Vērienīga, provokatīva un apcerīga: Rotko muzejā durvis ver jaunā rudens izstāžu sezona

Kā jau katru gadu, arī šajā septembrī Rotko muzejs sācis rudens izstāžu sezonu, iepazīstinot apmeklētājus ar laikmetīgās mākslas daudzveidību. Kopumā šajā sezonā, kas, kā norādīja muzeja pārstāvji ir vērienīga, provokatīva un apcerīga, Rotko muzejs saviem apmeklētājiem piedāvā četrus izstāžu projektus.

Vērienīga, provokatīva un apcerīga: Rotko muzejā durvis ver jaunā rudens izstāžu sezona
00:00 / 04:30
Lejuplādēt

Vienlaikus muzejā skatāma latviešu mākslinieka Vernera Lazdāna izstāde "Cilvēki, zvēri un ainavas", Daugavpilī dzimušā avangardista Solomona Geršova darbu izstāde "Ebreju motīvi", bet Martinsona mājā – keramiķes Skaidrītes Cihovskas izstāde "Atspulgi". 

Rudens izstāšu sezona Rotko muzejā Daugavpilī šogad sākusies ar jaunu vērienu, jaunu skatu un reizē, apmeklētājus vedinot uz rudenim tiek piestāvošo apcerīgumu, tā jauno sezonu ieskicēja Roko muzeja Mākslas departamenta speciāliste Inita Paegle. 

"Visi projekti, kas ir šobrīd skatāmi Rotko muzejā, ir tādi daudzslāņaini, tie nav vienkārši, tie prasa diezgan daudz uzmanības, iedziļināšanos un domāšanu līdzi. Šajā sezonā mēs runāsim par sirreālismu, par avangardu, par tādiem mākslas novirzieniem, kas veicina domāšanu un domas attīstību. Rudens kā jau rudens, tas ir tāds apcerīguma laiks, var būt tam arī piestāv tieši šīs izstādes, kas izvēlētas šajā rudens izstāžu sezonā. To nav daudz, bet tās tiešām ir tādas ļoti vērienīgas, grandiozas un vērā ņemamas," stāstīja Paegle.

Izvēle uz mākslas projektiem, ko piedāvāt apmeklētājiem šoruden Rotko muzejā, nav bijusi nejauša, dažas izstādes plānotas pat gadiem. 

To vidū vērienīgā un provokācijām, un dažādo mākslas žanru pilnā slavenā čehu kinorežisora Švankmajera un viņa dzīvesbiedres Evas Švankmajerovas gleznu, grafikas darbu, keramikas, tekstu, brīvās rokas zīmējumu, kolāžu un, protams, kino piesātinātā izstāde ar nosaukumu "Disegno Interno: Padodies savām apmātībām". Tāpat kā iepriekšējās skandalozās izstādes, arī šīs izstādes "Disegno Interno: Padodies savām apmātībām" kurators ir Aivars Baranovskis

"Tas ir tāds tolerances pārbaudījums visiem, redzēsim, kāda būs rezonanse. Es teiktu, ka viņos ir tāds apbrīnojams vieglums, apbrīnojami viegla attieksme pret dzīvi, nāvi, visu pastāvošo, tas ir tāds mūžīgs, neizsīkstošs radošums, kas viņos ir, ka no jebkā var uztaisīt kaut ko, no jebkā var izveidot mākslas darbu. Un, galvenais, būt atvērtam visam, ko pasaule sniedz un piedzīvot, izdzīvot dzīvi visā tās sulīgumā," klāstīja Baranovskis.

Ņemot vērā jau piedzīvotos starpgadījumus, kad dažus eksponātus politiķu un sabiedrības spiediena dēļ muzejam jau ir nācies izņemt no ekspozīcijas, šajā reizē šo izstādi pietušē iztumšotas durvis, un pašā zālē ir nodalījumi, kas slēpti aiz melniem aizkariem. 

"Skatītājam ir jābūt atvērtam tam, ka estētiska ir ārkārtīgi dažāda, ka estētiska izpaužas ļoti dažādos veidos, un šeit tā izpaudīsies pilnā apmērā un būs uz pilnu atvērienu visos medijos un visdažādākajos iespējamajos veidos, gan filmā, gan asamblāžās, gan glezniecībā, gan keramikā, gan šajos kaulos… un visos šajos objektos," pauda Baranovskis. 

Sirreālisma noskaņa Rotko muzejā jaušama arī latviešu mākslinieka Vernera Lazdāna izstādē "Cilvēki, zvēri un ainavas". Tajā apvienotas trīs darbu sērijas, kas raisa dziļas, nopietnas pārdomas par cilvēka, dabas un kosmosa attiecībām un spēju saskatīt un saklausīt vairāk. 

Mākslinieks stāstīja: "Tie darbi ir loti personīgi, kādu citu koncepciju tur nevajadzētu saskatīt. Tie ir personīgi par tādām vispāruniversālām tēmām, cilvēciskām, kā daba, cilvēks, kosmoss, tās attiecības un tā cilvēka dzīve, cilvēka liktenis un tā reinkarnācija – iespējamā vai neiespējamā, nezinu, kas ar mums tur būs. Bet tas viss saista manī tādu iztēli, es pieļauju, ka tā telpa, kurā mēs dzīvojam, ir kā daudzas radio stacijas telpā, un mēs esam noskaņojušies uz vienu vilni, bet mums te riņķī ir visapkārt citas radio stacijas, kuras mēs nemākam uztvert. Es šad tad mēģinu pieskarties citām radio stacijām un mēģināt pagrozīt to pogu."

Savukārt Daugavpilī dzimušā avangardista Solomona Geršova darbu izstādē "Ebreju motīvi" ikviens varēs iepazīt ebreju tautas likteņa līkločus 30 izteiksmīgos darbos, kas Daugavpilī skatāmi, pateicoties sadarbībā ar "Vache" galeriju Gruzijā. 

Un savs papildinājums arī Martinsona mājā, stāstīja Paegle: "Martinsona mājā atklājam Skaidrītes Cihovskas izstādi "Atspulgi" ar keramiku, kā jau Martinsona mājai piestāv. Arī Skaidrītes darbi te jau izstādīti atkārtoti. Diemžēl māksliniece arī ir devusies mūžībā, un tad nu mēs sadarbībā ar Rīgas Dizaina muzeju esam izveidojuši šo ekspozīciju, vēlreiz atceroties par mākslinieci un viņas saistību ar Pēteri Martinosnu. Tā arī ienesot tādu rudens sajūtu Martinsona mājā." 

Rotko muzeja rudens sezonas izstādes apmeklētājiem būs pieejamas līdz 17. novembrim, savukārt izstāde "Disegno Interno: Padodies savām apmātībām" būs skatāma līdz 2025. gada 16. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti