Kultūras ziņas

Sākas festivāls "Re Rīga!"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Starptautiskais festivāls "Tēlniecības kvadriennāle Rīga"

«Tas, kas nebūtu bijis.» Ar kritisko domāšanu fokusā Rīgā sāksies Tēlniecības kvadriennāle

Festivāls "Tēlniecības kvadriennāle Rīga" reizi četros gados ienes jaunas vides mākslas vēsmas galvaspilsētas vidē. Festivāls sāksies ceturtdien, 15. augustā, un turpināsies gandrīz līdz septembra beigām. Jau šonedēļ Daugavas ūdeņos pie mākslas centra "Noass" notiks arī laikmetīgās dejas performance. Festivāls vēlas veicināt kritisko domāšanu.

Tēlniecības kvadriennāle šogad mājo uz AB dambja un peldošajā centrā "Noass", un tā nojauks robežas starp realitāti un mākslu. Šogad festivālā piedalās mākslinieki no 11 valstīm un tam dots nosaukums "Tas, kas nebūtu bijis".

Festivāla kuratore, mākslas zinātniece Kristiāna Kārkliņa atklāj: "Tēlniecības kvadriennālē redzami 13 darbi, kas atrodas gan uz AB dambja, gan mākslas centrā "Noass". Šobrīd mēs stāvam pie ukraiņu mākslinieces Annas Taradinas darba, kas ir tapis šeit, Rīgā, darbs ir inspirācija no militārās infrastruktūras objekta, ko mēs pazīstam kā čehu ezi, taču Anna piešķīrusi tam filigrānāku un tēlnieciskāku formu, veidojot to kā uzlocītu origami putniņu, kurš maskē mazliet šo dramatisko funkcionalitāti, taču vajadzības gadījumā var tikt izmantots kā militārās infrastruktūras objekts."

"Tēlniecības kvadriennāles Rīga" vēsture ietiecas aizvadītā gadsimta septiņdesmitajos gados, tā aizsākās 1972. gadā un uzskatāma par vienu no Ziemeļeiropas vecākajiem laikmetīgās mākslas festivāliem, kurā sākotnēji bija aplūkojama mazo formu un lielformāta tēlniecība.

Šobrīd festivāla fokusā ir mākslas pieejamība pilsētvidē, lai veicinātu kritisko domāšanu.

Māksliniece Rita Adiba par savu darbu stāsta: "Skulptūras saucas "Atbalss", es izmantojot vecu "Lattelekom" telefonbūdiņu, kas vairs nedarbojas. Nomainīju telefona funkcijas, lai cilvēki var sazināties, pārvarot ne tikai attālumu, bet arī laika distanci. Jūs varēsiet pacelt klausuli un atstāt ziņu nākamajam cilvēkam un noklausīties, ko teicis iepriekšējais. Skulptūra ir par kolektīvu stāstu stāstīšanu un par mūsu kopienas nākotni. Darbs sasaucas ar manu interesi par pieminekļiem un publiskajiem mākslas darbiem, kā tie izskatās un kādi simboli ietekmē kolektīvo un individuālo atmiņu."

Mākslinieks Ginči no Kolumbijas savukārt atklāj: "Mans darbs saucas "Hosteļa arhitektūra". Tas ir otrais darbs šajā sērijā un runā par to, kas ir svarīgs pilsētplānošanā, kad ejam pastaigās, par soliņiem, kuri paredzēti sēdēšanai. Šis darbs nav domāts lietošanai, kā daudzi objekti parkos, kur trūkst resursu un cilvēkiem nav vietu, kur apsēsties, relaksēties. Ar šo darbu vēlos raisīt domāšanu par to, kas un kā plāno pilsētas, jo tās nav domātas tikai tūristiem, bet ikvienam cilvēkam, arī mazturīgajiem.

Darbs ir procesā, to papildinās stiklu lauskas, lai uzsvērtu to, ka soliņi nav domāti sēdēšanai."

Māksliniece no Lielbritānija Rebeka Korna savukārt pastāsta: "Mans darbs tika veidots, iedvesmojoties no ģimenes tēmām un Rīgas. Mēs veicām izpēti Rīgas kanālos un upē, sadarbojoties ar hidrobiologiem no Latvijas Universitātes, kā arī ar citiem ekspertiem, paņēmām ūdens paraugus un pētījām mikroskopā sīkās dzīvās radības diatomas. Tās atgādināja sievietes figūras, kuras vēlāk tika izpūstas stikla formās. Savā projektā sasaistām feminismu, sievietes ķermeni, diatomas un ūdens ekoloģiju."

"Viens no mūsu māksliniekiem ir Vitālijs Kohans ar savu projektu, kuru viņš ir nodēvējis par "Konstruktoru pieaugušajiem" un kas piedāvā jaunu un mobilāku veidu, kā pārkārtot kontrolpunktus Kijivā, kara skartā pilsētā. Skatītājs izstādes laikā var nākt uzvilkt aizsargcimdus, pats izveidot savu aizsargsistēmu, savu mūri," atzīmē festivāla kuratore.

Kvadriennāles laikā notiks arī dažādi pasākumi – piemēram, 18. augustā mākslas centrā notiks darbnīca bērniem un milzīgu piepūšamu zvēru izgatavošana, savukārt 19. augusta vakarā būs diskusija par mākslu un zinātni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti