Labrīt

Re:Check: Vai tiešām opozīcijas budžeta priekšlikumi gūst koalīcijas atbalstu?

Labu nakti - pasakas

"Aitu gans". Pasaku stāsta Ilze Reknere

Ar Ģertrūdes Zeiles izstādi regulāru darbu atsāk galerija "Istaba"

Ar Ģertrūdes Zeiles izstādi regulāru darbu atsāk galerija «Istaba»

Savrupa mākslas ceļa gājēja, filozofe glezniecībā – tā mākslas zinātniece Baiba Magdalēna Eglīte raksturo gleznotāju Ģertrūdi Zeili, kuras lielā mīlestība ir portreti, – tajos ar emocionālu triepienu un simboliem māksliniece atklāj cilvēka dziļāko būtību un personības spēku.

Pēdējie trīs gadi gleznotājai bijuši īpaši ražīgi, un paveikto no 28. oktobra varēs apskatīt personālizstādē "Tie, kas mums apkārt" galerijā "Istaba".

Līdz ar šo notikumu galerija atkal atsāks regulāru izstāžu darbību.

"Paklausieties, man tas ir piedzīvojums, priekš tāda mirkļa ir vērts dzīvot! Tātad: es iegāju ministrijā, es teicu – vai nevarētu satikt ministru, man saka – nē," Ģertrūde Zeile savā temperamentīgajā un aizrautīgajā manierē atstāsta, kā nesusi ielūgumu uz izstādes atklāšanu veselības ministram Hosamam Abu Meri. Viņš ir redzams vienā no viņas jaunākajiem portretiem, ko viņa arī bija paņēmusi līdzi uz ministriju.

"Labi, es sēžu un gaidu. Tad no kāpnēm nolaižas pats Abu Meri ar svītu. Viņu tas tik ļoti ieinteresēja! Mēs uzreiz metāmies apkampienos gandrīz kā veci čomi. Tā man bija tāda emocionāla un ļoti laba tikšanās," stāsta māksliniece.

Politiķa portretā īpaši izceļas acis, bet fons viņam ir ugunīgi mutuļojošs, kas liecina par spriedzi, kas viņam ir jāiztur. Ģertrūde Zeile portretējusi vēl vairākus politiķus, mākslas un arī citu jomu cilvēkus, kas viņu ar kādu savu izpausmi vai rīcību iedvesmojuši. To vidū ir arī ātrās palīdzības šoferis: "Tas vadītājs ir tandēmā ar mediķiem, bet iet uz pilnu klapi, lai glābtu cilvēku dzīvības. Un, ja tev gadās tāds moments, tu to redzi un jūti, tad vienkārši ir prasība šo cilvēku portretēt. Viņš nāca vēl bišķi pozēt, un tad bija tāds spēriens, es viņa būtību kaut kā uzķēru un varēju emocionāli uztaisīt."

Gleznotāju ļoti uzrunājusi Jeruzalemē kalpojošā katoļu garīdznieka Pjērbatista Picaballas cildenā un dziļi kristīgā rīcība, un arī viņš redzams vienā no portretiem, ko papildina izteiksmīgi simboli: "Kad Izraēlā sākās visas tās nepatikšanas, man no Izraēlas atsūtīja vienu fotogrāfiju, kurā redzams arhibīskaps. Izrādās, viņš Jeruzalemē piedāvāja sevi apmaiņā pret Izraēlas bērniem, kuri ir ieslodzīti. Mani tik ļoti uzrunāja tas viņa garīgums! Es neesmu dzirdējusi par kādu citu lielu personību, tostarp, garīdznieku, kurš būtu bērnu labā gatavs sevi atdot."

Ģertrūde Zeile. Pjērbatista Picaballa.
Ģertrūde Zeile. Pjērbatista Picaballa.

Kā atzīst Ģertrūde Zeile – iemiesojot mākslā šādas personības, kam piemīt dievišķās enerģijas dzirksts, mākslinieks pats bagātinās un gūst lielu garīgu piepildījumu un spēku: "Es esmu laimīga, es to saņemu un varu nenormāli strādāt. Man nāk idejas, domas, es redzu uzreiz kompozīciju, un man aiziet laiks, man nekas cits neeksistē, nekādas kaites, nekādas pasaules problēmas, es varu tikai strādāt."

Vēl ļoti svarīgs spēka avots dzīvei un mākslai ir Latgales saknes – Latgalē viņa dzimusi, augusi un arī šobrīd tur vada savas vasaras.

"Es saņemu spēku arī no Latgales zemes. Es dzīvoju uz tās, es esmu stabila savos māla kalnos ar savu dārzu. Pašam viss ir jādara, ir jāpļauj, jāņem trimmeris, bet tas viss nāk par labu, jo tie ir kontrasti starp fizisko un garīgo darbu. Man vēl ir bites. Kad viss dārzs ir ziedos un ir bites – tas viss kopā – tas ir tik emocionāli, tik skaisti! Smaga tā Latgales zeme, bet skaista!" atklāj māksliniece.

Ģertrūdes Zeiles personālizstādē "Tie, kas mums apkārt" būs skatāmi aptuveni 20 portreti un klusās dabas.

Ar šo notikumu regulāru izstāžu darbību atkal atsāks galerija "Istaba", kas ieguvusi svaigāku izskatu, stāsta tās vadītāja Linda Lūse: "Pa šo laiku es izveicu nepieciešamos uzlabojumus telpai, kura bija vaļā 19 gadus katru dienu!

Interesanti bija, kad tā aizvērās ciet, cilvēki bija izbrīnīti, kas ir noticis? Bet brīnums bija 19 gadus būt vaļā katru dienu.

Te vajadzēja senās ozolkoka grīdas noslīpēt un vēl citus darbiņus paveikt, lai ir kaut kāds svaigumiņš."

Decembrī galerija "Istaba" svinēs 20 gadu jubileju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti