Kultūras rondo

Leļļu teātris jubilejā atskatās uz vēsturi un diskutē par laikmetīgā teātra nākotni

Kultūras rondo

Pēc pirmizrādēm tiekamies ar operas "Hofmaņa stāsti" radošo komandu

Gunta Laudera jaunākajā izstādē blakus dabas motīviem ienācis arī pasaules nemiers

Pasaules nemiers rotu mākslinieka Gunta Laudera izstādē «Trīs putni un melns koks»

"Ar gadiem dabas klātbūtne man ir arvien nozīmīgāka," saka rotu mākslinieks Guntis Lauders, kura personālizstāde "Trīs putni un melns koks" pašlaik ir skatāma galerijā "Apsīda" Vecrīgā. Dabas motīvi Laudera rotās allaž ir klātesoši, bet šajā izstādē tajos ienācis arī pasaules nemiers. Blakus melnajam kokam – izdegušai zemei – mākslinieks meklē trīs putnus: ticību, cerību un mīlestību.

Dabas klātbūtne un sievas padoms

Galerijā "Apsīda" viesojos brīdī, kad Guntis Lauders ar sievu Ingūnu un kolēģiem vēl iekārto vitrīnas. 

Izstādes tēma Guntim Lauderam radusies, asi izjūtot Krievijas sākto karu Ukrainā un nemierīgo pasauli mums apkārt: "Es nekad neesmu ņēmis tādu politiskāku nosaukumu vai domu, bet tomēr man radās šie "Trīs putni un melns koks". Tā kā man ļoti mīļa ir daba, tad melnais koks simbolizē Ukrainas izdegušo zemi, kas paliek aiz karalauka. Liekas, ka tas vienīgais glābiņš un izeja ir putni gaisā, kas kopš seniem laikiem simbolizē mīlestību, cerību un ticību. Manuprāt, ja tās lietas apvienosies vienā veselā, tad arī koki kļūs zaļi, zālīte uzaugs un sāksies atkal harmoniska dzīve. Galvenā tēma bija, ka tas tomēr skar mūs visus."

Daba Guntim Lauderam allaž bijusi lielākais iedvesmas avots – lai radītu, mākslinieks daudz laika pavada lauku mājās Vecpiebalgā un pie Kolkas, kur arī dzimstot labākās idejas: "Tu nekad nezini, kad nāks tā ideja! Laukos, sēžot dīķa malā, pēkšņi liekas – oh, te taču varētu tās puķes nostilizēt, tās krāsu attiecības, ēnu spēle vai mākoņi kaut ko izveido debesīs... Laukos es tikai radu skices, Vecpiebalgā man ir tāda veca lauku māja ar verandu un skatu uz dīķi, tur es vadu laiku, brīžiem kopā ar mazdēlu Albertu zīmējam katrs savas lietas. Kad atbraucu uz Rīgu, kur man ir darbnīca, tad šīs skices materializēju, piemeklēju akmeņus, precizēju proporcijas."

Lauders teic, ka dabas klātbūtne viņam ar gadiem kļūst arvien nozīmīgāka, bet idejas rotām varot saskatīt teju visur.

"Es daudz skatos detaļas. Piemēram, ja esmu kādā muzejā, es safotografēju nevis visu mākslas darbu, bet tieši kādas detaļas, kas mani uzrunā. Tur es uzreiz jau redzu rotaslietas skicējumu. Studijā apstrādāju ideju ar akmeņiem. Tur man liels atspaids ir mana sieva Ingūna, kura arī ir māksliniece, beigusi modes. Faktiski pēdējos gadus mēs strādājam kopā. Jo brīžiem, strādājot tehniski, es nosacīti kļūstu akls un man vajag skatu no malas. Atnāk Inguna un konkretizē: te labāk liec tādu akmeni, tādu krāsu," saka mākslinieks.

Mākslinieki Guntis un Inguna Lauderi
Mākslinieki Guntis un Inguna Lauderi

Gunta sievu Ingūnu Lauderi pārtveru jaunākās izstādes iekārtošanas brīdī. "Man tas ļoti patīk un sagādā lielu baudu," viņa saka par šo procesu.

Lauderi darbojas ciešā tandēmā: Ingūna atbild gan par publicitāti un saziņu ar klientiem, gan veido izstāžu stāstus. "Te ir tāds dzīvības koks, kas izstaro no sevis labas emocijas. Arī šie gredzeni, kas faktiski ir kā saule ar stariem, ļoti labi iet kopā... Tad šīs skaistās mēneszivis, kas savā starpā sarunājas... Te man vēl kaut kā jāiedabū tā saulīte pa vidu. Un šie ir "iņ" un "jaņ" auskari, kas kopā veido apli," ieskatu izstādē sniedz Ingūna Laudere.

Mazo formu tēlniecība

Rotas Guntis Lauders veido jau vairākas desmitgades. Savulaik tam pievērsies vecākā brāļa, arī rotu meistara Andra Laudera ietekmē, aizgājis mācīties uz Lietišķās mākslas vidusskolu un vēlāk – Tallinas mākslas universitāti. Līdzās komerciāliem rotu pasūtījumiem mākslinieks ik pa četriem, pieciem gadiem rīko arī personālizstādi. Starp citu, Rīgā skatāmā izstāde šovasar bija redzama arī viņa studiju pilsētā Tallinā.

"Šādas personālizstādes man ir nepieciešamas priekš sevis paša: vai es varu atkal radīt darbus, turklāt nevis vienu vai divus, bet rotu grupu – 20 vai 30? Māksliniekam vajag laiku pa laikam piespiesties no pasūtījuma darba piesēsties pie radošā procesa, jo tas pēc tam atkal virzīs citus darbus, jo darbs attīsta darbu," stāsta mākslinieks.

Tāpat kā daudziem, arī Guntim Lauderam pēdējo gadu notikumi pasaulē likuši pārdomāt savu kā mākslinieka misiju: "Man ir tā – es radu, lai nestu cilvēkiem prieku.

Un citu neko es arī nemāku, šī ir mana profesija. Vēl es droši vien varētu kaut kur braukt ar "Bolt" taksometru...

Bet šis darbs manī rada harmoniju, tas mani iepriecina un nomierina. Un, ja vēl es redzu, ka cilvēki valkā manas rotas un raksta man, ka ir tik forša sajūta, tad māksliniekam tas ir vienkārši brīnišķīgi!"

Šā gada maijā Gunta Laudera rotas bija izvēlētas starp 50 mākslinieku darbiem Ņujorkas Mākslas un dizaina muzeja ikgadējai rotu mākslas izstādei "MAD About Jewelry 2024". Lauderam tā bija pirmā klātienes satikšanās ar ASV publiku. "Kas man ļoti patika – ka mani darbi kardināli atšķīrās no citu autoru darbiem," viņš atceras. Iespaidi par izstādi palikuši ļoti dažādi. "Ļoti daudz bija konceptuālo rotu – plastmasas 3D lējumi, drēbes gabaliņš ar pielīmētu adatiņu... Par to katram ir savs viedoklis, bet kāda trešā daļa bija, manuprāt, tiešām labi autordarbi."

Savu pieeju rotu mākslai Guntis Lauders sauc par mazo formu tēlniecību. Mākslinieks smej, ka esot pārāk straujas dabas, lai varētu būt tēlnieks: "Es nevarētu nekad pusgadu kalt vienu galvu. Rotas var diezgan ātri radīt un redzēt rezultātu!"

Gunta Laudera personālizstāde "Trīs putni un melns koks" ir skatāma nelielajā galerijā – salonā "Apsīda", kas jau gadus 30 darbojas pašā Vecrīgas viducī un nomā telpas no līdzās esošā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja. Galerijas īpašniece Dzintra Hāze te uzņēma arī iepriekšējo Laudera izstādi pirms četriem gadiem.

"Šī kolekcija, manuprāt, ir ļoti vērtīga ar to, ka ir izmantoti tikai kādi trīs, četri materiāli, bet rotu ir ļoti daudz un dažādas – gan piespraudes, gan gredzeni un kaklarotas. Un tēma ir ļoti izturēta. Iepriekšējā bija tāda mirdzošā izstāde – tur bija daudz kristālu, daudz krāsu... Protams, bija arī kauls un melnkoks, kurā Guntis mīl strādāt. Toreiz arī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs izvēlējās vienu viņa kolekciju savam krājumam. Guntis Lauders ir ļoti noturīgs mākslinieks, man tas patīk," saka Dzintra Hāze.

Gunta Laudera personālizstāde galerijā "Apsīda" būs skatāma līdz 23. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti