Kultūras ziņas

Kādas izrādes top Valmieras Vasaras teātra festivālam?

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kas ir "energArt" galerija-klejotāja?

Kā mainās ainava, kad tajā ir ienācis mākslas darbs? Galerijas klejotājas «energArt» pietura Dūrmuižā

Kultūras procesu domapmaiņu Latvijā jau ilgus gadus aktīvi veido mākslas un kultūras interneta portāls "Arterritory". Pirms trim gadiem tas izveidoja Latvijā pirmo galeriju klejotāju "energArt". Šajās dienās tā ar vienpadsmit mākslinieku darbiem piestājusi Kurzemē – Dūrmuižā.

"EnergArt" uzdod dažādus jautājumus: kā mainās ainava, kad tajā ir ienācis mākslas darbs, un kā mainās pats cilvēks, kad viņam ir iespēja ilgāku laiku pavadīt pie mākslas darba vai arī ienākt tajā iekšā?

"Kad radās šī galerija, tad viena no idejām bija cilvēkiem atklāt, ka māksla nav kaut kas tāds, kas ir nolikts uz pjedestāla, kam nevar tuvoties, kas nav paredzēts dzīvojām telpām," skaidro"Arterritory.com" galvenā redaktore un galerijas klejotājas "energArt" izstāžu kuratore Daiga Rudzāte.

Šoreiz "energArt" ir piestājusi Dūrmuižā un sadarbībā ar tās saimniekiem Agitu un Andri Putāniem pievērsusies vides mākslai. Teritorijā blakus īpašnieku privātkolekcijas mākslas objektiem uz neilgu laiku izvietoti 11 autoru dažādos laikos radīti darbi – izstāde "Māksla mežā, pļavā un pie horizonta".

"Mēs gribētu šo procesu virzīt, ka māksla arvien vairāk varētu ienākt gan brīvā dabā ārpus Rīgas, gan arī pilsētvidē, jo mums ir ārkārtīgi nepieciešams, lai mēs labāk pielāgotos un būtu radošāki tik sarežģītā laikā, kāds ir šis, un arī no mūsu kopējās labbūtības viedokļa, jo, ja Latvijā mums visapkārt būtu mākslas darbi tikpat blīvi un skaisti, cik ir arī mūsu daba, es domāju, mēs arī kā sabiedrība būtu daudz veselīgāka un arī sarunāties savstarpēji spējīgi, jo mākslas darbs mudina sarunāties," uzsver "Arterritory.com" direktore un galerijas klejotājas "energArt" izstāžu kuratore Una Meistere.

"Tas ir mūsu galvenais mērķis – likt cilvēkiem iemīlēt laikmetīgo mākslu, apjaust tās spēku un iedarbību, un to, cik māksla var kardināli patiesībā mainīt dzīvi, bet, lai mākslu saprastu, uz viņu vienkārši ir jāskatās," piebilst Daiga Rudzāte. "Kas vēl mums bija svarīgi šinī Dūrmuižas projektā – mēs tiecāmies izveidot tādu kopumu, kur esošie darbi un arī darbi jaunpienācēji šīs izstādes kontekstā radītu vienu veselumu un vienas elpas sajūtu. Lai māksla nevienā mirklī nebūtu svešķermenis, bet organiska daļa, lai tā te dzīvotu savu dzīvi."

Dūrmuižā galerijas klejotājas darbošanās noslēgsies šosestdien, 27. jūlijā, lai jau pēc divām nedēļām Mazirbē atklātu citus darbus, ko vienos mūžsenais zirga tēls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti