Kultūras ziņas

Ukrainas un Latvijas bērni tiekas vasaras nometnē

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Foto kolāžas kā aicinājums domāt par pilsētvidi

Foto kolāžas kā aicinājums domāt par pilsētvidi. Reportāža no Eiropas kultūras galvaspilsētas Būdē

Eiropas kultūras galvaspilsēta Būdē, Norvēģijā, lutina ar jauniem notikumiem mākslā. Tā, piemēram, ir atklāta Štefijas Klencas izstāde  "Pievilcīgais makets", kurā atklājas, ka fotogrāfe ne tikai radījusi jaunu darbu sēriju, bet arī veido dialogu ar vietējiem iedzīvotājiem, rosinot domāt par pilsētas nākotni.

Mākslas galerija "NŌUA" Norvēģijas pilsētas Būdē kultūras dzīvē ienāca pirms septiņiem gadiem, kad dzimtenē atgriezās māksliniece, fotogrāfe Marianna Bjērnmira. Kā laikmetīgās mākslas un satikšanās centrs "NŌUA" iekļaujas arī Būdē Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā. Šogad tur jau notikušas vairākas starptautiskas izstādes, bet pašlaik galerijā skatāma Londonā dzīvojošās mākslinieces Štefijas Klenzas izstāde "Pievilcīgais makets".

"Mēs esam Klencas fani jau ļoti ilgu laiku, un esam pateicīgi, ka viņa mērojusi ceļu uz Būdē, īpaši mums izveidojusi jaunu darbu sēriju un uzrunā vietējos iedzīvotājus. Mums ir ļoti svarīgi Būdē cilvēkiem parādīt starptautisku mākslinieku darbus un radīt saikni ar Eiropu," saka fotogrāfe un galerijas "NŌUA" mākslinieciskā vadītāja Marianna Bjērnmira.

Savās kaleidoskopiskajās foto kolāžās Klenca apvienojusi elementus no vācu arhitekta Bruno Tauta projektētās Hjuga villas Japānā un īpašas astoņkāju sugas detaļas.

"Pamatjautājums ir – kādus arhitektūras modeļus mēs varam ņemt par piemēru, kas vislabāk atspoguļo vietējās kopienas kultūru, amatniecību, materiālus un dizainus? Tas ir aicinājums ikvienam no mums padomāt, kādā pilsētā mēs dzīvojam, kas mums tajā patīk un ko gribētos mainīt," norāda izstādes kurators Maikls Reimonds.

Pati izstādes autore saka: "Kritiskais skats, ko 20. gadsimta 20., 30. gados piedāvāja Tauts, man šķiet ļoti aktuāls arī šobrīd.

Kā mēs vēlamies dzīvot? Kas izlemj, kā mēs dzīvosim? Kādu dizainu mēs attīstām un kopjam?

Tie ir jautājumi, ko viņš uzdeva jau pirms simt gadiem, un es domāju, ka šobrīd tie ir ļoti svarīgi gan Būdē, gan jebkurai citai vietai, kas piedzīvo pārmaiņas."

Līdz ar izstādi radošā komanda arī veido dialogu ar vietējiem iedzīvotājiem, izdodot avīzi 12 tūkstošos eksemplāru un jautājot – kādas izmaiņas jūs vēlaties Būdē?

"Kad mani uzaicināja, es uzzināju, ka Būdē pilsēta šobrīd ir pārmaiņu procesā, un man bija skaidrs – ja es kā starptautiska māksliniece braucu uz pilsētu, kuru nepazīstu, man jāizveido saikne ar vietējiem iedzīvotājiem un jāizveido darbs, kas viņiem ir vajadzīgs. Citādi – kāda ir manas mākslas jēga, ja tā neliek domāt?" teic Štefija Klenza.

Kas jūs piesaista Būdē? Kādas izmaiņas jūs vēlētos redzēt pilsētas arhitektūrā? Vai ir kāda konkrēta ēka, kas Būdē būtu nepieciešama? Ja jums būtu iespēja uzdot vienu jautājumu vietējiem politiķiem, pilsētplānotājiem un arhitektiem – kāds tas būtu? Par šiem jautājumiem domāt rosina izstādes radošā komanda, un līdz pat 11. augustam iespējams sniegt atbildes un apskatīt Štefijas Klenzas darbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti