Rīta Panorāma

Klaipēdas ostā būvēs ūdeņraža ražotni

Rīta Panorāma

Laiks mainīt riepas

Apmeklētājiem Vatikānā atkal apskatāms Belvederes Apollons

Muzejā Vatikānā atkal apskatāms tēlniecības šedevrs – Belvederes Apollona skulptūra

Muzejā Vatikānā pēc restaurācijas atkal apskatāms viens no pasaules tēlniecības šedevriem – Belvederes Apollons. Statuja tika atrasta 15. gadsimta beigās kādās Senās Romas ēkas drupās Itālijas galvaspilsētas pievārtē. 

Lēmums par apmēram divus metrus augstās statujas restaurāciju un tīrīšanu tika pieņemts pēc tam, kad 2019. gadā tās kājās konstatēja nelielus bojājumus. Bija nepieciešams arī nodrošināt tās stabilitāti, tāpēc pamatnē iestrādāts oglekļa šķiedras statnis. 

Kopējās projekta izmaksas sasniedza 260 000 eiro, un to finansēja mecenāti ar Vatikāna institūcijas – Grieķijas un Romas senlietu departamenta starpniecību.

Belvederes Apollona skulptūra
Belvederes Apollona skulptūra

Belvederes Apollona skulptūra ir viens no lielākajiem dārgumiem, kas glabājas Vatikāna muzeju senlietu kolekcijās blakus izciliem renesanses mākslas paraugiem, kā arī senās Romas un Ēģiptes artefaktiem. Tas attēlo dievu Apollonu, kurš tikko izšāvis bultu ar savu loku, ko viņš sākotnēji būtu turējis kreisajā rokā. Uzskata, ka darbs ir Maķedonijas Aleksandra galma tēlnieka Leohara 350–325 gadus pirms mūsu ēras radītās bronzas skulptūras romiešu marmora kopija.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti