Kultūras ziņas

Pasaka pieaugušajiem "Cosmopolitan" Valmieras teātrī

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Starptautiskais Laikmetīgās mākslas gadatirgus Viļņā

Laikmetīgās mākslas gadatirgū Viļņā piedalās rekordliels skaits Latvijas galeriju

Viļņā Starptautiskais Laikmetīgās mākslas gadatirgus "Art Vilnius’24" nedēļas nogalē atzīmēja jau 15. jubileju, un šajā laikā tas iekarojis nozīmīgu vietu mākslas tirgus telpā. Šogad uzmanības fokuss vērsts uz Ziemeļeiropu. Turklāt šajā reizē piedalījās rekordliels skaits Latvijas galeriju.

Līdz šim Latvijā tik daudz skatītāju, kurus interesē laikmetīgā māksla, nav bijusi iespēja redzēt. Bet Viļņā trīs dienu garumā viņi straumēm plūst uz Lietuvas izstāžu un kongresu centru "Litexpo", kur notika jau 15. starptautiskais laikmetīgās mākslas gadatirgus "ArtVilnius".

Sapņa piepildījums

Starptautiskā mākslas gadatirgus "ArtVilnius" direktore un idejas autore Diana Stomiene stāsta: "Pirmajā mākslas gadatirgū piedalījās 100 galerijas, jo toreiz Viļņa bija Eiropas galvaspilsēta 2009. gadā. Mēs uzvarējām konkursā, un mūsu ideju par "ArtVilnius" iekļāva kultūras galvaspilsētas programmā."

Viņa atklāj, ka viņi – galeristi – zināja, ka nekad nebūs tik daudz apmeklētāju un pircēju, kas nāktu uz galeriju.

Tāpēc sapņoja radīt gadatirgu: "Braucām uz ārzemju mākslas mesām un redzējām, ka visi notikumi notiek tieši gadatirgos – tiek pārdoti darbi, veidoti kultūras kontakti. Un, ja izveidotu starptautisku gadatirgu, mūsu galerijas varētu iziet starptautiskajā mākslas tirgū."

Latvijas pārstāvniecība 

Šogad 67 laikmetīgās mākslas galeriju un 15 mākslas institūciju vidū no 14 valstīm Latviju godam pārstāvēja septiņas galerijas. Divas žūrija iekļāva labāko septiņniekā.

Galerija "Māksla XO" piedalās kopš pirmsākumiem, un viņu veidotais stends atzīts par vienu no labākajām jau trešo reizi. Galerijas vadītāja Ilze Žeivate stāsta: "Vienmēr ir patīkami dzirdēt, kad kāds piestāj pie tava stenda, un, kā šorīt mums teica, latviešu glezniecība ir tik skaista! Un uzreiz tev ir prieks stāvēt šeit un pārstāvēt to glezniecību."

"Šogad man ir trīs mākslinieki: Pauls Liepa, kas pagājušogad ieguva "ArtVilnius" galvenā mākslinieka balvu, un, kā runā, arī šogad tādu gribēja piešķirt, bet otrreiz tādas balvas nepiešķir. Un Anna Heinrihsone pirmoreiz pārstāvēta Lietuvā, pirmoreiz viņas vārds šeit izskan, un ļoti daudzi arī jautā, kas ir radījis šo lielo gleznu? Ir ļoti liela publikas uzmanība. Un Zane Žeivate, kas ir ar savu darbu ir aizskārusi tieši šo feministisko sievietes tēmu, un viņas objekts, kas saucas "Ar pilnu klēpi", runā par šo līdzsvaru un sievieti," atklāj galerijas vadītāja, piebilstot, "Viļņā es piedalos 15 gadus, no 2009. gada, un man ir lieliski kontakti, un arī šogad esmu sarunājusi vienu lietuviešu mākslinieku, kas tiks pārstāvēts Latvijā pirmoreiz."

Māksliniece Anna Heinrihsone šajā gadatirgū ir pirmo reizi: "Esmu piedalījusies vēl dažās citās mesēs citur, piemēram, Berlīnē kopā ar galeriju "Māksla XO", tas vienmēr ir ļoti interesanti, jo, es nezinu, vai Rīgā mēs varētu savākt tik lielu mākslas interesentu skaitu. Ir ļoti interesanti vērot, kā tavus darbus vēro.

Galvenā ir tā pieredze – skaties, kā citi skatās uz tavu darbu."

Laureātu vidū iekļuva arī Latvijas Mākslas akadēmijas galerija "Pilot". Jaunās keramiķes Keitas Melles keramikas un piena kinētisko instalāciju, maģistra darbu  "Mantojums", nopirka mākslas kolekcionārs no Lietuvas piena ražotnes.

Keita Melle atzīst: "Jā, tas tiešām ir mazlietiņ brīnums. Esmu ļoti pagodināta, man prieks, ka cilvēki skatās uz manu darbu un viņiem rezonē, un viņi vēlas uz viņu skatīties arī ārpus izstādes. Vērtīgākais, kas arī ir pilnībā izkristalizējies, ir tas, cik svarīgi ir kontakti un cik svarīgi ir cilvēki, kuri var ievest šajā tirgū. Mums ir ļoti palaimējies ar akadēmiju, kas ir tāds spēlētājs, kurš ir arī ļoti cienīts mākslas tirgū. Liels prieks, ka varam ierasties šeit ar mākslas galeriju "Pilot", kurai arī jau ir savs vārds un prestižs mākslas tirgū. Līdz ar to spējam parādīt sevi no labas puses, un man ir liels prieks, ka mūsu galerijas stends ir ieguvis Top 7 balvu – kā atzīta galerija."

"Mana instalācija – tas ir mans maģistra darbs "Mantojums", un man liekas arī lietuviešiem, viņi arī kaut kādā veidā spēj asociēties ar to mūsu latvisko pieredzi. Šajā darbā es pētu attiecības ar savu latvisko identitāti un tās nozīmi šodienas pasaulē, un tad caur tādu tradicionālu tēlu – Latvijas keramikas piena krūzi – spēlējos ar to, ko tas nozīmē šodien, ienesu šodienas reālijā un skatos, kādas ir mūsu attiecības ar piederību šodienā," atklāj keramiķe.

Aug lietuviešu konkurence

"ArtVilnuis" pieredzējušāko dalībnieku vidū no Latvijas bija arī Agijas Sūnas galerija. Izceļot krāsu un gaismas spēku, savu veikumu rāda gleznotājas, māte un mieta Irēna un Dita Lūses, kā arī Gita Šmite.

Māksliniece Dita Lūse stāsta: "Vērtīgākais ir tas, ka mēs iegūstam pāri pa 20 000 skatītāju savai mākslai un dabūjam ļoti daudz pozitīvu emociju. Mēs piedalāmies astoto gadu, un ir bijis dažādi. Ir bijuši gadi, kad tā māksla, kas nav darbi pie sienas, ir ļoti interesanti, un tad ir atkal gadi, kad ir pilnīgi bezcerīgi, manā skatījumā. Skatoties uz lietuviešu mākslu, uz lietuviešu glezniecību, gribas teikt, ka tā aug ar gadiem.

Sākumā bija tā, ka mēs bijām vismeistarīgākā galerija no glezniecības viedokļa. Tagad es jūtu, ka aug lietuviešu konkurence, kas arī ļoti labi glezno. Kaut kas mainās." 

Savukārt gleznotāja Gita Šmite atklāj: "Mani ārkārtīgi fascinē tā sajūta, ka, izejot cauri lielajai izstāžu zālei, pat veselām četrām, ir ļoti iedvesmojoši pašam redzēt citus un sevi kontekstā ar citiem, ļoti iedvesmojoši. Es varu ieteikt visiem jaunajiem studentiem braukt skatīties un iedvesmoties, un piedalīties."

Starptautiskais Laikmetīgās mākslas gadatirgus "Art Vilnius’24"
Starptautiskais Laikmetīgās mākslas gadatirgus "Art Vilnius’24"

Starptautiskā žūrija labākā "ArtVilnius’24" mākslinieka titulu un balvu 3000 eiro apmērā piešķīra lietuviešu gleznotājai Eglei Gineitītei, labākā jaunā mākslinieka balva – itāļu izcelsmes Ņujorka un Berlīnē dzīvojošajai māksliniecei Reičelai Libeskindai, kuras darbu prezentēja Diseldorfas galerija "WildPalms".

Galerijas "WildPalms" direktore un līdzdibinātāja Aleksandra Mefferte komentē: "Viņas darbs ir ļoti nozīmīgs, viņa ir viena no slavenākajām kolāžu māksliniecēm. Tās balstītas vispirms personīgajā biogrāfijā, vēsturiskajos notikumos, dažādu attēlu atlasē, no kuriem daļa iegūst nozīmi, citi ne. Māksliniece savus un dažādu kultūru pārstāvju attēlus kolekcionē daudzus gadus un veido kolāžas tikai sev raksturīgā tehniku apvienojumā."

Gadu gaitā "ArtVilnius" gadatirgus mainās un tiek tematiski papildināts, izveidojot projektu zonu, skulptūru un instalāciju izstādi "Ceļš", sarunu zonu un izglītības programmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti