Labrīt

Viktors Valainis: Ekonomika pakāpeniski atjaunojas, bet ne tik strauji, kā gribētos

Labrīt

Vietējai publikai pielāgots saturs biežāk dod panākumus dezinformācijas kampaņām

Vecrīgā top trīs jauni vides mākslas objekti

Varēs apsēsties, uzkāpt, piknikot – Vecrīgā top apdzīvojami vides mākslas objekti

Aizvadītajā nedēļā vairākas Vecrīgas vietas sāka iegūt jaunus vaibstus, jo vecpilsētas vidē top jauni vides mākslas objekti. Tie ir rezultāts martā izsludinātajam Rīgas pašvaldības metu konkursam par vides objektu izveidi, kas piesaistītu lielāku uzmanību Vecrīgai. Jaunumi šobrīd top trijās vietās: 11. novembra krastmalā, kur būs skatāms deviņu skulptūru ansamblis "Laika upes liecinieki", Doma laukumā, kur būs redzama instalācija "Kopā pie Doma", kā arī Līvu laukumā, kur uzmanību pievērsīs vides objekts "Paviljons". Turklāt tie visi būs apdzīvojami un funkcionāli, nevis tikai apskatāmi.

Atrodoties Doma laukuma vidū, nevar nepamanīt, ka te top jauns objekts, jo tas ir izmēros gana grandiozs. ""Kopā pie Doma" ir interaktīvs un sociāli iekļaujošs objekts. To varētu dēvēt par mākslu. Bet tas balansē uz robežas starp arhitektūru, starp būvi," stāsta arhitekts Toms Kampars. Viņš ir viens no apvienības "Lightfoot" dalībniekiem, kas īsteno šo pilsētvides objektu, komanda ir starptautiska, tajā darbojas arī pārstāvji no Austrijas un Portugāles.

Instalācijas "Kopā pie Doma" vizualizācija
Instalācijas "Kopā pie Doma" vizualizācija

Topošais objekts nožogots ar barjerām, tā iekšpusē dzirdama urbšana un citas būvniecības skaņas. Šobrīd vēl tiek veidots tikai koka konstrukciju karkass, kas pēc tam tiks piepildīts ar krāsainu un ikvienu iekšā aicinošu saturu.

Arhitekts Toms Kampars
Arhitekts Toms Kampars

Arhitekts turpina: "Tas, ko mēs šobrīd redzam, ir pirmā daļa – koka karkass, ko vēlāk mēs piepildīsim ar interaktīvām mēbelēm, ko apmeklētāji varēs lietot. Mēbeles būs krāsainas, izgatavotas no metāla un pinumiem. Tur varēs gan sēdēt, gan gulēt, gan šūpoties, gan arī spoguļoties. Un, kā jūs redzat vizualizācijas attēlos, – formu ir iespaidojusi apkārtējā vide: šis pusloku arku motīvs – gan no Doma baznīcas logiem, gan no blakus esošās Rīgas Biržas logiem, gan Latvijas Radio ēkas. Mēs vēlējāmies šo arhitektūras sajūtu kaut kā arī pārnest tajā laikmetīgajā objektā."

Simboliski, ka objekts atrodas septiņu Rīgas ielu krustpunktā, un ļoti svarīgs tā aspekts ir – tas būs nevis ar distanci aplūkojams, bet gan pavisam tieši apdzīvojams, tā būs būve ikvienam cilvēkam, skaidro Toms Kampars: "Galvenā doma ir par sociālo iekļaušanos.

Tas ir sabiedrībai no dažādiem slāņiem – gan kādam garāmgājējam, kas dodas uz darbu un neplānoti te piestāj, gan tūristiem, gan jaunākai auditorijai – bērniem, jauniešiem; mēs ļoti priecātos, ja cilvēki to redzētu kā būvi viņiem."

Topošā instalācija "Kopā pie Doma"
Topošā instalācija "Kopā pie Doma"

11. novembra krastmalu savukārt pamazām sāk apdzīvot mākslinieka Andra Eglīša skulptūru ansamblis "Laika upes liecinieki". Tie ir abstrakti objekti, kuros tomēr var sazīmēt arī dažādu atpazīstamu priekšmetu aprises – kāds līdzinās ziedam, kāds atvērtai grāmatai, kāds konfektei. Taču skatītājiem ir brīva vaļa iztēloties, kas šie objekti īsti ir, un ļauties savam redzējumam.

Skulptūras izvietotas posmā no Akmens līdz Vanšu tiltam, un, lai tām gūtu iedvesmu, Andris Eglītis pirms projekta uzsākšanas nācis uz šo vietu, lai uzķertu, kas tajā vislabāk iederētos.

"Man likās, ka tā galvenā sajūta ir dažāda veida plūdums," stāsta mākslinieks. "No vienas puses ir upe, no otras puses ir šoseja un tilti ar mašīnu straumes plūdumu un cilvēku promenādes pastaigu plūdumu. Un tad man gribējās, ka darbi ir tādi, kuros ir iespēja pameditēt par šo dažādu laikmetu, upes un visa veida plūdumu."

Kopumā ansamblī ir deviņas skulptūras – daļa veidota no betona un zemes pigmentiem un atgādina smilšakmens atsegumus upes krastā, otrā daļā objektu savukārt dažādi apspēlēti tīkli, kas raisa asociācijas ar zvejas tīkliem. Darbi vienlaicīgi ir tēlaini apskates objekti un vienlaikus apdzīvojami un dažādi praktiski izmantojami, skaidro Andris Eglītis:

"Šajos tīklos var iegulties vai apsēsties. Arī skulptūras ir apdzīvojamas. Tajās var apsēsties, uz tām uzkāpt, tās var izmantot par piknika vietu un tā tālāk.

Domājot par materialitāti, tika ņemts vērā šis apdzīvojamības aspekts. Tāpat kā smilšakmens klintīs upes malā tiek dažādas cilvēku zīmes ieskrāpētas un atstātas, tad es pieņemu, ka arī šajos objektos kaut kas tāds varētu parādīties, un, iespējams, ka tas tikai palīdzēs visam iedzīvoties."

Arī trešais objekts Līvu laukumā – "Paviljons" – būs gan vizuāli atraktīvs, gan funkcionāls.

Tas veidots torņa formā un ir atsauce uz Rīgas arhitektūras valodas elementiem.

Topošais vides objekts "Paviljons" Līvu laukumā
Topošais vides objekts "Paviljons" Līvu laukumā

Jaunos vides mākslas objektus atklās 2. augustā, un tie Vecrīgas vidē būs apskatāmi līdz septembra nogalei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti