Aicina apskatīt 26 Japānas grafisko dizaineru darbus izstādē «Miera gars»

Līdz 31. augustam Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) oranžērijā skatāma izstāde "Miera gars". To veido 26 Japānas grafisko dizaineru radītie plakāti ar vēstījumu par mieru. Pieminot Hirosimas un Nagasaki bombardēšanu un lai uzturētu dzīvu miera ideju, katru gadu top jauns plakāts. 2024. gada plakāts izstādei tiks pievienots 9. augustā.

Izstādi "Miera gars" Eiropā organizē "24-7.museum" – sociālo izstāžu platforma, tās norisi Latvijā atbalsta LNB Atbalsta biedrība un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

1983. gadā Japānas Grafisko dizaineru asociācija (JAGDA) un Starptautiskais Hirosimas Kultūras fonds aizsāka projektu "Hirosimas aicinājums"  (Hiroshima Appeals), veidojot plakātus ar mērķi vairot mieru savā valstī un ārpus tās. Pirmo plakātu "Degošie tauriņi" radīja Jusaku Kamekura (Yusaku Kamekura), tā laika JAGDA prezidents. Projekts turpinājās katru gadu līdz 1989. gadam un pēc pārtraukuma atsākās 2005. gadā, pieminot 60. gadadienu pēc Otrā pasaules kara.

Izstāde "Miera gars" LNB
Izstāde "Miera gars" LNB

Šodien izstāde apceļo un uzrunā sabiedrību Eiropā un pasaulē. Pasaules notikumu kontekstā tā ieguvusi jaunu nozīmi un vērtību. Ar visiem izstādes plakātiem un tajos ietvertajām idejām var iepazīties šeit.

Ideja par mieru un tā vērtību šajā laikā ir viens no galvenajiem vēstījumiem sabiedrībai, par ko jārunā visās iespējamās valodās. Kopš Otrā pasaules kara un atombumbu uzmešanas Japānai pagājuši 79 gadi. Šajās desmitgadēs jau vismaz trīs paaudzes aizvien meklē iespējas izvairīties no kara, teikts izstādes pieteikumā.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā un kodolieroču izmantošanas draudiem miera tēma atkal kļuvusi aktuāla. Izstādes "Miera gars"  apmeklētāji Latvijā aicināti iesaistīties kopīgā iniciatīvā.

Japāņu ticējums vēsta, ka 1000 origami tehnikā veidotas dzērves palīdz piepildīt vēlēšanos.

Ikviens izstādes apmeklētājs aicināts salocīt origami dzērvi, atstātie papīra putni papildinās izstādi un izteiks kopīgu vēlēšanos par Ukrainas uzvaru karā un mieru pasaulē.

Izstāde "Miera gars" LNB
Izstāde "Miera gars" LNB

LNB Atbalsta biedrība un Latvijas Nacionālā bibliotēka, atbalstot izstādes norisi, vēlas aktualizēt plakāta žanru kā izteiksmīgu, precīzu, lakonisku un spēcīgu mākslas izteiksmes līdzekli publiskajā telpā. Iespējams, izstāde "Miera gars" iedvesmos arī Latvijas māksliniekus un dizainerus radīt plakātus ar savu vizuālo vēstījumu par mieru, kas raisa asociācijas, attieksmi, emocijas, mudina domāt un rīkoties. Arī LNB glabā plakātus par miera tēmu, kas tapuši 20. gadsimta 70.–80. gados un kurus radījuši tādi zināmi mākslinieki kā Laimonis Šēnbergs, Frančeska Kirke, Gunārs Kirke, Vadims Ivanovs, Ilmārs Blumbergs un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti