Kultūras ziņas

Literāro varoņu radīšanas spēle Rakstniecības un mūzikas muzejā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ilzes Preisas personālizstāde "Metaforiskā izrāde"

Universālā mākslas valoda mākslinieces Ilzes Preisas «Metaforiskajā izrādē»

Mežaparka Lielās estrādes izstāžu zālē iekārtota mākslinieces Ilzes Preisas personālizstāde "Metaforiskā izrāde", kas atklāšanas svētkus piedzīvos 17. jūlijā.

Māksliniece savu personālizstādi iecerējusi kā starptautisku multimediālu projektu, kur gleznas papildina mūzika un horeogrāfija – Fredrika Karlkvista speciāli sakomponētā mūzika, ar kuru Elīna Gaitjukeviča radījusi laikmetīgo horeogrāfiju.

"Šo izstādi "Metaforiskā izrāde" es veidoju kā savu vīziju par universālu mākslas valodu, kura spēj stāstīt par cilvēkiem un notikumiem pasaulē. Un šeit ir satikušies māksla, mūzika, laikmetīgā deja, un tas ir kļuvis par tādu vienotu māksliniecisku veselumu," stāsta Ilze Preisa.

"Manās gleznās var redzēt dramaturģijas elementus un skatuves motīvus, un savā ziņā jau katra glezna kļūst par izrādi, un jums, skatītājiem, ir tikai jāatver priekškars," teic māksliniece.

Mākslinieces darbos simbolisms un ģeometrija savijas ar abstrakto un zemapziņas pasauli, dažbrīd iedvesmojoties no dabas, antīkās mitoloģijas un pasaules kultūras mantojuma.

"Strādājot pie gleznām, es sajūtos kā režisors, kurš veido savu izrādi, savu telpu, – sākumā izveidojot telpu, uzliekot telpai gaismas un vēlāk jau to apdzīvojot ar dažādiem tēliem un stāstiem. Šie tēlu noteikti ienāk manās sajūtās, reflektējot uz notikumiem pasaulē, uz notikumiem mums apkārt, vērojot cilvēkus apkārt. Par šiem darbiem runājot, darbs "Meta telpa", darbs "Zelta spēle" un "Spēle", varbūt tā ir tā mana sajūta – notver vēl kādu citu dimensiju un ielikt gleznās."

Mūziku gleznām sakomponējis Spānijā dzīvojošais zviedru komponists un mūziķis Fredriks Karlkvists, bet horeogrāfe Elīna Gaitjukeviča iestudējusi laikmetīgās dejas kompozīcijas, kas būs vērojamas videoekrānos.

Ilzei Preisai ir milzīgs prieks, par to, ka mākslinieki, dzīvojot dažādās valstīs un nezinot viens otru personīgi, šķietami ir saistīts ar neredzamām stīgām un sajūt radošās vibrācijas, rada jaunus darbus: "Šajā izstādē skatītājs varēs gūt audiovizuālu pieredzi, tieši skanot šai mūzikai, un tas savukārt atkal rada jaunu dzīvi, jaunu nozīmi katrai no gleznām. Būtiski ir ne jau mans stāsts, bet tas, ko jūs varēsiet redzēt, to stāstu, ko jūs paši izveidosiet. Caur gleznām dot kādu impulsu, sajūtu, domu un, tālāk jau kombinējot šīs gleznas, pēc saviem ieskatiem, jūs veidojat savu izrādi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti