Kultūras ziņas

Filma "Sausi slīkstot" – Latvijas un Lietuvas kopdarbs

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Benksija radītā veste pārdota par gandrīz 1 miljonu eiro

Ielu mākslinieka Benksija radītā veste pārdota par teju 1 miljonu eiro

Sensacionālā britu ielu mākslinieka Benksija ikoniskā dūrienu necaurlaidīgā veste, kuru reperis Stormzijs padarīja slavenu 2019. gada Glastonberijas priekšnesumā, pārdota par 932 000 eiro. Tā ir gandrīz trīs reizes lielāka summa, nekā sākotnēji tika aplēsts. Kāpēc šis notikums ir nozīmīgs?

Benksijs ir grafiti mākslinieks no Lielbritānijas, kurš zināms ar savu politisko aktīvismu un satīriskiem ielas zīmējumiem. Benksija radītā veste pirmoreiz manīta 2019. gadā veikala vitrīnā Dienvidlondonā. Tās simboliskais vēstījums ir nažu noziegumu pieauguma aktualizēšana mūsdienu Lielbritānijā. Vai Latvijā  pietiekami bieži izmantojam iespēju ar mākslas palīdzību runāt par politiski un sociāli nozīmīgiem notikumiem?

Filozofs Igors Gubenko atbild: "Man noteikti nešķiet, ka Latvijas kontekstā par sociāli politiskām problēmām tiek runāts pietiekami. Es domāju, ka mūsu laikmetīgo mākslu tieši raksturo šādas politiskās refleksijas un asuma trūkums. Mūsu mākslu raksturo varbūt zināma vairīšanās no asām tēmām, un mākslinieki, kas ar tām strādā, ir kā izņēmums uz kopējā fona."

"Tas, ka kultūras cilvēkiem trūkst naudas un viņi runā mākslas valodā, tas vēl nenozīmē tādu politisku pozicionēšanos par vērtībām," uzskata filozofs.

2020. gadā veste nominēta "Beazley Design of the Year" balvai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti