Labrīt

Oleksandra Matvičuka: ES jāatrod veids, kā pārtraukt manipulēšanu ar veto tiesībām

Labrīt

No nākamā gada mikrouzņēmuma nodoklim būs viena likme - 25%

Vilnas velšanas mākslas daudzpusība izstādē "Filca fluīdi" Liepājā

Vilnas velšanas mākslas daudzpusība izstādē «Filca fluīdi» Liepājā

Ceturtdienas, 14. decembra, vakarā Liepājā, Leļļu mākslas un dizaina muzejā galerijā "Romas dārzs" atklās tekstilmākslas izstādi "Filca fluīdi", kas sajūtās īpaši pieskaņota Liepājai un galerijas telpām. Izstāde pievērš sabiedrības uzmanību konkrētas tehnikas – vilnas velšanas jeb filcēšanas daudzveidīgajai interpretācijai un nozīmei laikmetīgajā tekstilmākslā. Liepājā veidotajā izstādē būs iespēja tuvāk iepazīties ar 17 autoru darbiem. Arī savām acīm redzēt šogad radīto – iespaidīgo un vairākus metrus garo – Ksenijas Šinkovskas vilnas vēlumu "Sniega pūķis".

Pirms gada Liepājā, galerijas "Romas dārzs" senajā pagrabstāvā durvis vēra Leļļu mākslas un dizaina muzejs, kuru veidojusi Ināra Liepa. Viņa pauž īpašu gandarījumu, ka gada nogalē liepājniekiem un pilsētas viesiem, apmeklējot galeriju un Leļļu muzeju, būs iespēja tuvāk iepazīt vilnas velšanas jeb filcēšanas mākslas daudzveidīgo pasauli: "Prieks par izstādi ir liels, jo gada laikā mums ir bijušas dažādu mākslas nozaru izstādes, nolēmām beigt gadu ar siltu un mīļu izstādi – ar filca mākslu. Es iepriekš esmu sekojusi tekstilmākslas asociācijas izstādēm, un mani ļoti uzrunāja dažādība. Organizējot profesionālās leļļu mākslas festivālu, saskāros ar ārvalstu māksliniekiem, jo nav daudz mākslinieku, kas strādā profesionāli ar tekstilu, bet Latvijā tādi ir. Es personīgi pazinu Kseniju Šinkovsku, kura mums atveda lielo pūķi, un meitenes atveda dažādus un interesantus darbus. Mums ir pūķis, kas iezīmēs nākošo gadu. Šī būs pēdējā šī gada Leļļu un dizaina muzeja izstāde. Es ceru, ka tā sagādās prieku visiem."

Ksenija Šinkovska un "Sniega pūķis"
Ksenija Šinkovska un "Sniega pūķis"

Latvijas Tekstilmākslas asociācijas vadītāja Andra Dīriņa uzsver, ka Ksenija Šinkovska, kura no Daugavpils uz Liepāju ir atvedusi savu darbu "Sniega pūķis" ar porcelāna sejiņu, ir šobrīd jaunākā asociācijas dalībniece: "Ksenija ir mūsu atradums, viņa tikko ir iestājusies tekstilmākslas asociācijā. Esam par to ļoti priecīgi. Viņai ir sava interesanta tehnika, apstrādā filca virsmu tā, it kā tā būtu porcelāna skulptūra, tik gluds tas filcējums, manuprāt, Latvijā tik smalki neviens nestrādā no autoriem. Tas ir Sniega pūķis turklāt, kas atnesis sniegu, priecīgu noskaņojumu. Laimes pūķis – cerams, ka atnesīs veiksmi, baltumu, gaišumu un vienmēr cerības."

Tekstilmāksliniece un izstāžu kuratore Līva Kaprāle uzsver, ka ikvienai vietai un izstāžu zālei mākslinieku darbi tiek īpaši piemeklēti, tā arī Liepājai, piemēram, pludmales ainiņas ar kūrortā gulošiem atpūtniekiem, kas darināti filcēšanas procesā. Māksliniece atklāj daudzveidīgās iespējas, strādājot šajā mākslas virzienā. Pati savus darbus eksponē, ieliktus senos logu rāmjos.

"Mans izaicinājums un misija, ko es jūtu, darbojoties ar filcu, šo tehniku, kurai priekšstatos ir lemts būt blīvai, stingai, pārvērst putekļveidīgās gleznās. Tas tiek darīts diezgan skarbi un brutāli, – ja mani darbi ir maigi un gleznieciski, tad pats process ir lietišķs, ar riktīgu rūkoņu un slīpmašīnu, ar kaimiņu jautājumiem, vai pie jums notiek remonts," atklāj Līva Kaprāle. "Savos darbos es mēģinu radīt divējādu efektu, ja tie ir tieši apgaismoti, tad redzam tādu ļoti glezniecisku, akvarelisku iespaidu, bet, ja pret gaismas stariem tiem skatās cauri, tad šīs šķiedras, kuras es esmu iefilcējusi iekšā vilnā – gan lins, gan zīds, gan citas jauktas šķiedras, rada grafisku zīmējumu. Darbos apvienojas gan glezniecība, gan grafika."

Katram autoram ir savs rokraksts un vēstījums. Par to, cik daudzveidīga un stāstiem bagāta var būt vilnas velšanas tehnikā darinātā māksla, tagad varēs pārliecināties Liepājā līdz pat n ākamā gada marta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti