Kultūras ziņas

Rīgas cirkā klauni un dzejnieki pusnaktī lasa dzeju

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Reiņa Dzudzilo personālizstāde Tallinas ielas kvartālā

Izaicinošā atvērtība sarunai ar balto telpu Reiņa Dzudzilo personālizstādē Tallinas ielas kvartālā

Šobrīd Tallinas kvartālā izstāžu zālē "Tur telpa" notiek  šīs vasaras cikla "Pieķeršanās struktūru nojaukšana" noslēdzošās izstādes atklāšana. Tās autors, mākslinieks un scenogrāfs Reinis Dzudzilo izmanto telpas plašumu un balto krāsu, lai vēstītu par laika, telpas un atklājumu mijiedarbību, izmantojot lodi kā estētiska skaistuma un rotaļīguma simbolu.

Baltas lodes, krēslu kolonnas, mīlestība, šķiršanās, vienatne, divatne…  Mākslinieks Reinis Dzudzilo Tallinas ielas kvartāla baltajā izstāžu telpā "Tur telpa" izveidojis izstādi, kur personiskā pieredze pārvērsta simboliskos objektos un veidojas saruna ar telpu un sevi.

"Darbi vienmēr rodas caur pašu, tas ir neizbēgami, tas ir labi un nozīmē, ka viņi vienmēr ir subjektīvi, bet pārvēršas par objektiem un varbūt kaut kādā veidā top objektīvi jeb iemiesojas caur objektiem. Šī izstāde ar nosaukumu "One will heart (Hurt)one" latviski netiek tulkota un tas ir apzināti tāpēc, ka angļu valodā vismaz manās ausīs šis vārds hurt un heart ir ļoti līdzās, un man liekas, tā ir viena no dzīvības pazīmēm, kura jušana, vienalga, vai tas būtu ievainojums vai pieskāriens, aizskar tevi un ir mīlestības sastāvdaļa."

"Tur telpas" izstāžu kurators Edvards Shautens stāsta: "Reinim piemīt ļoti laba telpas izjūta. Māksliniekiem ir dažādas pieredzes, strādājot ar telpu, tāpēc mana loma un darbs kā kuratoram mainās ar katru mākslinieku. Ar Reini tas izpaužas – būt sarunā kā partnerim, ar kuru viņš var dalīties, mainīties ar savām idejām. Tas sākas no labas idejas, un ar šo ideju viņš dodas telpā, kur notiek "elementu izlikšana". Tad, pēc mūsu sarunām un "štukošanām", un reflektēšanām, šie elementi maina atrašanās vietas. Līdz beigās elementi "tiek iecementēti" –  atrod telpā savu īsto vietu."

Reiņa Dzudzilo izstāde "One will heart (Hurt)one" "Tur telpā"
Reiņa Dzudzilo izstāde "One will heart (Hurt)one" "Tur telpā"

Gluži kā angļu vārda "One" pirmais burts, arī lode ir apaļa. Zemeslodes vai 11 bumbas iesistas atvērtā telpā, kas kļuvusi par sakrāliem vārtiem. Reinim Dzudzilo patīk spēlēt futbolu un domāt par skaistuma dabu, objektos viņš spēlējas ar burtiem, skaitļiem un vārdiem "sirds" un "sāpināt".

"Es mīlu valodu, man patīk alfabēts, viņš ir ļoti pilnīgs un ļauj tālāk radīt vārdus un valodu ar vieniem un tiem pašiem burtiem dažādās valodās. Tālāk jau tā ir zināšanas un interpretācijas lieta. Šajā telpā arī atrodas divi burti, tie ir H (kas ir eidž), ar ko sākas gan hurt, gan heart, latviešu valodā tas būtu sirds un sāpināt, un otrs burts ir A. Bet, ja paskatāmies uz H burtu kā uz zīmi jeb kā uz vienu simbolu, – viņš tiek veidots no divām vertikālēm, diviem 1, kuri savienoti ar vienu horizontālu līniju pa vidu, savukārt A burts ir pirmais alfabēta burts, kas arī atsaucas skaitlim 1, savukārt skaitlis 1, pats cipars, viņš angļu valodā ir viegli interpretējams kā I jeb Es, un reizē tā top par bultu, ja 1 sagāžam horizontāli, tad iegūstam bultas jeb durkļa tēlu," skaidro izstādes autors.

21. augustā Tallinas kvartālā notika Latvijas Kultūras akadēmijas organizētie tālākizglītības kursi skolotājiem un laikmetīgās mākslas praktiska iepazīšana, lai vēlāk varētu palīdzēt skolēniem saprast mākslu. Latvijas Laikmetīgās mākslas centra mākslas mediācijas, izglītības projektu un pieejamības projektu kuratore Māra Žeikare, apmeklējot izstādi, teic: "Reiņa māksla liek domāt, meklēt to, kas ir aiz acīmredzamā, piesātināta arīdzan ar atsaucēm gan uz teātri, gan scenogrāfiju. Kopumā liek ieintriģēt meklēt informāciju par to, kur tālāk šī vizuālā māksla vēl var tiekties, kādās nozarēs ārpus vizuālās mākslas."

"Galvenais šajā izstādē ir nepadoties uzreiz pirmajā sekundē, kad liekas, ka nekas nav līdz galam izskaidrots, jo tā atslēga ir pavadīt izstādē ilgāku laiku, un tad tā lēnām atklāj sev dažādus simbolus un virzienus, kuros domāt. Galvenais ir veltīt šai izstādei laiku," uzskata Žeikare.

Savukārt Rīgas Franču liceja skolotāja Kristīne Lismane atzīmē: "Šī telpa rosina ļoti daudz ideju un domas, jo ir plaša un balta, un mākslinieka interpretācija katram rada individuālo domu par to, kas attēlots. Mana skola ir netālu no šejienes, aicināšu šeit apmeklēt mācību stundu. Māksla var būt jebkas un arī var iedvesmot radīt mākslu jebkas – kāda lieta vai vārds. Skolēniem tas ir ļoti svarīgi – pieredzēt mākslu, izjust mākslu, lai radītu vairāk savu pieredzi mākslā."

Reiņa Dzudzilo izstādē notiek telpas, uztveres un identitātes saspēle, tās uztvere prasa skatītāju atvērtību sarunai ar balto telpu. Izstāde būs aplūkojama līdz 21. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti