Kultūras ziņas

Tiks atklāta Jāņa Krieva izstāde "Pagājusī nākotne"

Kultūras ziņas

Svena Kuzmina grāmata "Brīvībene"

Jūrmalas muzejā skatāma gleznotāja Anša Artuma darbu retrospekcija

Bezgalības mirklis gleznotāja Anša Artuma izstādē Jūrmalas muzejā

No 16. oktobra Jūrmalas muzejā skatāma gleznotāja Anša Artuma darbu retrospekcija. Lielāko daļu savu gleznu viņš radījis plenēros, kompozīcijās prasmīgi režisējot dabas uzstādījumus. 

"Mana krāsa ir zaļā – mīlas un cerības krāsa." Šie vārdi pieder izcilajam gleznotājam Ansim Artumam.

No 16. oktobra Jūrmalas Mākslas muzejā skatāma gleznotāja Anša Artuma izstāde "Bezgalības mirklis".

Lai gan šobrīd Artuma vārds jaunajai paaudzei, iespējams, nav zināms, viņa dzīves laikā esot grūti bijis atrast cilvēku, kurš nebūtu dzirdējis par izcilo mākslinieku. Fovists, formālists, dabas režisors, Tukuma gleznotājs un virtuozais dabas skaistuma iemūžinātājs, kura darbos jūtams zaļās mīlestības krāsas pieskāriens.

Muzeja Mākslas un izstāžu nodaļas vadītāja Guna Kalnača stāsta, ka reti kuram māksliniekam Jūrmalas muzejā atvēl divas izstāžu zāles, taču ģimenes kolekcijas izstāde ir patiesi īpaša un būs interesanta daudziem skatītājiem.

Lai gan šobrīd vizuālā kultūra ir stipri mainījusies un raugāmies pasaulē ar pilnīgi citu skatījumu, tieši vienkāršība un naturālisms ir tas, kā tik ļoti pietrūkst mums, bet piemīt Anša Artuma darbiem.

"Es klausījos daudzus stāstus par to, kā Artums gleznoja, kāds viņš bija sadzīvē, kādas bija viņa attiecības ar tuviniekiem, un viņa audžudēls Dainis Sīlis vienmēr piemin šo darbu, šos dārza vārtiņus, kas varbūt mums, skatītājam, nešķiet nekas īpašs, bet tie ir mūsu dārza vārtiņi, pa tiem mēs staigājām un par šiem vārtiņiem mums ir daudz atmiņu," teic Guna Kalnača.

Artuma darbi ir fovistiskas ievirzes kompozīcijas, kuru pamatā stingrs zīmējums un formas karkass. Gleznām piemīt piesātināts kolorīts un intensīvas, paspilgtinātas krāsas. Topošās izstādes idejas autori un kolekcijas veidotāji ir Anša Artuma ģimene, kuri zina stāstīt – katrai izstādē redzamajai gleznai piemīt īpašs, patriotisks atmiņu fons.

Katra glezna uzrunās katru skatītāju un liks apdomāt, kāpēc mēs mīlam savu valsti un dzimteni.

"Viņš bija ļoti empātiska, dziļa un sirsnīga personība, apveltīta ar dabisku radošumu un lielām darba spējām, līdz ar to kā bērns izstādes atklāšanās es atceros to dziļo cieņu, ko izjutu pret Ansi Artumu," teic viņa mazmeita Dita Erna Sīle.

"Tāpēc arī šo izstādi sauc "Bezgalības mirklis", jo tas ir tas, ko Ansis spēj tvert vislabāk – atklāt to īsto, dabisko, skaisto katrā mirklī, ko viņš gleznoja," viņa piebilst.

Ansis Artums dzimis vienkāršā strādnieku ģimenē, bet viņa nenoliedzamais talants un darba spējas padarīja mākslinieku par vienu no atpazīstamākajiem Latvijas ainavas un klusās dabas meistariem. Jau studiju laikā gleznotājs pievērsa sev uzmanību, un 2. kursā mākslinieks kļuva par Vilhelma Purvīša skolnieku, lai gan rektora vadītajā meistardarbnīcā studenti pēc stingras atlases uzņemti tikai pēc 4. kursa pabeigšanas. 1952. gadā Artums izslēgts no Mākslas savienības par formālismu, jo neglezno sociālistiskā reālisma manierē. Tomēr skatītāju mīlestības dēļ viņa gleznas bieži izstādītas Latvijā un ārvalstīs.

Lielāko daļu savu darbu viņš radījis plenēros, kompozīcijās prasmīgi režisējot dabas uzstādījumus. Līdzās māksliniekiem Kārlim Neilim un Leonīdam Āriņam arī Artums veidojis Tukuma kā viena no mākslas centriem atpazīstamību Latvijā.

Izstādi varēs aplūkot no no 18. oktobra līdz 29. decembrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti