Kultūras ziņas

Sākas festivāls "Laba daba"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Atklāts Cēsu Mākslas festivāls

Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas dienā – trīs izstāžu maratons

Nedēļas nogalē atklāts Cēsu Mākslas festivāls, kas notiek jau 18. reizi un ir kļuvis par nozīmīgu ikvasaras tradīciju ne tikai Vidzemes reģionā. Ar bagātīgo programmu festivāls pulcē skatītājus no visas Latvijas un arī no ārvalstīm. Atklāšanas diena pārvērtās par laikmetīgās mākslas izstāžu apskates maratonu.

Cēsu Mākslas festivāls šogad svin pilngadību – aprit 18 gadi, kopš vasaras vidū pilsētā radošā dzīve sit augstu vilni, vienmēr mēģinot iepriekš sajust, kas varētu interesēt publiku mūzikā, teātrī un vizuālajā mākslā.

"Šis nav aģitfestivāls, un mēs nereaģējam uz kādu šībrīža aktualitāti, mēs drīzāk rezonējam festivālā, un tās sajūtas māksliniekiem un kuratoriem savācas visas sezonas garumā," stāsta festivāla direktors Juris Žagars. "Un protams, mēs skatāmies, kāda ir publikas interese, jo mēs spēlējam ar publiku. Nav jēgas neko darīt, nav jēgas organizēt festivālu, nevienu koncertu organizēt, ja tu paredzi, ka publikas intereses nebūs. Un tikai tāpēc mēs tos 18 gadus esam varējuši noturēties."

Šogad Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas diena izvērtās kā trīs izstāžu maratons – par centrālo asi uzmanības centrā izvirzot laikmetīgās mākslas izstādi "Sava pasaule. No neesoša muzeja krājumiem", kas iekārtota Raiņa kvartālā Cēsu Laikmetīgās mākslas centra trīs stāvu ēkā.

"Cēsu Mākslas festivālā šogad ir topošā laikmetīgās mākslas muzeja kolekcija, un man ir prieks, ka šī kolekcija var tikt parādīta tiem cilvēkiem, kas to vēl nav redzējuši, jo tādas regulāras vietas, kur varam apskatīt šo kolekciju, mums nav un diez vai tuvākā nākotnē arī būs," norāda izstādes kuratore, mākslas zinātniece Astrīda Rogule, skaidrojot, ka izstādē var apskatīt "videodarbus un objektus, jo pagaidām neko vairāk mēs izlikt šeit nevaram tāpēc, ka telpas nav pielāgotas mākslas izstādīšanas prasībām, nav mikroklimata, nav apsardzes pa perimetru un daudzu citu faktoru, kas muzejniekam ir jāzina, pirms viņš liek mākslu publiskā telpā."

Izstādē eksponēti vairāk nekā desmit autoru mākslas darbi, lejasstāvā pie sienām levitē Kaspara Podnieka lauku ļaudis un spiedz Kriša Salmaņa kolrābis, kurš negrib iekrist katlā.

"Kolekcija ir brīnišķīga ar to, ka tā, lai arī stāvējusi noliktavās ilgus gadus, ir ārkārtīgi aktuāla. Arī pavērojot, kā apmeklētāji skatās šos videodarbus, kā uztver Lailas Pakalniņas filmu vai "Skrundas signālu", ko ir veidojuši RIXC. Te parādās tas, ka labas mākslas problēmas ir aktuālas vienmēr un atrod savu skatītāju," uzsver kuratore.

Cēsu Mākslas festivāls ir atklāts un turpināsies līdz 24. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti