Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas izstāde "Serenissima East"

Kultūras ziņas

Kāda ir jaunā operas direktora vīzija?

"Re-evolūcija" – Jāņa Mitrēvica atgriešanās glezniecībā

Izstāde «Re-evolūcija» – postmodernista Jāņa Mitrēvica atgriešanās glezniecībā pēc 20 gadiem

Galerijā "Māksla XO" Rīgā savā jaunākajā personālizstādē "Re-evolūcija" Jānis Mitrēvics ar tikai viņam raksturīgajiem paņēmieniem vizuālajā valodā runā par sociālo kritiku, kultūras revīziju un savu personīgo transformāciju. Aizvadītajos gados guvis starptautisku atzinību par muzeju ekspozīcijām Latvijā un ārzemēs, bet tagad atgriezies glezniecībā.

Šī nav revolūcija, bet Jāņa Mitrēvica "Re-evolūcija" – vēsta galerijas "Māksla XO" jaunākās izstādes nosaukums, jo mākslinieks pēc vairāk nekā divdesmit gadu pārtraukuma atgriezies pie gleznošanas.

"Ja tu dari vienu un to pašu lietu, tu sāc griezties uz riņķi visā tajā, tad nav evolūcijas, tāpēc ir "Re-evolūcija"," saka Mitrēvics.

Mākslinieks skaidro: "Man tas mērķis bija, kāpēc tas viss tā izskatās, kā izskatās, ir atgriešanās pie klasiskas, sižetiskas glezniecības, kas nav šobrīd populāra. Tā ir tā atgriešanas pie sižeta, kur pie vizuāla stāsta, kur skatītājam paša būtu jānolasa. Ja tā ir vizuāla māksla, tad te vizuāli tā būtu jāuztver, nevis jāizlasa, kas tas tāds ir."

Mākslinieku grupas "Maigās svārstības" dalībnieks Jānis Mitrēvics uzskatāms par vienu no pirmajiem spožajiem postmodernistiem Latvijas mūsdienu glezniecībā.

Viņa darbiem raksturīga konceptuāla pieeja un asprātīga ironija.

Viņš spēlējas ar sižetiem un tehnikām, izteiksmīgu apjomu, raupju virsmas faktūru, vērienīgu un brīvu gleznojumu. Jaunākajā izstādē atdzimst Mitrēvica ekpresīvi krāsainais figurālisms, piemēram, lielformāta darbos "Kopiena" vai "Jauns vīrietis".

Jānis Mitrēvics. "Jauns vīrietis", 2024.
Jānis Mitrēvics. "Jauns vīrietis", 2024.

""Jauns vīrietis" – darbs sastāv no divām lietām, viens ir prāta darbs, un tad ir tas, kas nāk no augšas, nāk no kosmosa vai no Dieva, vai… tas, ko tu pats nekontrolē. Jo mākslas darbs ir tikai tad, kad savienojas šīs abas lietas; viens ir tas, ko tu izdomā, otrs tas, ko tava zemapziņa vai kas pārraida. Tad, kad viņi savienojās, tad kaut kas sanāk. Tāpēc tā mana versija, tā būs tikai viena versija. Nekas mūsu dzīvē nav viennozīmīgs," uzskata mākslinieks.

Vairāk nekā divdesmit gadus Jānis Mitrēvics bija pārtraucis gleznot, jo kopā ar dēlu Dāvidu Mitrēvicu izveidoja uzņēmumu "Dd Studio" un iekārtoja izstādes citiem, mūsdienīgas, digitālas muzeju ekspozīcijas gan Latvijā, gan citviet pasaulē. Piemēram, Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā, Anatomijas muzejā, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgā ekspozīcija. Bet pirms divarpus gadiem atkal paņemta rokās ota un eļļas krāsu tūbiņas un uztaisītas trīs zīmes kā kara priekšvēstneši.

"Pirmie darbiņi – neliels formāts, vienkārša ziņa, tā arī saucas "Īsziņa 1", "Īsziņa II", "Īsziņa III", mana interpretācija par vēsti. (..) Tu esi cilvēks, tu esi sabiedrības loceklis un reaģē uz visu. Tāpēc šī sadaļa nav tieša, bet viņā ir iekšā tā reālā situācija. (..) Tagad kaut kāds laiks pagājis, kopš esmu sācis ko tādu darīt, tad es piefiksēju, ka tu dzīvo, tev ir kāda pieredze, bet rezultātā es saprotu, ka esmu iesācis tajā punktā, kurā pabeidzu pirms kāda laika, un tad tu ej ātri uz priekšu, tā ka tas izejas punkts ir vecais. Un tur ir divas lietas –

viens ir galva un doma un otrs ir rokas. Tās rokas nav klavieres spēlējušas 20 gadus, un tur ir bremze pirmajā brīdī. Tu saproti, zini un gribi, bet rokās tas ir pazudis, bet tas ātri atnāk atpakaļ," piebilst Mitrēvics.

Jāņa Mitrēvica izstāde "Re-evolūcija" skatītājiem būs atvērta līdz 21. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti