Kultūras ziņas

Kāda interese Frankfurtes grāmatu tirgū par latviešu autoru darbiem?

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Nacionālajā bibliotēkā skatāmi koncerta "Nāc līdzās!" aizkadri fotogrāfijās

«Nāc līdzās!» koncerta aizkadri un emocijas iemūžinātas aizkustinošās fotogrāfijās

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā īsu brīdi apskatāma unikāla fonda "Nāc līdzās!" ceļojošā izstāde "Koncerts" ar Aivara Liepiņa fotogrāfijām, kas iemūžinātas viena koncerta laikā, galvenokārt aizkulisēs, atklājot vispatiesāko emociju mirkļus.

Jau gadiem fonda "Nāc līdzās!" izveidotāja Sarma Freiberga lolojusi ideju par fotoizstādi, kas atspoguļotu tās emocijas, ko viņa ir redzējusi "Nāc līdzās!" festivālu un koncertu dalībnieku sejās. Rezultātā kopā ar fotomākslas meistaru Aivaru Liepiņu tapusi izstāde "Koncerts", kas atklāj tieši aizkulišu gaisotni.

Fotogrāfs stāsta: "Katram tādam lielam notikumam [tā ir]. Tas ir kā aisbergs, kur parasti – šajā gadījumā tas ir koncerts – ir tā redzamā daļa, tad ir ļoti  liela tā neredzamā daļa. Man vienkārši šausmīgi patika un aizrāva šo cilvēku pozitīvisms, gaišums. (..) V iņi bija tik pārņemti ar savām sajūtām, emocijām, ka tas nebija tik grūti. Patiesībā viņi pāuda savas emocijas un to, kādi viņi ir, – viņi ir sasodīti gaiši, pozitīvi un briesmīgi interesanti. Tādi viņi arī bija. Man atlika tikai paņemt," saka Aivars Liepiņš.

Fotoizstādes "Koncerts" mirkļi tverti šā gada maijā integratīvās mākslas festivāla "Nāc līdzās!" lielkoncertā VEF Kultūras pilī.

Fonda "Nāc līdzās!" valdes priekšsēdētāja Sarma Freiberga atklāj: "Piedalīšanās koncertā viņiem ir gada notikums, tieši kā jaunajiem māksliniekiem uzkāpt uz lielas skatuves, kāda ir VEF Kultūras pilī. Ikdienā tas nav iespējams ne skolās, ne biedrībās, no kurienes nāk visi šie jaunieši un bērni, un sociālie centri. Tā kā tas ir milzu notikums, ko viņi jau gaida. Tas, ko es gribēju šajā izstādē, lai cilvēki ierauga to, kas notiek koncerta aizkulisēs, kas notiek skatītāju zālēs, jo tur notiek tikpat lieli notikumi kā uz skatuves."

Fonda "Nāc līdzās!" kora dalībniece Laima Mūrniece atzinīgi vērtē izstādi: "Man šķiet, ka tās bildes ir ļoti dzīvas, ļoti spilgtas, ļoti krāsainas, ļoti kvalitatīvas, un man ir svarīgi, ka ir parādīts tas aizskatuves process, ko bieži vien skatītāji no malas neredz: kā mēs satraucamies, kā mēs domājam, kā tad mums būs tajā priekšnesumā, vai mums viss izdosies, un arī to atvieglojumu pēc uzstāšanās, – man šķiet, tas ir ļoti svarīgi."

Fondu "Nāc līdzās!" jau 1998. gadā izveidoja kultūras jomā strādājošie domubiedri, lai dotu iespēju bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām parādīt savus talantus un ar mākslas palīdzību veicinātu integrēšanos sabiedrībā. Piemēram, fotogrāfs Aivars Liepiņš vairākkārt fotografējis arī "Nāc līdzās!" vasaras nometnes. 

"Distanci es ignorēju, nav distances, jo tuvāk es esmu, ja es varu ielīst iekšā, tas ir ideāli. Tas ir vissarežģītākais, bet šo distanci es cenšos samazināt maksimāli, tāpēc es arī uz nometnēm braucu, lai kļūtu viņiem tuvāks. Te man aiz muguras puisis ir pianists, spēlē klavieres, viņš ir akls. Akls pianists. Fantastika! Un viņš sevi ir atradis mūzikā, būdams ar šādu dabas nepilnību. Vai tur tālāk, melnajos tērpos, tas ir kurlmēmo koris… Apbrīnojami cilvēki, viņi ir atraduši sevi mūzikā.

Es gribu pastāstīt cilvēkiem, ka viņi ir, ka tā dzīve nav tik pelēkmelnbalta, pelēkmelna. Daudzi cilvēki orientējas tikai uz tumšo pusi, šie cilvēki ir fantastiski gaiši, pozitīvi.

Es gribēju pastāstīt par viņiem, jo ikdienā viņu nodarbošanās, darbošanās, viņi paši ir tik neredzami, klusi, – parādīt kaut kā nedaudz skaļāk to lietu," teic fotogrāfs.

Izstāde tapusi, pateicoties ziedojumiem, ko fonds saņem. Bet, lai to īpaši varētu pielāgot cilvēkiem ar redzes traucējumiem un izveidot aprakstus ar QR kodiem, būtu nepieciešami lielāki līdzekļi.

Laima Mūrniece atzīst: "Man ir svarīgs labs apgaismojums, šeit tāds ir, bet svarīgi arī, kā ir izvietoti, piemēram, bilžu vai gleznu nosaukumi. Bieži vien pie tā ir jāpiedomā, vai nav kaut kur ļoti zemu vai ļoti augstu, lai tas izceltos, bet arī lai nenomāktu mākslas darbus. Piemēram, šeit man vispār bija ļoti grūti pamanīt, ka ir kaut kas uzrakstīts, man ir jāpieliecas, lai es spētu izlasīt, kas tur ir rakstīts, un, pavisam godīgi, izstādes atklāšanā es nemaz nepamanīju šos uzrakstus."

Šī ir ceļojošā fotoizstāde, un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tā būs aplūkojama vēl līdz sestdienai, 26. oktobrim, lai tālāk ceļotu uz Madonas muzeju un pēc tam uz Liepāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti