Kultūras ziņas

Luminiscējošās gleznas Ķemeru dumbrājos

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Vides aizsardzība, māksla un materiālu ilgtspējība

«Daba neiznīks, iznīksim mēs». Vides aizsardzība LMA izstādes «Bez baltiem karogiem» fokusā

Mākslas augstskolu studenti no deviņām pasaules valstīm desmit dienas radoši pavada Rīgā, mākslas rezidencē "SustainARTability" Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņi savu uzmanību pievērsuši ilgtspējības plašajam tēmu lokam – vides aizsardzībai, izmirstošām dzīvnieku sugām, dažādu materiālu ilgtspējīgai izmantošanai. Šobrīd tiek iekārtota grupas izstāde "Bez baltiem karogiem".

Baltais karogs ar uzrakstu "I don’t give up – Es nepadodos!" plīvos Latvijas Mākslas akadēmijas izstādē, kas mākslas valodā aktualizē ilgtspējības tēmu.

Māksliniece, projekta un rezidences "SustainARTability" mentore Ieva Stalšene stāsta: "Izstāde, ko mēs tagad piedzīvosim, saucas "No white flags" jeb "Bez baltiem karogiem", un tas ir rezultāts starptautiskai mākslas rezidencei, kas notika, "EUNIC" grupai Latvijā sadarbojoties ar Mākslas akadēmiju. Šis projekts apvieno deviņas Eiropas valstis."

"Kad sākām projektu veidot, nolēmām, ka neveidosim izstādi, kur mākslas darbi būtu tikai no otrreiz pārstrādātiem materiāliem, jo tas varētu kādu skatītāju atbaidīt - viņam liktos, ko tad tie mākslinieki atkal tos atkritumus ir sakāruši, un tāpēc mums atnāca šis simbols – baltais karogs. Tā ir kapitulācijas zīme, bet vai mēs drīkstam padoties? Un šeit mākslinieks katrs uzņemas personīgo atbildību, apņemas nepadoties katrs savā veidā, savā valodā," saka Stalšene.

Gētes institūta Rīgā direktore Ulrike Virce atklāj: "Šis projekts "SustainARTability" ir iniciēts no "EUNIC" sadarbības tīkla partneriem. EUNIC ir Eiropas Savienības Nacionālo kultūras institūtu un organizāciju tīkls visā Eiropas Savienībā, kas kopā ar 140 dažādiem sadarbības tīkla partneriem vairāk nekā 100 valstīs visā pasaulē iestājas par kultūras lomu starptautiskajās attiecībās, par sadarbību un izpratni. Galvenais mērķis šiem mākslas klasteriem ir fokusēties uz kultūras sadarbību, izpratni un kultūras attiecībām starp Eiropas Savienību un citām valstīm visā pasaulē. Mēs attīstījām ideju, lai uzzinātu jaunu, mūsdienīgu cilvēku domas un idejas, kā šo tēmu rādīt mākslas valodā, ne tikai diskusijās un radošajās darbnīcās, bet reāli parādot, ko izveidojuši jauni cilvēki no dažādām vietām, ar atšķirīgu pieredzi sanākot kopā, un no dažādām mākslas jomām."

Mākslas augstskolu studenti no Dānijas, Vācijas, Somijas, Francijas, Grieķijas, Itālijas, Austrijas un Lielbritānijas kopā ar  deviņiem Latvijas Mākslas akadēmijas dažādu jomu studentiem desmit dienu laikā iepazina ilgtspējas problemātiku, piedalījās meistardarbnīcās un katrs veidoja savu mākslas darbu.

LMA modes dizaina specialitātes studente Madlēna Ūdre par savu darbu stāsta: "Tā kā mūsu tēma ir atteikšanās no baltā karoga kā padošanās simbola, tad es izdomāju pavisam burtiski savu balto karogu nocelt no debesīm uz zemes un uzpīt no tā paklāju, un arī tādējādi šo simbolu padarot par kaut ko taustāmu, praktisku. Es studēju modes dizainu, un līdz ar to man gribot negribot pēc dažādām kolekcijām un projektiem paliek pāri audumu atgriezumi. Tos es esmu iestrādājusi šajā darbā, līdz ar to projekta ietvaros nav nekas pirkts jauns, es esmu izmantojusi to, kas man jau bija pieejams mājās. Vēl es esmu iepinusi dažādas Rīgas centrā salasītas zāles un nezāles, lai apvienotu cilvēka radīto un dabu."

Viņa papildina: "Mēs kā cilvēce turpinām ražot un patērēt, un attīstīties tempos, kas izsmeļ mums nepieciešamos zemes resursus.

Man šķiet, ka mēs nevaram iznīcināt dabu, mēs varam iznīcināt paši sevi, jo daba atgūtos un atkoptos, un turpinātu pastāvēt arī bez mums. Līdz ar to jautājums, vai mēs gribam šeit turpināt būt, pastāvēt un piedzīvot šo zemi?"

Studente no Austrijas uz baltā karoga diedzē dažādas sēklas – kreses, čia, bietes, kas izliktas vārda "care" jeb, tulkojot no angļu valodas, "rūpes" formā, lai daba rūpētos par mums. Tās iznestas akadēmijas pagalmiņā saules gaismā un divreiz dienā jāaplaista, stāsta Miriama Zieglmeiere: "Es gribēju, lai mans projekts ir par to, kā mēs liekam dabai būt atkarīgai no mums. Tāpēc mēs izveidojām šo dabas versiju, par kuru mums ir jārūpējas, jāaplaista to. Bet patiesībā daba spēj dzīvot bez mums, mēs esam tikai tās daļa.

 Augiem mēs pat neesam vajadzīgi, mēs tikai liekam viņiem būt no mums atkarīgiem. Tāpēc gribēju to parādīt savā projektā, ko divreiz dienā aplaistu.

Man ir jānodrošina, ka dīgstiem piekļūst pietiekami daudz saules gaismas. Beigās, kad šo darbu izvietosim izstādē, es vēlos, lai cilvēki, kas atnāks, paņem maizi, sviestu un nogrieztos augus uzliktu uz maizes, lai šo maizi apēstu."

Savukārt topošās gleznotājas pievērsušās dzīvnieku aizsardzības tēmai. LMA glezniecības specialitātes studente Marija Dzalba saka: "Darbnīcas laikā mums bija vairākas prezentācijas par vidi, par otrreizēju apstrādi, un es sapratu, ka visvairāk mani interesē dzīvnieku tēma, jo mēs nesam par viņiem atbildību. Dzīvnieki diemžēl tiek nogalināti fermās un uz ielas, un varbūt pat mājās. Gribās vērst uz to uzmanību, un tāpēc es gribu pārkrāsot to karogu sarkanā krāsā, kura nozīmē asinis."

Savukārt viņas kolēģi Mariju Šatalovu satrauc Latvijas purva bruņurupuča izmiršana: "Šobrīd viņš ir kritiski apdraudēts, un tā doma bija piesaistīt sabiedrības uzmanību tam, ka mums viņi ir palikuši mazāk nekā 50. Mums ir jārīkojas tagad, ne rīt, ne parīt, kā cilvēkiem vienkārši jābūt cilvēcīgiem un jābūt atbildīgiem. Sajust sevi ne tikai kā sevi, bet, ka esam vienoti ar dabu, piedomāt pie savām rīcībām."

Rezidences laikā tapušo darbu izstādes atklāšanas izstāde notiks ceturtdien, 5. septembrī, Latvijas Mākslas akadēmijas izstāžu zālē "Duo" Kronvalda bulvārī 4 un būs aplūkojama līdz 27. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti