Kultūras ziņas

Pirmā pirmizrāde atjaunotajā Valmieras teātrī

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Aspazijas mājā skatāma Purvīša darbu izstāde

Vilhelms Purvītis – Aspazijas kaimiņš Dubultos. Izstādē Jūrmalā apskatāmi līdz šim Latvijā neredzēti mākslinieka darbi

Jūrmalā, Aspazijas mājā, skatāma unikāla izstāde "Krāsu dzejnieks. Vilhelms Purvītis – Aspazijas kaimiņš Dubultos". Izstādē izvietoti līdz šim Latvijā neredzēti Purvīša darbi, kas tapuši tieši Jūrmalā, un pētījums par divu latviešu kultūras dižgaru – dzejnieces un mākslinieka kaimiņu attiecībām, jo, kā izrādās, abi dzīvojoši vasarās vien pāris simtu metru attālumā viens no otra.

No sākuma bija leģenda, ka izcilais latviešu gleznotājs Vilhelms Purvītis vasaras pavadījis Jūrmalā. Tas raisīja interesi Aspazijas mājas darbiniekiem, kuri lēnām un pamatīgi sāka meklēt pierādījumus par Purvīša uzturēšanos vasarās Jūrmalā.

Izstādes idejas autore Dace Kaukule stāsta: "Presē ir daudz publikāciju, daudz atmiņu stāstu, ka viņš te ir dzīvojis vasarās, ka viņš ir gleznojis, ka viņam te bija saķeršanās ar dzelzceļu, jo viņš mīlēja strādāt tuvu sliedēm. Bija dažu skolotāju atmiņas, kas savus bērnus veda skatīties, kā Purvītis te kaut kur zīmē. Mūs interesēja tieši tā vieta, kur tad viņš te bija. Tie visi bija stāsti, nebija nekādu pierādījumu."

Tikai nesen pēc ilgiem meklējumiem tomēr izdevies atrast pierādījumu – mākslinieka sievas pasi, kas apliecina, ka Purvītis vasaras pavadījis tieši Dubultos.

"Šeit mums ir Karolīnas Purvītes pase, kura kārtīgi ir gājusi uz policijas iecirkni, katru vasaru saņēmusi šo marku par to, ka viņa ir pavadījusi vasaru Jūrmalā, Gončarova ielā 10," atklāj izstādes idejas autore.

Māja jau gadiem ir pamesta un aizaugusi tā, ka to no ielas redzēt praktiski nav iespējams.

Purvītis Dubultos pavadījis vairāk nekā desmit vasaras, no kurām dažas kaimiņos ar Aspaziju.

"Viņi bija pazīstami jau kopš gadsimtu mijas, un, visticamāk, Vilhelmu Purvīti ar Aspaziju iepazīstināja Rūdolfs Blaumanis. Viņa būtībā jūsmoja par Purvīti, un par Purvīti jūsmoja arī Rainis. Bet tālāk, kādas tās attiecības viņiem te bija, mums neizdevās iegūt pierādījumus," teic Dace Kaukule.

Izstādē līdzās liecībām par Purvīša un Aspazijas dzīvi Jūrmalā aplūkojami izcilā gleznotāja līdz šim mazāk zināmie darbi, kas tapuši tieši Dubultos.

Izstāde "Krāsu dzejnieks. Vilhelms Purvītis – Aspazijas kaimiņš Dubultos"
Izstāde "Krāsu dzejnieks. Vilhelms Purvītis – Aspazijas kaimiņš Dubultos"

Mākslas vēsturniece, izstādes zinātniskā konsultante Baiba Guste norāda: "Purvītis kļūst daudzšķautnaināks. Protams, paralēli ir viņa tās pavasara un ziemas ainas, bet vasarās viņš kļūst sajūsmināts, priecīgs, ar dažādiem triepieniem, ar dažādām krāsām, kas ir kā krāsainas mozaīkas. Te viņš kopā sabalsojās ar tādām pasaules postimpresionisma, fovisma [noskaņām]. Kā [franču postimpresionisma gleznotājs Pols] Sezans esot teicis – forma ir pilnīga tad, kad krāsa ir visā diženumā."

Detalizētu stāstu par Aspaziju un Purvīti uzzināt, kā arī Purvīša gleznas Aspazijas mājā aplūkot varēs līdz 9. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti