Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Mūžībā devies pianists Mārtiņš Zilberts

Ģimeniskā saikne mākslā – izstāde "Tava roka"

Ģimeniskā saikne mākslā – izstāde «Tava roka»

Kultūrtelpā "Ola Foundation" atklāta izstāde, kas iepazīstina ar vienas ģimenes divām pārstāvēm, māksliniecēm – Ievu Maurīti un viņas māti Daci Pētersoni.

Izstāde "Tava roka" ir kā mākslinieces Ievas Maurītes veltījums viņas mammai Dacei Pētersonei, kurai atklāšanas dienā apritētu 80 gadi. Ieva Maurīte aktīvi piedalījusies izstādēs Latvijā un ārzemēs, rīkojusi vairāk nekā 20 personālizstādes. Par personālizstādi "Zaļā līnija" autore tikusi izvirzīta nominācijai Purvīša balvai. Viņas darbos dominē minimālisms, askētisms, par galveno izteiksmes līdzekli izmantota līnija. Izstādē eksponēti viņas lielformāta darbi uz audekla. Savukārt Daces Pētersones radošajā darbībā dominēja keramika, lai gan šai izstādei izvēlēti darbi citās tehnikās, tā parādot citas viņas darba šķautnes. Daces Pētersones darbi izstādīti gan Latvijā, gan pasaulē.

Ieva Maurīte “Tava roka” (2024
Ieva Maurīte “Tava roka” (2024

"Es šaubos, ja man būtu citi vecāki, vai es vispār mākslai būtu… nu, to jau mēs nevaram pateikt," spriež Ieva Maurīte. "Tā jau ir tā tava roka – tā roka, kas visu saliek kaut kā tieši tā, ka tu piedzimsti tieši šajā ģimenē, ka tev ir tieši tāda brīnišķīga mamma. Tas jau viss nosaka to turpmāko. Tā mana roka jau ir līdzīga tai mammas rokai. Kaut kādā ziņā mēs esam atšķirīgas, bet kaut kas arī ir tas, ko es esmu pārmantojusi, apzināti vai neapzināti, tajā rokrakstā, kā es strādāju."

Tomēr abu mākslinieču darbi savstarpēji ir atšķirīgi.

"Viņas darbos, arī ja tie ir lineāri, ir tas apjoms. Manos darbos nav apjoma. Mani darbi ir plakani. It kā ir līdzīgs tas lineārais un tomēr ir tā atšķirība tieši tajā, ka vienam ir apjoms un otram ne," skaidro Ieva Maurīte.

Dace Pētersone – porcelāns no sērijas “Pāvila vēstules” (2019)
Dace Pētersone – porcelāns no sērijas “Pāvila vēstules” (2019)

Mākslinieces Ievas Maurītes darbi izvietoti otrajā stāvā. Pirmajā stāvā izvietoti Daces Pētersones darbi – batikas un keramika, kas veidota 90. gados, kā arī zīmējumi uz metāla plāksnēm, kas veidoti dzīves pēdējos gados. Daļa no darbiem izstādīti iepriekš, daļa – pirmo reizi.

Izstāde kultūrtelpā "Ola Foundation" būs aplūkojama līdz 20. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti