsons. Tagad mēs esam trešā paaudze pedagogu, kas strādājam šajā simtgades intervālā."

Šodien keramika ir pilnvērtīga, mūsdienīga tēlotājmākslas nozare, kas ietver daudzveidīgus un konceptuālus risinājumus. Sekojot teicienam, ka mācīšana varētu būt vislielākā no mākslām, keramikas katedras profesori izstādei paši radījuši virkni darbu, kas reflektē par mūsdienu tendencēm.

"Tas pasniedzēju sastāvs, kas akadēmijā ir jau vairāk nekā gadsimta ceturksni, tas, protams, ir tāds nozīmīgs atskaites punkts, par kuru mēs reflektējam, par to sākumu, kas bija pirms simts gadiem," norāda Keramikas katedras vadītājs, profesors, keramiķis Dainis Lesiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti