Kultūras rondo

Latvija, Igaunija un Somija apvienojas koncertprogrammā "Mēders un Bukstehūde"

Kultūras rondo

Iestudēta izrāde dzīvoklī "Vācbaltais troksnis"

Trokšņains gadījums maldīgā virzienā. Kopizstāde mākslas telpā "Pilot"

«Trokšņains gadījums maldīgā virzienā» – izstāde par laiku, telpu un Priekšteci

Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālajā mākslas telpā "Pilot" pašlaik skatāma divu mākslinieču – Kristīnes Daukštes un Lienes Rumpes – kopizstāde "Trokšņains gadījums maldīgā virzienā". Izstāde veidota kā atsevišķa pasaule, kurā bez steigas un uztraukuma iegrimt, redzēt, dzirdēt un domāt, mākslinieces stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo". 

Liene Rumpe ir gleznotāja un instalāciju māksliniece, bet Kristīne Daukšte ieguvusi bakalaura grādu scenogrāfijā un maģistra grādu – glezniecībā. Daukšte dzīvo Lielbritānijā un Latvijā iegriežas salīdzinoši bieži, savukārt Rumpe dzīvo Rīgā un ir viena no "Dom" galerijas vadītājām.

Abu mākslinieču kopīgo izstādi "Trokšņains gadījums maldīgā virzienā" mākslas telpā "Pilot" būs iespējams aplūkot līdz pat 12. oktobrim. 

Laiks un telpa, un Priekštecis

"Pilot" grīdu šoreiz klāj jūras smiltis, atstājot katra apmeklētāja pēdu nospiedumus, bet baltā bulta pie ieejas durvīm rāda virzienu, kurp doties.

Izstādes aprakstā lasāms: "...šo sākotni apskaloja tik balta jūra, ka tās viļņus saskatīt nebija iespējams, bet gaisu pildīja nerimstoša šalkoņa. No šī pirmatnējā trokšņa izskalojās Priekštecis."

"Šeit tas, ko var piedzīvot, un ir tāds uzsvars tieši uz šo piedzīvošanu – bez steigas, bez satraukuma, ir domu realizācija telpā, kur var redzēt tādu tēlu kā Priekšteci. Vārdu šim tēlam ir devusi Liene," stāstīja Daukšte. 

Izstāde ir veidota kā pasaule, kurā katrs apmeklētājs var iekāpt un to piedzīvot, domājot arī par savu attieksmi pret laiku un telpu. 

"Lai izveidotu pasauli un rastos sajūta par jebkādu pasauli, ir jāpastāv pamata akmeņiem, kas ir laiks un telpa, uz kā arī visa pasaule turas. Šajā gadījumā es nonācu līdz tādam jēdzieniskam personāžam kā Priekštecis, kas ir mītiska figūra, kuras ceļojumam mēs šajā telpā varam izsekot," skaidroja Rumpe. 

Izstādē pieejams arī pašizdoklis, kurā padziļināti iespējams iepazīties ar jautājumiem, tēmām un filozofijas autoriem, par kuriem mākslinieces domājušas, izstādi radot, jo tādu ir daudz. Taču Rumpe izcēla vienu aspektu, par ko cer, ka izstādes apmeklētāji aizdomāsies. 

"Man liekas, ka viens būtisks aspekts, ko vērts atcerēties, ir, ka ikvienā cilvēkā ir apmēram trīs ceturtdaļas arhaiskā.

Mums tikai liekas, ka mēs dzīvojam kaut kādā nākotnē, kura strauji attīstās, kura neizbēgami iet uz entropiju. Pat runājot par kādu automašīnas modeli, mēs sakām, ka tas ir 2015. gada modelis, bet, skatoties uz auto, mēs varam sadalīt tā detaļas – kad, piemēram, ir izgudrota riteņa tehnoloģija, kad ir izgudrots motors. Šis priekšmets, šis objekts sastāv no daudz senākas vēstures, kas ir novedusi līdz šai dienai. Šī laika pieredzēšana ir viens no aspektiem, ko mēs šajā izstādē mēģinām ievadīt," atklāja Rumpe. 

Izstādes apmeklētājus pavada 25 minūšu garš audioceliņš. Apmeklējot izstādi, mākslinieces aicināja droši piesēst uz kādas no palodzēm, noklausīties viņu piedāvāto audio materiālu, padomāt un sajust.

Izstāde tiek rīkota kā daļa no "Academia" balvas, ko Kristīne Daukšte saņēma 2021. gadā. Vēlāk rudenī mākslas telpā "Pilot" notiks jau nākamās balvas ieguvējas Sabīnes Šnē personālizstāde, arī tā tiek veidota sadarbībā ar vēl kādu mākslinieku. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti