Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Luminiscējošās gleznas Ķemeru dumbrājos

Neparastā izstāde jeb luminiscējošās gleznas Ķemeru dumbrājos

Ķemeru Nacionālajā parkā zem klajas debess visu diennakti apskatāmi mākslas darbi, kas aicina iepazīt dumbrājus un vakara stundās spīd. Gleznas radītas luminiscējošās krāsās un atklāj dumbrāju unikalitāti un tajā mītošo daudzveidību.

Līdz ar saulrietu esam ieradušies Ķemeru Nacionālā parka sirdī – Meža mājā. Palēnām satumst un cauri bieziem odu mākoņiem sāk spīdēt luminiscējoši 12 mākslas darbi.

Izstādes kuratore un dabas izglītības speciāliste Agnese Čamane stāsta: "Šī luminiscējošā gleznu izstāde, es teiktu, ir kaut kas jauns, nebijis, inovatīvs, jo arī, kā tas viss radās - mēs zinājām, ka šeit augusta beigās būs elektroniskās mūzikas pasākums, un mūs dīdīja tāds kā nemiers. Mēs gribējām elektroniskās mūzikas pasākumu papildināt, izglītot sabiedrību par dabu, mitrājiem, dumbrāju - par visu, kas mums te apkārt ir, un tā arī radās ideja sasaukt kopā māksliniekus, mākslas entuziastus, iepazīstināt arī viņus ar dumbrāju un tā vērtībām."

Gleznas radītas Dabas aizsardzības pārvaldes organizētā plenērā, un autori pārsvarā ir vietējie mākslinieki – ķemernieki.

Uzdevums bijis atainot dumbrāja dabas vērtības un tajā mītošo. Divus no darbiem gleznojušas arī šīs izstādes veidotājas Agnese Čamane un Elīna Grāvelsiņa, kuras ikdienā ir dabas izglītības speciālistes. Elīna Grāvelsiņa atklāj: "Manā darbā redzams tas, kas tad ir dumbrājs. Tā ir vieta, kur debesis, koki un ūdens satiekas. Tas ir vismaz dumbrājs priekš manis. Un tad, kad maijā bija ziemeļblāzma, tas viss vēl kopā apvijās ap ziemeļblāzmu, kas bija iedvesmas avots. Var redzēt melnalkšņus attēlā, un viss ir savijies kopā - nevar pateikt, vai tas ir skats no augšas vai no ūdens, vai koki ir kā ēnas vai tiešām nāk no ūdens ārā."

Tikmēr Agnese Čamane par savu daru norāda: "Šis darbs man tapa, iedvesmojoties no Uģa Piterāna, kas ir viens no pazīstamākajiem Latvijas kukaiņu pētniekiem. Biju lasījusi viņa ierakstu par kādu nolūzušu egli, ko viņš bija nodēvējis par zelta celmu, kur viņš bija atradis vairākas kukaiņu sugas, kas daļa no tām bija retas, neparastas, par ko viņam pašam bija liels prieks. Tad daļu no tā es šeit esmu attēlojusi."

Citi mākslinieki gleznās iemūžinājuši dumbrājā dzīvojošos putnus – apogu, dižraibo dzeni, mazo mušķērāju, bet 11 gadus vecā Jūrmalas mākslas skolas audzēkne Aļona Novika uzgleznojusi dumbrāja burvi.

Katru nakti pulksten 1 darbi ieslīgst pilnīgā tumsā, taču līdz tam, nomainoties pat vissīkākajām gaismas niansēm, darbos uznirst līdz šim nemanīti tēli un elementi.

Protams, pilnīgi citādāk gleznas izskatās pa dienu. Sākotnējais plāns bijis izstādi iekārtot ap Meža māju esošajā dumbrāja takā, taču jūlija vētras dēļ tā slēgta, un ir cerība, ka oktobra beigās apmeklētāji tur varēs lūkot nākamo Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieku izloloto ideju.

Luminiscējošās gleznas skatītājiem būs pieejamas līdz 6. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti