Kultūras rondo

"Es stāstu visu" - Ivandes Kaijas dienasgrāmata ar Gundegas Grīnumas komentāriem

Kultūras rondo

Godalgotie objekti Latvijas arhitektūrā: Viesturdārza kvartāls Rīgā

Ekspresīvais arhitekts Uģis Šēnbergs jubileju svin ar gleznu izstādi

Ekspresīvais arhitekts Uģis Šēnbergs jubileju svin ar gleznu izstādi

Mākslas pasaulē ar savu jubilejas gleznu izstādi "Ekspresija vides portretā" sevi pieteicis arhitekts Uģis Šēnbergs. Izstādē, kas līdz 31. jūlijam skatāma Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un dizaina institūta ātrijā un ārtelpā, iekļautie darbi piedāvā spraigu un neierastu skatījumu uz vidi un sabiedrību, atklājot mākslinieciskās robežas un autora ekspresīvo un nevaldāmo rokrakstu.

Uģis Šēnbergs ir arhitekts, daudzu nozīmīgu ēku autors un jau ar savu pirmo projektu Baldones kinoteātrī spilgti uzsāka arhitekta karjeru. Taču, ja savas apaļās jubilejas gadā jānosauc, viņaprāt, svarīgākie projekti, arhitekts izceltu četrus: dekonstruktīvisma stilā projektēto dievnamu – Rīgas Vissvētākās Trīsvienības Romas katoļu baznīcu Purvciemā, dzīvojamo ēku Centra nams, kas slejas Vecrīgas pakājē, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskās bibliotēkas jauno ēku Ķīpsalā un "Elko" biroja namu Toma ielā. 

Par arhitekta uzdevumiem Uģis Šēnbergs Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" izsakās, ka:

"Arhitekta profesija ir līdzīga kā zobārstam – pilsēta ir pilna ar zobiem, tie ir jālabo, jāieliek klāt kāds jauns zobs vai jāsaremontē esošais zobs, lai tā mute ir harmoniski pilna ar zobiem."

Uģis Šēnbergs savu jubileju būtu varējis atzīmēt, atrādot savus maketus, ēku fotogrāfijas un izveidojot atskatu uz jau paveiktajiem darbiem un sasniegumiem, tomēr mākslinieks saka: "Man tas ir garlaicīgi – skatīties uz pagātni. Man un citiem tas neinteresē." Tā vietā tapusi gleznu izstāde "Ekspresija vides portretā", kas līdz mēneša beigām aplūkojama Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un dizaina institūtā.

Glezniecībai Uģis Šēnbergs pievērsies pirms 10 gadiem, gleznot ar akrilu ir mācījies pie Talsu mākslinieka Andra Vītola un ir izveidojis savu autortehniku, kuru var apskatīt izstādē. Savos darbos autors izmanto fibrolīta plāksnes un ar lielām celtniecības otām tās apglezno. Abstraktos portretos var redzēt sabiedrības līderus – Latvijas prezidentu Edgaru Rinkēviču, Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu, ASV prezidentu Džo Baidenu un NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. Tāpat izstādē apskatāms mākslinieka ekspresīvais pašportrets, dabas atspoguļojumi un 2006. gadā izveidotais vides objekts "Kauliņspēle pilsētā".

Savās gleznās Uģis Šēnbergs netiecas pēc fotogrāfiskās līdzības. Mākslinieks cenšas uzgleznot to, kas ir aiz cilvēka attēla un vizuālajām aprisēm, savā veidā cenšoties attēlot cilvēka visdziļāko būtību.

Četrdesmit gadus Uģis Šēnbergs ir nodarbojies ar projektēšanu kā arhitekts, nu to vairs neturpina. Varbūt ir pienācis laiks pasniegt kādas nodarbības studentiem? "Man ir trīs bērni un seši mazbērni. Viņiem ir vārdadienas, dzimšanas dienas, kurās viņi ir jāsamīļo, jāapsveic. Man ir cita sociālā loma. Ja es būtu pasniedzējs, tad es viņus neredzētu. Ir jābūt dažādās lomās," par savu tagadējo dzīvi stāsta arhitekts un mākslinieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti