Kultūras ziņas

"Sinfonietta Rīga" atklās 19. sezonu

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Donnas Huankas personālizstāde "Utopiskās šūnas"

Amerikāņu mākslinieces Donnas Huankas «Utopiskās šūnas» – izstāde mākslas centrā «Zuzeum»

Klātesot krāšņai un mākslinieciski noskaņotai publikai, 19. septembrī mākslas centrā "Zuzeum" atklāja amerikāņu mākslinieces Donnas Huankas personālizstādi "Utopiskās šūnas". Izstādes ekspozīcija ietver glezniecības, tēlniecības un video darbus. Donna Huanka ir multidisciplināra māksliniece, kas iedvesmojas no cilvēka ķermeņa un dabas pasaules.

Donna Huanka ir bolīviešu izcelsmes amerikāņu māksliniece, kuras darbi pēdējos gados izstādīti pasaules zināmākajos laikmetīgās mākslas centros, kā arī iekļauti kolekcijās Gugenheima muzejā Ņujorkā un Belvederes muzejā Vīnē. Izstāde "Utopiskās šūnas" mākslas centrā "Zuzeum" ir viņas pirmā tik liela mēroga personālizstāde Baltijā.

"Māksliniece iedvesmojas no performances, un patiesībā tas ir pirmais, ar ko viņa strādā," skaidro projekta vadītāja Katrīna Jurkevica. "Ļoti daudzi no šiem darbiem ir radīti no jau performancē izmantotiem materiāliem, gleznām aizmugurē ir foto printi, kas ir performanču mākslinieces. Tā ir viņas pamata iedvesma."

Ekspozīcijā, kas iekārtota baltā scenogrāfijā, ir gleznas, trīsdimensionālas instalācijas un skulptūras, ko papildina arī skaņa un pat smarža.

Huanka savos darbos izmanto ādu un matus, kas uzkrājuši cilvēka dzīves laikā piedzīvoto. Māksliniecei nepatīk paskaidrot savus darbus, bet rosināt cilvēkus interpretēt viņas mākslu. 

"Labi pirmie iespaidi. No iekārtojuma viedokļa ļoti labi konceptuāli. Baltais kombinēts ar šīm nedabīgajām krāsām, kas nav zemes krāsas," izstādi komentē arhitekts Uldis Pīlēns.

"Nav tā, ka man tieši konkrēti kaut kas patīk. Bet es iedvesmojos no tā visa, ko es kopumā redzu. Un man tas izraisa emocijas, kuras es pārdomāšu rīt," atzīmē modes māksliniece Odetta Birmane.

Savukārt mākslas un dizaina izstāžu kuratore Inese Baranovska uzsver: "Brīnišķīgi ir šis starpdisciplinārais raksturs un tā noskaņa. Te nevajag skatīties konkrēti uz kādu instalāciju vai gleznu. Bet tas sajūtu kopums. Un tas kopā rada tādu transcendentālu sajūtu. Sava veida eksotika."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti