Dienas ziņas

Liepājā ražos pārtikas proteīnu

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Jaunie mākslinieki Viļānos gleznās meklē citus veidolus

Jaunie mākslinieki gleznās Viļānus cenšas attēlot no jauna skatu punkta

Atrast to, ko neredz citi, un atspoguļot neierastā veidā – šāds uzdevums dots mākslas plenēra dalībniekiem Viļānos. 15 jaunie mākslinieki – Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Latgales filiāles studenti – desmit dienās jaunrades darbos centās pilsētu atspoguļot no jauna skatu punkta. Studentiem tā ir pieredze darboties dzīvā vidē, savukārt vietējiem atklāt vēl neredzētas savas pilsētas šķautnes un veidot oriģinālas vēstures liecības. 

Baznīca, viensētas, ielu skati, dabas vērtības un cilvēki – tā jaunie mākslinieki ataino Viļānu pilsētu. Ekspresīvās, ar tehnikas un krāsu daudzveidīgās gleznās mākslas studenti radījuši vēl nebijušus veidus, kā attēlot pilsētvidē redzēto.

LMA Latgales filiāles grafikas apakšnodaļas studente Ivonna Brūvere stāstīja: "Es ķieģeli atradu aiz kādas mājas kādā pļavā. Man gribējās to apgleznot ar Viļānu punktiem, kuri man vairāk asociējas ar baznīcu, ar pieminekli, kurš atrodas uz baznīcas vārtiem, ar stabiem un ar govi, kuru es redzēju, pa ceļam staigājot."

Vietējie pēc darbu apskatīšanas sacīja, ka mākslinieku darbi atspoguļo tās vērtības, no kurām veidojas viļānieša identitāte. Tas ir arī veids, kā arvien vairāk ieviest laikmetīgo mākslu un kultūru vietējo dzīvē.

Mākslas plenēra rīkotāja Vija Piziča sacīja: "Mums ir vēlme savu pilsētu darīt skaistāku, interesantāku, papildināt to, kas šeit jau ir, ar kaut ko citu. Visvairāk uzrunā baznīca, klosteris. Tas ir skaidrs. Uzrunā cilvēki, uzrunā bijusī mūzikas skolas, muižas ēka. Upe uzrunā, dzīvnieki uzrunā. Neparastas kombinācijas, kuras, piemēram, no rīta pieceļoties ierauga."

Savukārt Viļānu Mūzikas un mākslas skolas direktore Inta Brence pauda: "Ļoti daudz ir lietas, ēkas un vietas, ar kurām mēs, vietējie, esam apraduši un vienmēr vēlētos tās pamanīt, bet brīnišķīga mākslinieka acs to pamana un atklāj ļoti neparastā veidolā. Viņi ir spējuši parādīt tos darbus, vietas tādas, lai mēs varētu mācīties, mainīties."

Mākslas plenērs Viļānos notiek jau otru gadu. Viļānieši to vēlētos ieviest kā ikgadēju tradīciju ar mērķi saglabāt vēsturiskas liecības, lai pēc gadu desmitiem spētu atskatīties uz pilsētas pērlēm.

Plenēra rīkotāja norādīja: "Pagājušogad, aptaujājot studentus, mums atklāja, ka viņiem Viļāni izskatās balti kā dienvidu pilsēta. Viņi atklāja, ka viņiem ļoti patīk mūsu dzeltenās pastkastes. Tās ir lietas, kuras jau var veidot pilsētas estētisko un garīgo identitāti."

Pēc plenēra katra mākslinieka viens izvēlētais darbs tiks saglabāts pilsētas pārvaldē, veidojot kolekciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti