Torņakalnā norisināsies vērienīgs ielu mākslas festivāls «Street Art Slam»

21. septembrī no pulksten 11.00 līdz 20.00 Torņakalnā, Vienības gatvē 24, Rīgā, norisināsies vērienīgs ielu mākslas festivāls "Street Art Slam", kura laikā ikvienam rīdziniekam un pilsētas viesim būs iespēja vērot, kā uz 85 m2 plašas mūra sētas pie kādreizējās Rīgas eļļas spiestuves top 8 lielformāta mākslas darbi.

Ielu mākslas festivāla "Street Art Slam" laikā pilsētvides mākslas objekta izveide Torņakalnā norisināsies kā sacensības, kuru laikā astoņi žūrijas izraudzīti mākslinieki katrs sev atvēlētā sētas fragmentā astoņu stundu laikā radīs ielu mākslas gleznojumu par galveno tēmu "Māju sajūta".

Kopumā, iesūtot 56 mākslas darbu skices, dalībai festivālā pieteikušies 50 jaunie mākslinieki.

Mākslas centra "Totaldobže" izveidotājs Kaspars Lielgalvis secina, ka atsaucība dalībai konkursā bijusi liela un četri no māksliniekiem pieteikuši vairākus darbus: "Redzam, ka darbu skices iesūtījuši kā profesionāli mākslinieki, tā iesācēji. Šoreiz žūrijai bija sarežģīti atlasīt astoņus labākos darbus, jo vienprātības tikpat kā nebija – cik dažādi mākslinieki, tik dažādas skices. Katrs deva priekšroku citam mākslas darbam, un tikai retos gadījumos žūrijas locekļu domas sakrita. Saskaitījām punktus un ieguvām labāko "astotnieku". Piebildīšu, ka nevērtējām idejas sarežģītību. Ja reiz tāda skice pieteikta dalībai sacensībās, tad paļaujamies, ka to 8 stundu laikā būs iespēja īstenot dzīvē."

Lielgalvis stāsta, ka, laikam ritot, mainās mākslinieku paaudzes, mākslas darbu stilistika un saturs. ""Street Art Slam" konkursi ir mēģinājums Rīgas publisko telpu padarīt mākslinieciskāku vietējiem un autentiskāku mūsu pilsētas viesiem," viņš atzīst, piebilstot, ka šoreiz mākslinieki, radot skices, tēmu "Māju sajūta" uztvēruši nekļūdīgi un noteikumus nolasījuši precīzi. "Lielā daļā darbu dominē kaķi, taču, kamēr vienam māju sajūta nozīmē ieritināšanos azotē ar tējas krūzi rokās, tikmēr cits par savām mājām uztver visu plašo pasauli. Tāpat ievērojām, ka mākslinieki vairākos gadījumos centušies uzburt omulīgu noskaņu, mākslas darbos izceļot īpašu apgaismojumu," stāsta Lielgalvis.

Sacensības norisināsies visas dienas garumā, laikā no pulksten 11.00 līdz 19.00.

Pēc mākslas darbu pabeigšanas tos izvērtēs žūrija, nosakot "Street Art Slam" uzvarētāju, kuram tiks piešķirta naudas balva 800 eiro apmērā. Tāpat dalībnieki varēs pretendēt uz jauno projektu attīstītāja "Bonava Latvija" speciālbalvu – 600 eiro apmērā. Pēc "Street Art Slam" pasākuma visi astoņi jaunradītie darbi tiks nofotografēti un ievietoti sociālajos medijos, kur ikviens varēs par tiem balsot. Visvairāk atbalstu guvušā darba autors saņems skatītāju simpātiju balvu 400 eiro apmērā. 

"Street Art Slam" aizsācies 2018. gadā Rīgā, Tallinas ielas kvartālā. Gadiem ejot, tā kļuvusi par tradīciju. Arī  2021. gada vasarā, sadarbojoties ar mākslas centru "Totaldobže" un krāsu ražotāju "Vivacolor", tapa 70 metrus gara urbāna mākslas galerija Ropažu ielā 16, iezīmējot savulaik degradētās Vidzemes maiznīcas teritorijas sakopšanas sākumu.

Šoreiz, piešķirot mūra sētai Vienības gatvē otro dzīvi, tiks iezīmēts kādreizējās degradētās rūpnīcas teritorijas attīstības sākums, jo tajā drīzumā taps jauns daudzdzīvokļu māju ciemats, kas ieguvis nosaukumu "Hartmaņa kvartāls". Uz sētas tapusī mākslas galerija būs aplūkojama no Vienības gatves puses kā atklāšanas dienā, tā katru dienu vairāku gadu garumā līdz laikam, kad noslēgsies projekta būvniecība.

Lai mūra sēta iegūtu neatkārtojamas mākslas galerijas vaibstus, gleznojumu vērtēšanu veiks žūrija: animāciju grāmatu ilustrāciju māksliniece Ūna Laukmane, street art mākslinieks Dainis Rudens, galerijas "DOM" vadītāja Liene Rumpe, kā arī mākslas centra "Totaldobže" izveidotājs Kaspars Lielgalvis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti