Rīta regtaims

Brīvība un unikāls skanējums. Par īpašo veltījumu Teloniusam Monkam stāsta Toms Mikāls

Rīta regtaims

Andris Dzenītis: Baltijas komponistu meistarklašu dalībnieki ir talantīgi un interesanti

"Lai mums visiem kopā būtu vieglāk pārvarams šis laiks." Saruna ar dziedātāju Ievu Paršu

Pirmatskaņojumu piedzīvos dziedātājas Ievas Paršas dziesmuspēle «Verandas burtnīca»

"Pārdaugava ir brīnišķīga vieta, kur var gūt iedvesmu jebkurā dzīves situācijā. Kad tev ir skumji, bēdīgi – tu vari iziet laukā, noiet gar Mārupīti, paskatīties uz pīlēm. Tas iedvesmo," – tā savu vēstījumu, ko nodot ar jauno dziesmuspēli "Verandas burtnīca", raksturo dziedātāja Ieva Parša. Darbs, kas pirmatskaņojumu Uzvaras parkā Kreisā krasta svētku laikā piedzīvos sestdien, 3. augustā, tapis, dziedātājai meklējot veidus, kā ģimenei pavadīt laiku kopā garajos kovidlaika mēnešos.

Dziesmuspēli "Verandas burtnīca" Ieva Parša sarakstīja savai muzikāli apdāvinātajai ģimenei: vīram Mārim, kurš spēlē dūdas un dzied basu, dēlam Ritumam, kurš spēlē ģitāru un dzied, un meitai, kura spēlē klarneti un arī dzied. "Lai mums visiem kopā būtu vieglāk pārvarams šis laiks," atceroties darba tapšanas impulsu, Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims" stāsta dziedātāja.

Jaundarba pamatā ir dzeja, kas radusies, iedvesmojoties no Pārdaugavas un Āgenskalna kultūrtelpas. Dzejnieki kļūst par centrālajiem muzikālā materiāla varoņiem, veidojot savas sajūtu gleznas, kas atspoguļo piederību kādai konkrētai pilsētas apkaimei, akcentējot vietas ietekmi uz mākslas un dzīves procesiem un cilvēka dabu.

Izrādes nosaukums "Verandas burtnīca" nāk no pašas Ievas Paršas mājas verandas Āgenskalnā, kur šī izrāde arī dzimusi. Šo verandu Ieva Parša raksturo kā vietu, ko daži dēvē par bibliotēku, jo, veroties no ielas pa logiem, redzams milzumdaudz grāmatu.

Atrodoties verandā, dziedātāja vienmēr izjūtot simbolisku dzejnieku klātbūtni un noskaņu.

Bijis daudz, no kā izvēlēties, bet Paršai vieni no mīļākajiem allaž bijuši Māra Salēja dzejas krājumi. Viņu apbūrusi dzejnieka prasme saglabāt muzikalitāti dzejas ritmā un valodā, tāpēc, šai izrādei tekstus atlasot, izvēle kritusi uz viņu.

Parša piebilst, ka zīmīgi – "viņa pirmais dzejoļu krājums, kas atgādina visādus vēršus uz jumta un tādas senas lietas, iznācis 1999. gadā, saucas "Māmiņ, es redzēju dziesmu"."

Uzvedumā galvenais tēls ir dzejnieks, kurš pastaigājas pa Āgenskalnu un ir mazliet noskumis – viņam vajag kādu uzmundrinājumu. Tā klāt pievienojušies Ineses Zanderes dzejoļi.

Abi dzejnieki arī piedalīsies izrādē, bet par muzikālo daļu atbildēs Ieva Parša (mecosoprāns), Nora Kalniņa (soprāns), Jēkabs Nīmanis (klarnete, ģitāra), Krišjānis Norvelis (basa solo), Rihards Plešanovs (taustiņi), Artūrs Švarcbahs (bass) Ansis Bētiņš (tenors), Ernests Mediņš (sitaminstrumenti), Aija Veismane (soprāns), Dārta Liepiņa (alts), Emīls Gilučs (bass), Jēkabs Bernāts (tenors), Marta Paula Pauliņa (alts).

Izrāde ilgs stundu, bet tās mēģinājumi notiks jau 2. augusta vakarā, un Ieva Parša mudina iedzīvotājus garāmejot "iemest ausi", lai nedaudz jau sajustu gaidāmās dziesmuspēles atmosfēru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti