Kultūras ziņas

Pirmizrāde Alvja Hermaņa kinofilmai "Baltais helikopters"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Mākslinieku rezidencē Mazirbē pēta lībiešus

Iepazīt Lībiešu krastu. ​​​​​​Trīs mākslinieki Mazirbē iedvesmojas jauniem darbiem

Ar mērķi nākamvasar iedibināt jaunu tradīciju un no cita skatupunkta radoši paskatīties uz lībiešu tēmu šovasar Mazirbē norisinās Lībiešu savienības un teātra trupas "Kvadrifrons" organizētā mākslinieku rezidence.

Dramaturgs un režisors Jānis Balodis ir viens no trim māksliniekiem, kurš šovasar piedalās Līvu savienības un teātra trupas "Kvadrifrons" rīkotajā vasaras rezidencē Mazirbē. Lībiešu krastā viņš bauda vietējo viesmīlību.

Apmēram nedēļu dzīvojot uz vietas Mazirbē Lībiešu tautas namā, rezidējošie mākslinieki iepazīst Lībiešu krastu un vāc idejas nākotnes mākslas darbiem. Mūsu tikšanās brīdī Jāņa radošā iecere vēl tikai iegūst konkrētas aprises. 

"Ideja man bija saistībā ar Dievu sapulces ideju, jo daudzos mītos tāds motīvs parādās, bet nevis tikai folkloras un mitoloģijas slānis, bet, ņemot klāt arī mūsdienas, jo es izmantoju arī dokumentālā teātra tehniku," stāsta dramaturgs.

Rezidencē Jānis ne tikai daudz lasa, bet nākotnes stāsta radīšanā palīdz arī jūras krastā savāktie priekšmeti un sarunas ar Lībiešu krastā sastaptajiem: "Esot šeit, šajās dienās man bija liels prieks, ka man izdevās ar bērnu nometnes dalībniekiem tikties. Mums bija divas darba sesijas, un satikti vairāk nekā 20 bērni. Mēs ar viņiem skatījāmies, kas ir viņu pagātne, tagadne, nākotne saistībā ar viņiem pašiem un lībiešiem."

Rezidences mērķis ir lībiešu tēmai piesaistīt māksliniekus, kuri līdz šim ar to nav strādājuši – stāsta teātra trupas "Kvadrifrons" pārstāvis Reinis Boters, kurš pats var lepoties ar lībiešu saknēm: "Vismaz mans iespaids ir tāds, ka lībiešus pēta un lībiešu tēmā iedziļinās tie, kuriem ar to ir kaut kāda saistība, ka viņiem, piemēram, dzimtas saknes ir saistītas ar lībiešiem vai viņiem ir vasarnīca līvu krastā, bet šķita, ka vajadzētu paplašināt to loku ar māksliniekiem, kuri ir ieinteresēti šajā tēmā."

Lībiešu tautas iespējamā nākotne, Lībiešu krasta dabas un vietējo iedzīvotāju attiecības – tās ir dažas no tēmām, ko pētījumam varēja izvēlēties rezidences dalībnieki. Interese par rezidenci izrādījusies pārsteidzoši liela, taču pie šādas iespējas vēl bez Jāņa tika arī scenogrāfe Marta Madara Grantiņa un vizuālā māksliniece Laima Graždanoviča.

Visu trīs radošo personību ideju rezultāts varētu būt lūkojams nākamvasar.

"Šobrīd mēs skatāmies uz to, ka tā, visticamāk, varētu būt viena tāda performance, kas vairāk līdzinātos teātrim. Varētu būt tādi vides objekti līvu krasta jūrmalā, varbūt pat vairākos ciemos, ja mums izdosies piesaistīt finansējumu, un tad arī vairākas video instalācijas. Tie virzieni ir pietiekami dažādi, un šobrīd mums ir dažādas pārdomas, ka tas ir tāds vienas dienas festivāliņš, kur visus šos trīs darbus varēs baudīt."

Rezidences veidotāji cer, ka šādi tiks iedibinātas ne tikai jaunas tradīcijas, bet arī Lībiešu tautas nams biežāk tiks atdzīvināts kā kultūrvieta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti