Dienas ziņas

Rīgā pēc sprādziena dzīvoklī evakuē iedzīvotājus

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Pedvālē notiek 12. brīvdabas vides mākslas objektu plenērs

Pedvālē noris 12. brīvdabas vides mākslas objektu plenērs

Pedvāles Mākslas parks ir vieta, kur stāda un audzē kultūras notikumus. Tas ir kā milzu izstāžu zāle, kuru veido pļavas, pakalni, koki un krūmāji. Nu tas papildināts ar pieciem jauniem mākslas darbiem, jo noslēdzies 12. brīvdabas vides mākslas objektu plenērs, kurā piedalījās arī ārvalstu mākslinieki.

Vēl pēdējie darbi pie mākslinieku Ievas Vītolas-Lindkvistas un Oles Lindkvista kopdarba "Vikingu laivas pārdzimšana". Tas radies, iedvesmojoties no apkārtējās vides, vēja, dabīgajiem materiāliem un stāstiem par to, ka reiz šai ielejā atrasta vikingu laiva.

"Esmu skandināvs, dānis, man tas pārvērtās par vikingu kuģi. Tam ir apmēram tāds pats izmērs. Bet tas kļuva par citu vikingu kuģa leģendu. Tas pārvadā jaunus kokus, nevis ieročus un sazagtās lietas. Šis ir sava veida attēls nākotnei," pauda mākslinieks Ole Lindkvists.

Pedvāles Mākslas parks ir teju 100 hektāru plašs. Tēlniecības simpozijus un plenērus parka izveidotājs mākslinieks Ojārs Arvīds Feldbergs sācis rīkot no 1994. gada. Šis bija jau 12. brīvdabas vides mākslas objektu plenērs. Nu brīvdabas izstāžu telpa, kuru veido pļavas, nogāzes, koku puduri un krūmāji, papildināta ar pieciem darbiem.

"Es ar darbu sarunājos, veidoju. Viņš pats veidojas brīžiem. Palīdz arī noskaņas, kas ir dabā, vējš, saule," sacīja zemes mākslinieks Jānis Gutāns-Grasis.

"Tā darba nosaukums ir "Kas tev aiz ādas?". Šie ir jautājumi par lietu būtību, par lietu dabu. Kā kaut kas izskatās no ārpuses un kā tas patiesībā ir no iekšpuses. Šajā gadījumā – no ārpuses ir ļoti mīksts, kaut kas maigs. Bet iekšā ir ļoti kaut kas ciets, tas ir akmens un koks," klāstīja māksliniece Sanda Zeme.

Lietuviešu mākslinieki Inga Raubaite un Žilvins Višinsks savā darbā uzsvēruši cipara četri nozīmi. Savukārt parka saimnieks Ojārs Arvīds Feldbergs iedvesmojies no siena zārda piramidālās formas, siena vietā ļaujot žūt granīta akmeņiem.

"Šī piramīdu forma man visu laiku fascinējusi, un es daudzkārt esmu izmantojis dažādās skulptūrās. Šodien ir tāda diena, kad ir vējš, viņa vēl dejo, ko es nemaz nebija paredzējis, redz, kā tas te visu laiku dejoja. Tā kā viņi kļūs par tādiem mobiliem," sacīja tēlnieks Ojārs Arvīds Feldbergs.

Šī ir tēlnieka tēva dzimtā puse. Tajā viņš atgriezies pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas un iegādājies Firksu Pedvāles un Briņķu Pedvāles muižas un sācis veidot Brīvdabas mākslas muzeju. Firksu Pedvāles muižai izdevies atdot tās seno krāšņumu, te izveidota starptautiska mākslinieku rezidence ar telpām dzīvošanai, radošajam darbam, kā arī izstādēm un nodarbībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti