Panorāma

Svētceļnieki ierodas Aglonā

Panorāma

Panorāma

Mākslas izstāde "Lūgšana par Ukrainu"

Izstādē «Lūgšana par Ukrainu» apskatāms 17 mākslinieku redzējums par karu

Notikumi Ukrainā, ukraiņu cīņa ar agresoru un kara ietekme uz sabiedrību, un 17 mākslinieku redzējums un emocijas. "Ukrainas mājā Latvijā", kas atrodas Rīgā, Strūgu ielā, skatāma izstāde "Lūgšana par Ukrainu". Viens no mākslas darbiem pēc izstādes piedalīsies izsolē, kas notiks Ukrainas Neatkarības dienā 24. augustā. 

38 mākslas priekšmeti – grafikas, glezniecības un tēlniecības darbi, un medaļas. Tās darinājuši Latvijas un Ukrainas mākslinieki. Katram mākslas darbam savs vēstījums – vai tā būtu ainava, vai portrets. 

"Ukrainas mājas Latvijā" vadītāja Oksana Hončarenko norādīja: "Ir emocionāli smagi darbi. Piemēram, tāds – cilvēks piesedzis galvu, apkārt  tumšs. Viņš ir nesaprašanā, kur viņš atrodas. Kāpēc pasaule ir tik ļoti mainījusies, un kāpēc iestājusies tumsa? Tumsa – tas ir karš."

Kāds autors, piemēram, uzgleznojis slaveno pili "Bezdelīgas ligzda" Jaltā. "Visā pasaulē, arī Latvijā zina šo vietu. Latviešu mākslinieks ar šo gleznu apliecina – Krima ir Ukrainas teritorija. Latvija atzīst Krimu par pilntiesīgu Ukrainas daļu, ko Krievija okupējusi," stāstīja Hončarenko.

Starp mākslas darbiem atrodams arī darbs ar nosaukumu "Buča". "Atainots zīdainis zem stikla lauskām. Tas emocionāli ļoti uzrunā. Mēs nevaram saprast, vai bērns ir dzīvs un vai viņam vajadzīga palīdzība. Latviešu māksliniekam izdevies ļoti spilgti parādīt Krievijas pastrādātos noziegumus Bučā. Pasaule šīs zvērības neaizmirsīs," sacīja Hončarenko.

Šī ir pirmā izstāde, kas sarīkota "Ukrainas mājā Latvijā." Tas ir ukraiņu kopienas kultūras centrs un vienlaikus vieta, kur Ukrainas kara bēgļi var saņemt palīdzību. 

"Ukrainas mājas Latvijā" valdes locekle Tetiana Viegliņa sacīja: "Paldies Latvijai un māksliniekiem par atbalstu. Šī izstāde nozīmē, ka pēc diviem kara gadiem Latvija turpina atbalstīt Ukrainu. Ukrainā joprojām notiek karš, un svarīgi par to atgādināt."

Vienu no mākslas darbiem – gleznu "Nepieskarieties" – tās autore Marija Zenkova nodos Ukrainas vēstniecībai Latvijā. Glezna piedalīsies izsolē, kas notiks Ukrainas Neatkarības dienā 24. augustā. Iegūtie līdzekļi tiks ziedoti Ukrainas atbalstam.

Hončarenko stāstīja: "Gleznā attēlots sprādzienbīstams priekšmets. Kad tādam pieskaras vai uzkāpj, tas eksplodē. Cilvēki saspridzinās. Tāpēc glezna kliedz: "Neaiztiec! Nepieskarieties!" Šādu sprādzienbīstamu lietu Ukrainas zemē ir ļoti daudz, un tie rada lielus draudus cilvēkiem, kas tur dzīvo."

Mākslas izstāde "Lūgšana par Ukrainu" apskatāma bez maksas, tā būs aplūkojama līdz 22. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti