Kultūras ziņas

Pirmizrāde Lailas Pakalniņas filmai "Gala punkti"

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Lietuvas porcelāna rūpnīcas "Jiesia" un Jura Bergina šedevri

Lietuvas porcelāna rūpnīcas «Jiesia» un Jura Bergina šedevri Rīgas Porcelāna muzejā

Rīgas Porcelāna muzejā un tā skatlogos vērojami porcelāna mākslas šedevri. Divas jaunākās izstādes atklāj gan par vienu no ekstravagantākajiem porcelāna mākslas meistariem dēvētā Jura Bergina daiļradi, sākot jau no astoņdesmito gadu beigām līdz mūsdienām, gan ļaus ielūkoties no Lietuvas atvestajos Kauņas eksperimentālās mākslas keramikas rūpnīcas "Jiesia" porcelāna darbos.

Rīgas Porcelāna muzeja skatlogos Vecrīgā, Konventa sētā, visu diennakti aplūkojama Jura Bergina retrospekcija "Dzīve un mirkļi". Kā stāsta Rīgas Porcelāna muzeja izstāžu kuratore Gita Sprince, te redzami autora agrīnie darbi, kas jau uzskatāmi par Latvijas zelta fondu, un otrā skatlogā ir jaunākie darbi: "Tā doma mums ir, ka tas ir pieejams cilvēkiem bez maksas, – kas iet garām, var papētīt, paskatīties viņa daiļradi un novērtēt mākslinieka sniegumu.

Juris Bergins ir ekstravagants mākslinieks, viņam ir ļoti labi nolasāms spilgts rokraksts ar viņa trīsdimensionālo pieeju un apgleznojumu."

Viņš veido reālistiskus portretējumus un attēlo reālistiskas ainas, un savieno kopā ar svarīgo, kas viņam aktuāls, skaidro kuratore.

Mākslinieka Jura Bergina darbs izstādē “Dzīve un mirkļi”  Rīgas Porcelāna muzejā
Mākslinieka Jura Bergina darbs izstādē “Dzīve un mirkļi” Rīgas Porcelāna muzejā

Mākslinieku Juri Berginu ļoti interesē pasaules un mākslas vēsture, tāpēc savos darbos viņš ievij ļoti daudz simbolu, portretu un tekstu, kā arī kiča un popkultūras elementus. Viņš atklāj: "Jau 35 gadus strādāju tajā jomā. Tie darbi sākās no 1989. gada, veidoti vēl Padomju Savienībā un perestroikā. Es stilu neesmu mainījis, dzīvoju to pašu mirkli, kā esmu sācis strādāt tādā stilā, kad savienoju skulptūru ar virsglazūras apgleznojumu. Tas pasaulē citur nav redzēts, ir oriģināli, par to dabūju Itālijā, Faenzā, no 59 valstīm otro prīzi, tad amerikāņi bija ieinteresēti zināt vairāk. Tas nozīmē, ka tāds stils nekur nav bijis, un es tā strādāju līdz šai dienai."

Daudzos porcelāna darbos redzami arī ieroči, bruņošanās un kara draudu tēma.

Bergins stāsta: "Daudz darbu man ir jau 21 gadu, kad karš vēl nebija sācies, pieņemsim, te "Diktatori" – 2021. gads, jau kaut kas gaisā bija, tu jūti, ka kaut kas notiek pasaulē, tikai nezini, ar ko tas beigsies. Žēl, ka tas ir sācies, bet darbi tagad grūtāk top, jo es nezinu, ko gaidīt tālāk. (..) Kāds būs vēstījums, kas ir aktuāli mums, pasaulei. Karš vienmēr nāk ar sāpēm, dzīves likvidāciju, mājas visapkārt nojauktas, cilvēki nelaimīgi, gribēju attēlot to momentu, kā es jūtu. Tur ir [Volodimirs] Zelenskis, Ukrainas prezidents, atbraucis uz bīstamām kara vietām. Kad paies gadi, kaut kas paliks, man pašam interesanti, ko tu tajā mirklī uztaisi. Pēc gadiem brīnies, ka esi taisījis un kāpēc…"

Atklāt lietuviešu porcelānu visdažādākajām gaumēm

Rīgas Porcelāna muzejs regulāri cenšas iepazīstināt vietējo auditoriju ar porcelāna mākslas procesiem Igaunijā un Lietuvā.

Rīgas Porcelāna muzeja direktore Iliana Veinberga stāsta: "Šogad ir iespēja iepazīties ar lietuviešu fenomenu vārdā "Jiesia". Nevarētu teikt, ka tā ir porcelāna ražošanas fabrika, bet tas ir kaula porcelāna ražošanas cehs pie Kauņas Mākslas keramikas fabrikas. Dibināts septiņdesmito gadu otrā pusē eksperimentālā veidā. Ienākot šajā ekspozīcijā, var redzēt, cik ļoti tā atšķiras no visa, kas redzams Rīgas Porcelāna muzejā. Ekspozīcijā var redzēt nelielu daļu studentu darbus, – kā izskatās formas un dekori, ja tos veido no rokas vienā vai dažos eksemplāros, bet pamatā ekspozīcijā iekļauti tie darbi, kas ir tiražēti un dekorēti jau fabrikā, un tā stilistika ir ļoti atšķirīga."

Kauņas eksperimentālās mākslas keramikas rūpnīcas "Jiesia" vispopulārākās servīžu formas, kuras ražotas jau no pirmsākumiem – 1978. gada, ir divas, tās ir "Moderna" un "Klasika".

Muzeja direktore atklāj: ""Klasikā" var redzēt, kā tiek interpretēti Vakareiropas, Rietumeiropas īpaši, vācu porcelāna dizaina formas, zeltījumi un tā tālāk. "Moderna" ir atšķirīgā stilistikā, un, ja mūsdienās interesējas par lietuviešu porcelānu, tad visdrīzāk sastapsities tieši ar šo "Moderna" formu, kas tika ražotā lielā apjomā un dekorēta visdažādākajos veidos katrai gaumei."

Rīgas Porcelāna muzejā notiek arī praktiskas porcelāna apgleznošanas nodarbības lieliem un maziem, kā arī tematiskas ekskursijas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti