Kultūras rondo

"Latvijas ananasi: 30 gadi Latvijas arhitektūrā": Saldus mūzikas un mākslas skolas ēka

Kultūras rondo

Pirmiedzīvotāju valodu apguve un digitālā vienlīdzība: ko tas nozīmē lībiešu valodai?

Ata Jākobsona izpētes centrā ir saskaņas meklēšana ar vides apziņu un savu iekšējo balsi

Meditācijas loma Ata Jākobsona dzīvē un personālizstādē «Debess ķermeņi»

Ielūkošanās sevī, apkārtējo frekvenču meklēšana un darbs ar savu apziņu un apkārtējās pasaules uztveri ir tas, ko savos darbos cenšas vizualizēt mākslinieks Atis Jākobsons. "Tas ir kā kosmosa vērojums, kur ir vēlme ieturēt mazu distanci, izkāpt no ikdienas rūpēm un paskatīties uz visu pasaulē notiekošo no malas," viesojoties Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo", teic mākslinieks.

Līdz 25. augustam  Rīgas Laikmetīgās mākslas telpā būs apskatāma Ata Jākobsona personālizstāde "Debess ķermeņi". Šajā izstādē mākslinieks ir radījis darbus, iedvesmojoties no dabā sastopamo frekvenču viļņu plūsmas novērojumu paraugiem. Tas ir vizuāls pētījums par cilvēka mijiedarbību ar pasauli enerģijas vibrācijas līmenī un tās iedarbību uz cilvēka psihi un zemapziņu. Izstādes kuratore ir Anna Vilīte.

Izmantojot mākslas darbus un skaņdarbus, izstāde ir aicinājums cilvēkiem atklāt neredzamās pasaules frekvences un piedzīvot individuālās un kolektīvās apziņas vienojošo spēku.

Izstādē ir radīta atmosfēra lēnai meditācijai, lai sajustu savas un apkārtējās vides vibrācijas un to ietekmi uz  emocijām, domām un labbūtību. Izstādes telpa ir pietiekami plaša, lai katrs apmeklētājs sajustu sevi un spētu iedziļināties gleznās un izveidotajā realitātē. Izstādes kuratore min, ka viņai ir ļoti liela interese par to, kā māksla var būt labbūtības medijs un kā to veidot mākslas telpās.

"Izstādes koncepts ir mudinājums uz meditāciju, uz tādu pašrefleksiju, ielūkošanos sevī. Un tad cauri vai saslēdzoties ar tiem darbiem… pieļauju, ka tas var notikt," stāsta mākslinieks Atis Jākobsons.

Mākslinieka ekspresīvais krāsu lietojums un ideja par gaismu uzbur meditācijā gūtās sajūtas apjausmu. Katrs mākslas darbs kalpo par meditatīvu portālu, par mūsu pasaules saiknēm un neredzamo enerģiju, kas veido mūsu un visas planētas labbūtību.

Ata Jākobsona izstāde «Debess ķermeņi»
Ata Jākobsona izstāde «Debess ķermeņi»

Izstādei radītie skaņdarbi, kuru līdzautors ir Reinis Semēvics, kalpo kā instruments, kas samazina distanci starp vizuālās mākslas darbiem un auditoriju. Skaņas izmantošana ir ļoti svarīga šajā izstādē, jo tieši tā ir viena no mākslas instrumentiem, ar kuru var panākt meditatīvo efektu.  Izstādes kuratore stāsta, ka izstāde nav paredzēta tikai auditorijai, kura jau zina, kas ir meditācija, tieši otrādi, izstāde ir aicinājums visiem iepazīties ar mākslas darbu radīto atmosfēru un iegūt sev jaunas atziņas par pasauli, apkārtējo vidi, cilvēkiem un sevi.

"Mēs uzzinājām, ka caur skaņu visātrāk var panākt meditatīvu un nomierinošu efektu. Skaņai ir liela nozīme, jo skaņa atspoguļo to, ko cilvēks redz gleznās, un ir tāda cerība, ka varbūt  tieši skaņa palīdzēs sajust gleznas dziļāk," stāsta izstādes kuratore Anna Vilīte.

Anna Vilīte, Ingbilda Strautmane un Atis Jākobsons,
Anna Vilīte, Ingbilda Strautmane un Atis Jākobsons,

"Man liekas, ka Atis brīnišķīgi māk parādīt neredzamo pasauli, jo tas arī nav tik viegli, nodot to sajūtu citiem cilvēkiem ar vizuāliem darbiem. Manuprāt, tieši frekvences ir tās, kas mūs visus apvieno. Atis tieši ar krāsu un formu spēj izjust meditācijas laika ritmus, frekvences un to visu parādīt," akcentē Anna Vilīte.

Mākslinieks Atis Jākobsons atklāj, ka viņam ir vēlme būt apzinātā meditatīvā stāvoklī, kas ir savas elpas novērošana, centieni būt klātesošam un, iespējams, izmainīt savu apziņas stāvokli. Ne vienmēr to ir vajadzīgs definēt kā meditāciju, bet tā ir ielūkošanās sevī, apkārtējo frekvenču meklēšana un darbs ar savu apziņu un apkārtējās pasaules uztveri. Savos darbos mākslinieks to cenšas vizualizēt, tas ir kā kosmosa vērojums, kur ir vēlme ieturēt mazu distanci, izkāpt no ikdienas rūpēm un paskatīties uz visu pasaulē notiekošo no malas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti