Spilvē atklāj topošo aviācijas muzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 7 mēnešiem.

Lidostas ēka ir grezna kultūrvēstures liecība un apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar aviācijas vēsturi fotogrāfijās, padomju eksponātos un videomateriālos.

Spilvē atklāj topošo aviācijas muzeju. Turpmāk katru nedēļas nogali interesenti varēs apmeklēt lidostu un lidlauku Spilvē. Līdz astoņdesmito gadu vidum lidostu izmantoja civilām vajadzībām, un iedzīvotāji iekšzemes lidojumos devās gluži tāpat, kā mūsdienās izmanto starppilsētu autobusus. Pagaidām muzejā vēl nav daudz lidaparātu, taču arī lidostas ēka ir grezna kultūrvēstures liecība un apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar aviācijas vēsturi fotogrāfijās, padomju eksponātos un videomateriālos.

Topošais aviācijas muzejs iemitinājies Spilves lidostas greznajā ēkā, kas būvēta 1954. gadā. Šobrīd aktīvi norit ēkas sakopšana un nelieli būvdarbi, lai apmeklētājus varētu uzņemt arī muzeja veidošanas stadijā. Vēsturiskā lidosta saglabājusies ar izteiktām padomju varas liecībām - virs ēkas ieejas ir masīvs padomju ģerboņa izcilnis, telpas rotā milzīgas marmora kolonnas, sienas apgleznotas ar košām freskām, bet, paceļot galvu, paveras krāšņs griestu raksts un lielā zāles lustra. Muzeja gids Juris Kalniņš skaidro, ka staļinisma laikā sistēmas galvenais stūrakmens bijis kosmosa, aviācijas un spiegošanas industrijas un to sacensība ar ASV. Muzejā vēl aplūkojami padomju militārie un aviācijas formas tērpi, lidostas direktora kabinets, kā arī skatāmi kinožurnāli "Padomju Latvija". Galvenie objekti pagaidām ir četras lidmašīnas, kuras izvietotas gan muzeja lielajā zēlē, gan lidostas laukumā.

Spilves lidostu slēdza 1986. gadā un nodeva armijas aizgādniecībā. Pēdējos desmit gadus objekts stāvējis iekonservēts un ir ieguvis valsts kultūras pieminekļa statusu. Muzeja pašreizējo īpašnieku 'Rīgas namu' vadītājs Kārlis Kavacs stāsta, ka lidosta vēl nav ieguvusi muzeja statusu no Kultūras ministrijas. Taču muzeja saimnieki cer daļu eksponātu pārņemt no lidostas "Rīga" aviācijas muzeja jau tuvākajā laikā, bet nākotnē attīstīt teritoriju kā tūrisma objektu.

Pagaidām muzejs atvērts tikai brīvdienās, bet jau jūnijā lidostu varēs apmeklēt arī darbdienās, lai kopā ar gidu iepazītu aviācijas vēsturi Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti