Spānijas kailgliemeži muzejā – izstāde kā metafora par noskaņojumu Talsos

Talsu novada muzeja izstāžu zālē rāpo neskaitāmi Spānijas kailgliemeži, kuri dodas Talsu novada domes virzienā. Tas ir viens no darbiem laikmetīgās keramikas izstādē "Sekls dziļums", kuras autore ir māksliniece Kristīne Niedrāja.

Autore dzīvo Rīgā, bet pati nāk no Talsiem, tāpēc ikdienā seko līdzi norisēm pilsētā ziņu portālos. Pēdējos gados Talsu pilsētas vārds bijis pamanāms saistībā ar divām aktuālām tēmām – kailgliemeži un Talsu pilsētas politiskās nedienas.

Izstādei ir vecuma ierobežojums un tā paredzēta 18+ auditorijai, taču to drīkst apmeklēt arī bērni pieaugušo pavadībā. Māksliniece galvenokārt strādā ar mālu un porcelānu.

Māksliniece Kristīne Niedrāja
00:00 / 01:10
Lejuplādēt

"Izstādē veidoti darbi no māla un porcelāna, bet centrālais un lielākais darbs veidots no dažādu materiālu apvienojuma – tas ir māls, stiklšķiedra un ģipsis. Mani sajūsmināja tie dramatiskie ziņu virsraksti par Spānijas kailgliemežiem – "Spānijas kailgliemeži no Vilkmuižas ezera ir pusceļā uz Talsu novada domi", "Kailgliemežu uzvaras gājiens", "Spānijas kailgliemeži pārņem centru" utt.

Centrālajā darbā es esmu atveidojusi Spānijas kailgliemežus un Talsu pilsētas ģerboni. "Kailgliemeži sagrauzuši un apēduši ģerboni un dodas uzvaras gājienā uz Talsu pašvaldības ēku"

– tas ir citāts no viena ziņu raksta. Darbs nav tikai par gliemežiem, kaut gan gliemeži ir aktualitāte," stāstīja māksliniece.

Informācija muzeja mājaslapā liecina, ka keramiķe spēlējas ar valodu, notikumiem un simboliem, asprātīgi ietērpjot tos no māla un porcelāna darinātajos tēlos. Atsevišķus eksponātus papildina lakoniski stāsti no autores dzīves.

Niedrājas laikmetīgās keramikas izstāde "Sekls dziļums" atklāta 18. jūlijā un būs skatāma līdz 2. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti