Raibi kā dzeņa vēders! Klausāmies jaunāko Latvijas mūziku

Septembris latviešu mūzikā ir bijis ražīgs dažādos stilos. Jaunākās dziesmas dos labus iemeslus gan karstām sarunām, gan katra paša iecienītākās mūzikas sarakstu papildināšanai. Izlases bonusā – ārzemju mūziķa latviski iedziedāta dziesma!

Aija Andrejeva un "Baltic Groove Orchestra" – "Pa īstam"

Gaidot skatuves jubilejas lielkoncertu, kas 19. oktobrī notiks Liepājas Olimpiskajā centrā, dziedātāja Aija Andrejeva un "Baltic Groove Orchestra" izdod dziesmas "Pa īstam" videoklipu. Tā ir mīlas dziesma no Aijas jaunākā albuma "Tagadne". Videoklipa autors ir Elvijs Pārpucis, un tajā mazu, bet svarīgu lomu spēlē arī Kaspars Ansons, kas ir dziedātājas ilglaicīgais muzikālais sabiedrotais. 

"Bēdu brāļi" – "Pieskaries" 

Alternatīvā roka grupa "Bēdu brāļi" piedāvā dziesmu "Pieskaries", kuras videoklipa režisors ir mākslinieks Kaspars Groševs. "Pieskaries" ir dinamiska, melodiska sentimenta piesātināta, tomēr realitātē notur zemi noskaņotie instrumenti. Acīm sekojot līdzi Groševa krāsainajām līnijām, dziesma "Pieskaries" rada daudzveidīgu sajūtu gammu. 

"Vektors", "Auļi", "MM Orķestris" –  "Veri, māte, vara vārtus" 

Bungu un dūdu mūzikas grupa "Auļi", "MM Orķestris" un Rīgas Tehniskās universitātes tautas deju ansamblis "Vektors" nākamā gada pavasarī dosies krāšņā koncerttūrē ar deju uzvedumu "Aiz ko garš pavasar’s?". Gatavojoties uzveduma tūrei, radīts video klips skaņdarbam "Veri, māte, vara vārtus", ko "Vektora" dejotāji iemūžinājuši šī gada vasarā kūdras raktuvēs Zirņos un vektorietes Uvas Eglītes lauku mājās "Rudbāržkalni". Videoklipu veidojis video mākslinieks Reinis Blūms, koncepta autore Lauma Studena un horeogrāfe, TDA "Vektors" mākslinieciskā vadītāja Dagmāra Bārbale.

Samanta Tīna – "Nav nevienas saules"

Samanta Tīna nāk klajā ar dziesmu "Nav nevienas saules", kas ir stāsts par nelaimīgu mīlestību. Dziesma tapusi dziedātājai sadarbībā ar Grafomānu (Artūrs Breģis), bet mūziku sarakstījis bītmeistars Marks Spruģevics (Mauriks) un Grafomāns. Dziesma ieskandina oktobrī gaidāmo akustisko koncerttūri "Vēstule tev", kurā klausītājus gaidīs romantiska atmosfēra. Koncertos Samanta Tīna uzstāsies kopā ar pianistu Haraldu Stenclavu, īpašo viesu godā būs Rihards Zaļupe un Nils Raumanis. 

"DJ Krankenwagen" – "Idiņš"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"DJ Krankenwagen" savā mūzikā spēlējas ar paradoksiem, un dziesma "Idiņš" nav izņēmums. Ar kora mūzikai (singlā piedalās jauktais koris "Dziesmuvara") raksturīgo jaudu tiek izspēlēta ironija par cilvēka vajadzību priecāties, bet galu galā viss būs labi – dziesma pārtaps par priecīgu, nedaudz klibu valsi: "Tava dzīve ir joks, un tas nekas!" Dziesma "Idiņš" ir pirmais singls no gaidāmā  albuma "Lēnā palīdzība". 

Patrisha – "Love Bites" 

Septembrī jaunu dziesmu "Love Bites" izdevusi dziedātāja Patrisha. Tā ir klasiska popdziesma, kas stāsta par divu cilvēku kopdzīvi – gan labajiem, gan sāpīgajiem mirkļiem, "kad šie tauriņi iedzeļ tā, ka no šīm sāpēm nereti kļūst slikti pat fiziski". Singls tapis sadarbībā ar Berlīnē dzīvojošo producentu Kimu Venerstormu (Kim Wennerstrom), ar kuru kopā Patrisha ir sarakstījusi tādas dziesmas kā "Patrisha bija šeit", "Lai tev sāp" un citas.

Reiks un Emīlija – "Tikai ar tevi"

Septembrī kopdarbu – dziesmu "Tikai ar tevi" – piedāvā "X Faktora" aizvadītās sezonas uzvarētāja Emilija (Emilija Bērziņa) un reperis Reiks (Arvis Šķirus). Dziesmā jūtamas rudens vēsmas – bezbēdīgi pavadītā vasara ir beigusies, un, gluži kā gājputniem, kādam gribas aizbēgt un doties tālu plašajā pasaulē. Dziesma ierakstīta, piedaloties Kasparam Ansonam, un to producējis zviedru producents Povels Olsons (Povel Olsson). "Tikai ar tevi" vizuālie materiāli uzņemti Jaunciema ostas lidlaukā kopā ar fotogrāfu Zaharu Subotinu. Dziesmas stāstā katrs no mums var atrast sevi un to otru, ar kuru kopā kļūt labākam, neskatoties uz situācijām, kuras mums katram dzīve piespēlē. Abi mūziķi periodiski ir dzīvojuši ārpus Latvijas – Emilija Norvēģijā, bet Reiks – ASV, un zina tās saldsērīgās emocijas, kad esi aizbraucis prom, ilgojies pēc mājām un saviem tuvajiem cilvēkiem.

"Very Cool People" – "Lec" 

Grupas "Very Cool People" jaunā singla "Lec" videoklips aiznesīs atpakaļ grupas koncertā šī gada festivālā "Summer Sound". Pamanījuši, ka publikai tik tiešām patīk lēkāt dziesmas piedziedājuma laikā, koncertversijā grupas mūziķi to izpilda divreiz ilgāk, un tagad tā būs pieejama arī visiem tiem, kuri vēlēsies lēkāt arī paši savās mājas ballītēs. Septembri un oktobri "Very Cool People" aizvadīs, koncertējot gan Baltijā, gan Čehijā. 

"Dzirnavnieki" – "Melnās atslēdziņas"

Poproka grupa "Dzirnavnieki" nāk klajā ar dziesmu "Melnās atslēdziņas", kurai uzfilmējuši asprātīgu, eklektisku videoklipu "labākajās tautu dejas un rokmūzikas tradīcijās". Dziesma tapusi sadarbībā ar mūzikas producentu Armandu Varslavānu un atgādina mums par mūžseno gudrību – "Ka labais tiks atmaksāts ar labo, bet par ļauno agri vai vēlu pienāksies sods", kā arī ir vēstnese janvārī gaidāmajam grupas debijas albumam "Greatest Hits from Dzirnavnieki".

"Muud" – "Nasta" 

Hiphopa grupa "Muud" septembrī ir izdevusi pat divus singlus – enerģisko "Man ar redzi viss labi" un mierīgo  "Nasta", kas atklāj mūziķu atšķirīgo un vienojošo dzīves pieredzi. Zinot, kā veidot skanīgas melodijas, un trāpīgi izvēloties vārdus, "Muud" šī gada laikā ir izdevuši vairākus veiksmīgus singlus un šī gada nogalē sola albumu. 

Atvara – "Ja kāds jautātu"

Vasaras sākumā klausītāju atsaucību ieguva dziesmu autores un dziedātājas Atvaras balāde "Pie manis tveries". Septembra beigās mūziķe izdevusi jaunu balādi "Ja kāds jautātu", kas stāsta par sava ceļa meklējumiem. 

"Karaliste" – "Pārtraukums" 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Alternatīvā roka grupa "Karaliste" izdod dziesmu "Pārtraukums".  Dziesmas ritms dod iespēju uzdejot kādu alternatīvu valsi, stilistiski jūtama gan grunge, gan post-punk ietekme.

"The Tunes" – "Self Control"  

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Septembra sākumā jaunu dziesmu "Self Control" izdeva jaunā rokgrupa "The Tunes". Tā vēsta par katra jaunieša iekšējo cīņu ar sevi, kas nereti noved pie personības dalīšanās un pat to lauž.  "The Tunes" sastāvu veido Varis Vilciņš, Daniels Bērziņš, Matīss Kokins un Rihards Uztics, un mūziķi šogad sola savu debijas albumu "Range of Discovery".

Gustavo – "Jāshēmo"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Gaidot lielo koncertu 6. decembrī "Arēnā Rīga", jaunu dziesmu "Jāshēmo" prezentē Gustavo. Dziesmā viņš vēsta par situāciju, kad vēlme īstenot mākslinieciskās idejas jāsalāgo ar vajadzību nepalikt mīnusos. 

Gacho – "Klusā centra bērni"

Septembrī jaunu dziesmu "Klusā centra bērni" piedāvā arī Gacho. Dziesma ir apkārt esošās situācijas ironisks novērojums, kas tapis kopā ar Jāni Šmēdiņu. Skarbi, bet ar smaidu. 

Fiņķis, "Polifauna" – "Mūzas" 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jau gandrīz gadu savos koncertos Fiņķis klausītājus kārdina ar dziesmu "Mūzas". Tagad dziesma ir pieejama ieraksta versijā, reizē izziņojot vēl vienu prieku – Fiņķa koncertu "Palladium Riga" šī gada 29. novembrī.

Projekts "Putāns. Toreiz un tagad" 

Pašmāju hiphopa mākslinieki ansis un Ūga, piedaloties projektā "Putāns. Toreiz un tagad", radījuši dziesmas ar leģendām apvītā 20. gadsimta latgaliešu dzejnieka Seimaņa Putāna dzeju. Laikmetīgajās dzejas interpretācijās uz hiphopa bīta pagātnes dumpinieciskais gars saplūst ar mūsdienīgiem atdzejojumiem latgaliešu un latviešu valodās. Muzikālo pavadījumu veidotājs ir Nikita Grapp ("Ausmeņa Records"). 9. novembrī Latgales vēstniecībā "Gors" notiks "Putāns. Toreiz un Tagad" pirmizrāde, piedaloties reperiem Ūgai, Gustavo, ansim un citiem latgaliešu māksliniekiem, kā arī Jānim Skutelim. Koncertizrādē izskanējušās dziesmas varēs klausīties vinilā, kā arī lasīt Putāna dzejas grāmatā. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jevrans – "Nāc ar mani"

Jaunās paaudzes repera Jevrana septembra jaunums ir dziesma "Nāc ar mani", kas ir par iemīlēšanās neprātu. Dziesmas melodija labi paliek atmiņā un būs viegli līdzi dungojama.

"Have No Heroes" – "Upside-Down World"

"Have No Heroes" ir pankroka grupa no Rīgas, dibināta 2016. gadā. Grupa ir pazīstama ar savu ātro, agresīvo, bet melodisko skanējumu un sabiedriski apzinīgajiem tekstiem, kas bieži pievēršas tādām tēmām kā politiskā korupcija un sociālā taisnīguma jautājumi, un arī jaunā dziesma "Upside-Down World" nav izņēmums.

Kaspars Bindemanis – "Naktstaureņi"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pēc ilgas klusēšanas ar dziesmu "Naktstaureņi" apritē atgriežas multimākslinieks Kaspars Bindemanis. "Tā ir enerģiska, dejojama fanka, roka un latino mūzikas sintēze. Dziesmas vārdi, kas tapuši sadarbībā ar aktrisi un dziedātāju Raimondu Vazdiku un Bindemaņa ilggadējo draugu, režisoru un aktieri Regnāru Vaivaru, ir tikpat provokatīvi, cik poētiski – jutekliskuma, ugunīgas kaisles un dzīvnieciska magnētisma piesātināti, tie uzbur disko stila Valpurģu nakts atmosfēru, kur kailas raganas dejo ar apskurbušiem fauniem," saka mūziķis.

Yam – "Zaudēju realitāti"

Jaunās paaudzes reperis Yam septembrī nāk klajā ar dziesmu "Zaudēju realitāti" – tā vēsta par sekošanu saviem sapņiem, lai vai kas. Dziesmā muzikāli satiekas enerģiskā apņēmība, bet ir jūtama arī nostalģijas sajūta par to, kas jāatstāj aiz sevis.

"Upīte" – "Dads ar buobu"

Pošoties ceļā uz festivālu Dienvidkorejā, folkloras kopa "Upīte" atjaunina dziesmu "Dads ar buobu". Šī humora pilnā dziesma ir tautā iemīļota un folklorizējusies latgaliešu politiķa, kultūras darbinieka un literāta Franča Kempa no poļu valodas tulkotā dzeja "Dziad i baba". 

"Rahu" – "Zīle"

Muzikālā grupa "Rahu", kas iepriekš pazīstama ar skatuves vārdu "Rahu the Fool", piedāvā dziesmu "Zīle". Latviešu folklorā zīle tiek uzskatīta par precību vēstnesi, kura ar savu dziesmu nes laimi un mīlestības ziņas. Ja zīle dzied pie mājas, tiek uzskatīts, ka drīzumā gaidāmas precības vai jaunu attiecību sākums. Singla "Zīle" pamatā ir tautasdziesma, ko aranžējusi mūziķe Lauma Bērza un grupa "Rahu". Dziesmas studijas producents ir Alberts Levics.

"Revolūcija" – "Kumode" 

Latvijas hiphopā sevi piesaka jauna repere Revolūcija, kura izdevusi debijas singlu "Kumode", piedaloties dziedātājai Amandai. Singlā rotaļīgi tiek atklāti stāsti no Kauguru daudzstāvu ēku rajona, kurā jaunās mākslinieces piedzīvojušas gan dienas, gan nedienas. Tiek uzsvērtas prioritātes, kas neaprobežojas ar iespējām rajonā un šaurleņķa skatu uz dzīvi. "Kumode" simbolizē neremdināmu vēlmi izlauzties no ierastā Kauguru dzīves modeļa, sasniegt vairāk ne tikai profesionālajā dzīvē, bet arī mīlestībā.

Sudrabu Sirds – "Pirms vētras būs klusums"

Septembra viducī Lielbritānijā dzīvojošais latviešu reperis Sudrabu Sirds izdeva mini albumu "Pirms vētras būs klusums", kā arī izziņoja Latvijas koncerttūri šī gada novembrī. Albumā iekļautas septiņas dziesmas – četri jau zināmi singli un trīs jaunas dziesmas. Mūziķis aicina klausītājus pievienoties svinībām, jo pēc tam viņa muzikālajā darbībā būs klusuma periods. 

"Cellar Cat" – "Breathless"

Grupas "Cellar Cat" jaunais singls "Breathless" piedāvā jaunu skatījumu uz metālmūziku – integrējot sintezatora "Korg M1" "organ bass" skaņu, kas raksturīga klubu mūzikai, radot drūmu un ritmisku pamatu. Iedvesmas avoti ir metalkors un sintveivs. Dinamiskās dziesmas vārdi stāsta par emocionālo manipulāciju, iekšējām cīņām un neatrisināto spriedzi. 

"Straume" – "Mēnesnīca" 

Muzikālās apvienības "Straume" dziesmas "Mēnesnīca" pamatā ir latviešu tautas dziesmas, oriģinālmūziku radījusi komponiste Una Stade. Dziesma aicina cilvēkus, kuriem ir bijusi sāpīga attiecību pieredze, vēlreiz mēģināt. "Straumes" topošo albumu veidos tautas dziesmu teksti kā dzimtas spēka simbols. 

Guntis Veits – "Pļavā"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Dziesma "Pļavā" tapusi mūziķim Guntim Veitam sadarbībā ar dzejnieci Sarmīti Inbergu un atklāj abu mākslinieku kopīgas aizraušanās ar Latvijas dabas skaistumu un dvēseliskām sajūtām, kas vieno cilvēkus. "Pļavā" tiks iekļauta arī grupas "Credo" repertuārā.

Kaspars Markševics – "Lai neizdziest"

Dziedātājs Kaspars Markševics izdevis lirisku un mīlestības pilnu dziesmu "Lai neizdziest", risinot jautājumus par attiecībām: "Pavisam neizbēgams process mūsu dzīvē ir savstarpējās attiecības. Kāda ir saticīgas un ilgas dzīves, arī mūsu visu mijiedarbības laimes formula?" Tās videoklips ļauj paviesoties Vidzemes Skangaļu muižā un Kurzemes jūrmalā, Latvijas vissenākajā Ovīšu bākā. Videoklipa operators, montāžas režisors – Raitis Lapsiņš. Režisore, producente – Līga Robežniece.

"holiWuda" – "Holivuda"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ar trešo dziesmu "Holivuda" sevi piesaka kolektīvs "holiWuda", kas dibināts 2024. gada vasarā, un tā sastāvā ir divi vokālisti Roberts Rūja un Kate Vīgante un mūzikas producents/bītmeikers Krišjānis Rubenis. Viņi savu auditoriju aizsniedz šobrīd popmūzikā aktuālā veidā – vietnē "TikTok", un iepriekš dziesma "Dzīvi skaistāko" guva rezonansi.  Savukārt dziesmas "Holivuda" producēšanā sadarbojušies ar Marku Matisonu jeb MarkMate, kas ir strādājis pie apvienības "Olas" un Esmeraldas šīs vasaras interneta superhita "Saule aust". Vai MarkMate zināšanas un "TikTok" šobrīd aktuālā Holivudas tēma būs veiksmes atslēga, to dzirdēsim laika gaitā.

Constantine – "Kā tev iet?" 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Latvijā dzīvojošais ukraiņu mūziķis Constantine jaunajā singlā dzied latviešu valodā. "Kā tev iet?" ir veltījums Rīgai un pilsētas iedzīvotājiem. "Šī dziesma atspoguļo manu iemīlēšanos Rīgā," saka mūziķis. "Rīga man kļuva par iedvesmas avotu un miera ostu grūtos laikos. No mierīgajiem saulrietiem līdz sirsnīgām sarunām ar draugiem – tas viss lika man iemīlēties Rīgā, un es veltu šo dziesmu pilsētai un cilvēkiem, ko šeit esmu atradis."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti