Kultūras rondo

Klajā nācis Roberta Vilsona dzejas krājums “Muļķu ķērājs”

Kultūras rondo

Kā atdzīvināt Vecrīgas un Rīgas centra vēsturisko pievilcību?

Rotaļīgi par nopietno. Kristiana Fuksa "Istaba Nr. 6"

Rotaļīgi par nopietno. Mākslinieks Kristians Fukss atklāj instalāciju «Istaba Nr. 6»

Aiz galerijas "Alma" sienām rit straujā Tērbatas ielas dzīve, tomēr lielie stikli gribot negribot garāmgājējiem liek mazliet palēnināt savu skrējienu un ieskatīties. Nelielo izstāžu telpu līdz 9. augustam apdzīvos trīs lielizmēra Mikipeles — mākslas instalācija "Istaba Nr. 6", ko radījis jaunais mākslinieks Kristians Fukss.

Viņš nupat absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu, un Kristiana ekspozīcija galerijā "Alma" iekļauta LMA diplomandu izstādē. Raidījumā "Kultūras rondo" mākslinieks dalās ar savos rotaļīgajos darbos nopietni ietvertajām idejām.

Rakstītās domas pārtop vizuālos darbos

Visas Kristiana izstādes veidotas, iedvesmojoties no grāmatām.

Iepriekšējā instalācija tapusi saistībā ar Marsela Prusta "Zudušo laiku meklējot". Mākslinieka jaunākā instalācija "Istaba Nr. 6" balstīta Platona nozīmīgākajā darbā "Valsts". Jaunais mākslinieks uzsver: "Šī grāmata ir tikumības ābece, un to visiem vajag izlasīt."

Kristians mācības par tikumību saredz arī skautu kustībā: "Ja apgaismība bija atgriešanās pie Platona filozofijas, tad arī skautisms ir sava veida atgriešanās pie tikumības, likumu ievērošanas, kas ļoti atbilst Platona nostādnei pret izgāšanos un brīvu dzīvi un par sevis turēšanu stingrākā ietvarā."

Kristiana Fuksa instalācija "Istaba Nr. 6" galerijā "Alma"
Kristiana Fuksa instalācija "Istaba Nr. 6" galerijā "Alma"

Trīs lielizmēra skulptūrās – Mikipelēs, kas ir centrālie šīs ekspozīcijas elementi, – atspoguļotas trīs daļas, kādās Platons iedalīja sabiedrību – filozofi, sargi un amatnieki. "Šīs skulptūras pēc Platona dialoga parāda ideālās valsts sabiedrības iedalījumu. Tas sastāv no filozofiem, un šīs sabiedrības daļas atveidojums ir uz visaugstākā podesta, jo viņš ir vistuvāk patiesībai vai intelektuālajai pasaulei. Tad ir sargi jeb nepieciešamības gadījumā arī kareivji, un tad ir mākslinieki, kurus kādreiz sauca par amatniekiem. Viņi ir uz viszemākā podesta."

Nekas nav viennozīmīgs

Sarga kompozīcija ir aizgūta no tipiskas grieķu statujas formas ar nosaukumu "Spinario". Tā vēsta par zēnu, kurš lasīja vīnogas un kuram kājā iedūrās ērkšķis. "Šajā kompozīcijā viņš mēģina izvilkt to ērkšķi ārā, lai varētu turpināt darbu. Viņam darbs ir visa viņa dzīve. Tas arī ietver to skautu tikumu – nemelot, būt patiesam, sekot 10 likumiem, kuriem jāseko ikdienā. Skautiem arī kaklautā ir mezgls. Katru dienu jāizdara kāds labs darbs, un tikai tad var atsiet mezglu. Tā man likās perfekta mūsdienu parafrāze strādājošajam cilvēkam," Kristians skaidro.

Ar mazāka izmēra skulptūrām šajā instalācijā ir mēģināts meklēt tikuma jēdzienu mūsdienu sabiedrībā.

Galerijas centrālo sienu apvij skautu mezgli sienas ciļņa vietā. "Šajā istabā var redzēt apspēlētus 19. gadsimta dekoratīvos ciļņus. Es iedomājos, ka tikumīgā pasaulē šo ciļņu vietā būtu skautu mezgli," stāsta mākslinieks.

Pie sienas ir pakārts arī pulkstenis ar Mikipeli, kurai skrienot, cipari virpuļo ap savu asi. Nelielajā istabā novietota arī lampa. "Man patīk Jāņa Taureņa doma, kurš to saista ar "Mazā prinča" vai "Nārnijas" lampu, bet man tā vairāk bija kā zināšanas, ko mēs katrs pats nesam sev līdzi," viņš salīdzina lampu ar idejām, kas apgaismo mūsu prātus.

Bijušais rada iedvesmu nākošajam

Pie izstādes veidošanas Kristians strādājis visu pēdējo studiju gadu un ir ļoti pateicīgs saviem pasniedzējiem, kuri visa procesa gaitā viņu atbalstījuši dažādos veidos.

Kristiana Fuksa instalācija "Istaba Nr. 6" galerijā "Alma"
Kristiana Fuksa instalācija "Istaba Nr. 6" galerijā "Alma"

"Bija ļoti vērtīgi mācīties pie meistara Kirila Panteļejeva un Mārtiņa Ratnika, kurš man vadīja maģistra darbu," mākslinieks teic. Darba recenzents bija Jānis Taurenis, kurš izstādei "Istaba Nr. 6" sarakstījis arī pavadošo tekstu. Kristians saka: "Ar viņu bija ļoti viegli sadarboties. Kā ar draugu. Sākumā es uzrunāju par recenzentu kļūt filozofu Igoru Šuvajevu, kurš piekrita. Bet es vēlējos pabeigt darbu, un viņš diemžēl aprīlī nomira, tā arī neredzot manu darbu," atzīstas Kristians, minot, ka Šuvajeva "Rūpes par dvēseli", kur autors aplūko dažādus pasaules filozofus un viņu rūpes par dvēseli, ir bijis milzu iedvesmas avots šī diplomdarba izveidē.

Ar šo izstādi tiek turpināts instalāciju cikls – pirms diviem gadiem šajā pašā galerijā tika izrādīta mākslinieka "Istaba Nr. 5", bet 2021. gadā Padures muižā bija aplūkojama viņa instalācija "Istaba Nr. 4".

Kristians Fukss sola arī nākotnē saistīt savas izstādes ar istabas tēmu. Viņš dalās savos plānos, sakot: "Ja šajā izstādē tiek izslēgtas jūtas, jo pēc Platona tās ir jānorij, viena ideja ir par jūtu izstādi – ārā būs laterna, un šajā izstādē varētu atgriezties pie glezniecības." Kā šī idejas realizēsies, to rādīs laiks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti