Labrīt

Aigars Rostovskis: Patlaban Rīga un Latvija ir ar gurdenu attīstību

Labu nakti - pasakas

"Aitu gans". Pasaku stāsta Ilze Reknere

Anitas Melderes izstādē "Atvērtie faili" centrālā vieta atvēlēta jaunākiem darbiem

Mainīgais un nemainīgais mākslinieces Anitas Melderes personālizstādē «Atvērtie faili»

"Stāvot pie molberta, es aizmirstu par visām grūtībām un ļauju notikt brīnumam," par savu radošo procesu saka māksliniece Anita Meldere.

Mākslā viņa sevi pieteica pagājušā gadsimta 70. gados, un līdz pat šodienai viņas dzīve ir piepildīta ar gleznošanu. Radošajā darbībā bijuši dažādi posmi, bet nemainīgs palicis viņas ekspresīvais triepiens un darbos pausto domu dziļums.

Sākot no 4. oktobra, plaša Anitas Melderes personālizstāde "Atvērtie faili" būs skatāma Mākslinieku savienības galerijā. Centrālā vieta izstādē atvēlēta jaunākajiem darbiem, bet būs skatāma arī klasika no 80. gadiem. Šis ir Anitas Melderes gan dzīves, gan radošā darba jubileju gads, un to viņa svin ar vairākām izstādēm, kurās apkopo daudzos gados radīto gleznu bagātīgo krājumu.

Personālizstādē Mākslinieku savienības galerijā centrālā vieta atvēlēta jaunajiem darbiem, bet tos papildina arī citu periodu veikums. Izstādi iekārtojis un tās vizuālo tēlu veidojis mākslinieks Mārtiņš Heimrāts. Tieši viņam savulaik Anita Meldere uzticēja iekārtot arī savu pirmo lielo personālizstādi 1985. gadā, un kopš tā laika abiem ir ļoti laba un ilglaicīga sadarbība.

Par mainīgo un nemainīgo Anitas Melderes mākslā Mārtiņš Heimrāts stāsta: "Nemainīgais no pašiem sākumiem ir viņas ekspresija. To jūs varat novērot jebkurā agrīnā klusā dabā vai it kā tradicionālā portretā. Tas viss tur ir. Tikai nu jau ilgus gadus Anita to atklāj abstraktajā glezniecībā. Ja runājam par jaunākajiem darbiem, tad tajos ļoti spilgti ienāk visas mūsdienu aktuālās tēmas, visa sabiedriskā dzīve mums apkārt, visi traģiskie notikumi.

Šis darbos redzamais dramatisms ar to krāsu sakāpinājumu un triepienu, kas viņai raksturīgs, ļoti labi savijas kopā."

Anitas Melderes izstāde "Atvērtie faili" Mākslinieku savienības galerijā
Anitas Melderes izstāde "Atvērtie faili" Mākslinieku savienības galerijā

Anita Meldere izstādei devusi nosaukumu "Atvērtie faili", kas, viņasprāt, to ļoti trāpīgi raksturo. Vienā brīdī gan viņa sākusi bažīties, vai Latvijas Radio žurnālistiem, kas veido raidījumu ar šādu pašu nosaukumu, nebūs kādi iebildumi, bet tad atradusi sev attaisnojumu: "Tad es sev kā attaisnojumu pieņēmu to, ka man savulaik bija izstāde "Es esmu", un šis nosaukums pēc tam vismaz piecas reizes bija kādiem citiem. Tad es domāju – neko nevar darīt, jo man tas nosaukums šoreiz ir kā "kulaks uz acs".

Es vēlos ar šo izstādi būt ļoti atklāta par visu – par glezniecību, par dzīvi. Par visiem šiem aspektiem es esmu gatava runāt".

Kā saka Anita Meldere – viņas gleznās ir visa viņas dzīve, gan gaišais un skaistais, gan piedzīvotie ļoti smagie zaudējumi, kad traģiski bojā aizgāja viņas dēls un darbos ienāca sāpju un izmisuma skaudrums, bet arī dziļas pārdomas par mūžības dimensiju un trauslo robežu starp dzīvību un nāvi.

Pirms diviem gadiem darbi neizbēgami sāka atspoguļot globālos notikumus, kā saka gleznotāja – ar visu viņai piederīgo izteiksmes līdzekļu spektru viņa burtiski izkliedza visas savas domas par postu, ko atnesis karš.

Tā tapa kontrastējošu gleznu pāri "Dzīvības ceļš" un "Iznīcības ceļš", kā arī "Cerību lauks" un "Degošais lauks".

Glezna ''Cerību lauks''. Anitas Melderes izstāde "Atvērtie faili" Mākslinieku savienības g...
Glezna ''Cerību lauks''. Anitas Melderes izstāde "Atvērtie faili" Mākslinieku savienības galerijā

Anita Meldere rāda gleznas: "Šis ir jauns 2023. gada darbs "Cerību lauks". Es domāju, ka tur var nolasīt to sajūtu, kad pavasarī tikko uzdīgst labība, un tā ir cerība. Taču ne vienmēr un ne visās vietās tai labībai ir iespēja izaugt. Un tad tur tālāk, stūrī, ir šajā gadā pabeigtais darbs "Degošais lauks", kas atspoguļo manu pārdzīvojumu, kā sadeg labība. Bet es domāju – tas ir par visiem mums… Tā kā tādas nopietnas tēmas, bet – ko lai dara – tāda ir dzīve un tāda ir sajūta."

Labā pusē glezna "Degošais lauks". Anitas Melderes izstāde "Atvērtie faili" Māks...
Labā pusē glezna "Degošais lauks". Anitas Melderes izstāde "Atvērtie faili" Mākslinieku savienības galerijā

Izstādē neparastāks akcents ir tas, ka viena no izstādes telpām pārtaps arī par Anitas Melderes atvērto darbnīcu, kurā viņa gleznos: "Ideja izklausās tāda provokatīva, bet principā tā ir pavisam praktiska. Tā ir mana vēlēšanās uz šo mēnesi iegūt skaistas telpas gleznošanai. Jo mana darbnīca ir piestrādāta pilna, tur vairs nav, kur apgriezties un atkāpties. Jebkurā gadījumā tas varētu būt ļoti interesanti, un es būšu priecīga sastapt cilvēkus, kas grib ar mani aprunāties, jo tamdēļ jau ir izstāde, – es gribu dalīties, tie ir mani "atvērtie faili"."

Anitas Melderes personālizstāde "Atvērtie faili*Glezniecība" Mākslinieku savienības galerijā skatāma no 4. oktobra, tās atklāšana – 8. oktobrī, bet 17. un 18. oktobrī galerijā būs tikšanās un sarunas ar autori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti