Kas tur skan? Latvijas jaunākās mūzikas izlase vasaras izskaņā

Augusts Latvijas mūzikā ir bijis bagātīgs dažādos žanros. Dziesmas piesaka albumu un koncertu tuvošanos. Pie klausītājiem ar dziesmu atgriežas labi zināmi mākslinieki, tikmēr jaunie sper arvien lielākus soļus. Aktuālākās mūzikas izlases tēmas – mīlestība tās dažādajos posmos, kā arī ironiski un poētiski ikdienā piefiksēti stāsti. Klausies un papildini savu mūzikas izlasi!

Linda Leen  –"Magnētiskā vētra"

Linda Leen atgriežas pie klausītājiem ar dziesmu "Magnētiskā vētra", kas ir gaidāmā albuma priekšvēstnese. "Šī ir ļoti harmoniski tapusi kompozīcija – no satura līdz formai tās vīzija man atklājās un bija skaidra jau sākotnēji. Tās stāsts un atmosfēra izaugusi, savijoties patiesiem notikumiem, vēstulēm, fantāzijām un īstenībām. Muzikāli to vēlējos ietērpt silta vasaras vakara saldmē, kā lēnā dejā ar sevi," saka Linda Leen, kura ir gan mūzikas, gan teksta autore.

Ralfs Eilands, Linn – "Ganslingeri" 

Šajā augustā Ralfs Eilands piedāvā klausītājiem vasarīgu singlu "Ganslingeri", kas ieturēts vieglā muzikāla vesterna stilā. Dziesmā dzirdama arī Linn jeb Linda Rušeniece. "Anglisko vārdu "Gunslingers" (tulkojumā "ieroču vicinātāji") burtiski, fonētiski pārveidoju par "Ganslingeriem"," saka Ralfs. "Vēsturiski tie bija cilvēki, kuri 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā Amerikas rietumos veiksmīgi startēja ieroču dueļos vai citādi bija meistarīgi šāvēji. Kino pasaulē viņi visvairāk redzami vesternos. Man liekas,  mūsdienās viņu suga nekur nav pazudusi – tepat vien starp mums mīt, tikai bez šaujamieročiem. Tie ir cilvēki, kuri piekopj dinamisku, karstasinīgu vai reizēm pat bīstamu dzīvesveidu. Par viņiem tad arī ir jaunā dziesma."

"YŪT" – "Pamosties" 

Grupa "YŪT" (Emīls Deivids Zučiks un Matīss Jānis Berzinskis) laiž klajā jaunu singlu "Pamosties", aicinot  pievērst uzmanību tuvajiem un iedvesmot viņus uz lietām palūkoties vieglāk, saskatot to, kas steigā ir pazudis. "Ikdienā, dzīvojot nemitīgā skrējienā, ir viegli pazaudēt iespēju saskatīt svarīgās lietas vai parūpēties par sevi," stāsta Emīls Deivids Zučiks. "Tādēļ ir svarīgi, ka blakus ir cilvēki, kuri liek pamosties un paskatīties uz ikdienišķām lietām no citas perspektīvas".

Agnese Dzjamko – "Paralēlās pasaules"

Agnese Dzjamko ar dziesmu "Paralēlās pasaules" iepazīstina sekojoši: "Rakstot šo dziesmu, mani iedvesmoja spēja ar smaidu paskatīties uz nopietnu tēmu – grūtībām komunikācijā, to apspēlējot rotaļīgā un vieglā formā. Man pēc būtības ir tendence visu uztvert pastiprināti nopietni. Šī dziesma ir svinības par godu faktam, ka grūtības attiecībās var pārvērst nedaudz humoristiskā stāstā, ar kuru otram cilvēkam pavēstīt – es vēlos savienot mūsu paralēlās pasaules."

"Instrumenti"  –  "Perspektīva" 

Līdz ar grupas "Instrumenti" jaunā albuma "Runā Rīga" izdošanu grupa publiskojusi piekto albuma singlu "Perspektīva". Dziesmas videoklipa idejas autors ir Gatis Zaķis, kurš ideju realizēja kopā ar režisoru Matīsu Spaili un operatoru Jāni Jurkovski. Zaķis saka: "Fantastiska pieredze strādāt citā radošajā lauciņā! Video ir mana kaislība, kura beidzot pamazām sāk realizēties arī acīm baudāmā veidolā. Dziesmas "Perspektīva" video nācu ar ideju un vēlmi kontrolēt radošo norisi, bet bez lieliskas komandas ar Matīsu Spaili kā uzticamu režisoru priekšgalā to nebūtu iespējams īstenot!"

Deniss, Sudrabu Sirds – "Lidojam tik augstu"

"Lidojam tik augstu" ir reperu Denisa un Sudrabu Sirds sadarbība – stāsts par to, kā konflikts var pāraugt draudzībā un kopējā mērķī. Dziesma ir otrais singls no gaidāmā Denisa solo albuma. Dziesmai videoklipu radījis Ritvars Bluka šī gada festivāla "Summer Sound" laikā.

Evija Vēbere – "Puk Puk"

"Puk Puk" ir Evijas Vēberes jaunais singls, kam par pamatu ir dzejnieces Marijas Luīzes Meļķes dzejoļa teksti. Dziesmai videoklipu radījuši režisori – horeogrāfe Jana Jacuka un vizuālais mākslinieks un operators Pēteris Vīksna.

"Latgalīšu reps" – "Ar kaifu"

Lipīgo dziesmu meistari "Latgalīšu reps" arī šajā augustā sarūpējuši jaunumu – dziesmu "Ar kaifu", ar kuru grupas dalībnieki Didzis un Ivo klausītājiem vēlas nodot jaudīgi svelmaino latgaliešu atmosfēru, kas iedvesmos atlikušo vasaru pavadīt "ar kaifu" un atgādina, ka to var darīt dažādākos veidos un vietās, piemēram, arī Latgales novadā. Atmosfēru izbaudīt varēs arī atvasarā.

"Carnival Youth" – "Empire of Temptations"

Dziesma "Empire of Temptations" ir jūnijā izdotās  "Līdz pat bezgalībai" versija angļu valodā, kuru atzinīgi uzņēmuši ārvalstu mūzikas mediji, jo īpaši Vācijā un Ungārijā. Ar dziesmas izdošanu "Carnival Youth" atzīmē starptautiskās koncettūres sākumu, septembrī uzstājoties Prāgā, Čehijā un 5. oktobrī Bratislavā, Slovākijā. Savukārt oktobra sākumā "Carnival Youth" pirmo reizi dosies uz Dienvidkoreju un Japānu, bet 18. oktobrī koncertēs tepat Rīgā koncertzālē "Palladium". 

Estere – "Nāc man līdzi"

"Nāc man līdzi" ir dziedātājas Esteres (Estere Tauriņa) jaunākais singls. Dziesmas "Nāc man līdzi" vārdu un melodijas autori ir Estere Tauriņa un Arnis Račinskis. "Dziesmas stāsts reizē caurvij prieku un skumjas. Man šķiet, ka ikkatrs var radīt asociācijas arī ar sevi un saviem notikumiem par to, cik viena vieta, doma vai pat lieta var šķist sāpīga mūsu atmiņām. Cik ļoti gribas bēgt prom, bet tas viss turpina nākt līdzi. Tu vienā dienā sakrāmē mantas un brauc prom, bet viss tevi sauc atpakaļ, pat ielu nosaukumi. Un, kad atbrauc atpakaļ, apkārt nekas nav mainījies, izņemot sevi pašu. Un tur iekšā, ķermenī, tu vairs nebūt nejūties tam visam pieķēries kā iepriekš, bet drīzāk šoreiz esi kā vērotājs kāda cita stāstam. Miers nav nekur zudis, tas beidzot ir atradies un ir īsts," stāsta Estere.

Elizabete Gaile – "Zinu, ka pāries"

Sadarbojoties ar mūziķiem Kristapu Ērgli, Māru Upmani-Holšteini un Arturasu Burki, dziedātāja un dziesmu autore Elizabete Gaile laiž klajā vasarīgu dziesmu "Zinu, ka pāries". Elizabete Gaile saka: "Katrs mēs ikdienā ejam cauri dažādām emocijām, un visi zinām, kā ir, kad sāp, kad nav miers un kad ir grūti. Ir brīži, kad liekas, ka nav labi, un neredzam īsti to gaismu, kas parādīs, ka viss atkal būs labi. Tik svarīgi ir apzināties un noticēt, ka viss, kas pāri nāk un sāp, tas parādās, bet jāzina un jātic, ka pāries. Šī dziesma ir kā mantra, kas stiprina tajos brīžos, kad ir grūti. "

Antra Stafecka, "Jumprava" – "Baltu dzīvi nodzīvot"

Dziesmas "Baltu dzīvi nodzīvot" autors Ingars Viļums iedvesmojies no latviešu tautasdziesmām, kurās, viņaprāt, var atrast atbildes uz daudzām laikmetīgās dzīves situācijām. Šī dziesma būs iekļauta Viļuma un Antras Stafeckas kopējā albumā "Manas zemes sirds", kas tiks publiskots 2025. gadā. Dziesmā "Baltu dzīvi nodzīvot" viesi ir grupa "Jumprava". Aigars Grāvers papildina: "Piedāvājums par sadarbību dziesmas ierakstā nāca pēkšņi – kā zibens no skaidrām debesīm. Pirmo reizi noklausoties, tā mani saviļņoja līdz sirds dziļumiem, uzreiz piekritu nedomājot. Ļoti iespējams, ka tam pamatā ir vārdi, kas rezonē ar manu šī brīža pasaules izpratnes koncepciju. Mūzikas ir tieši tik daudz, lai nenomāktu tekstuālo vēstījumu. Nesaprotu, kā Ingars ar Antru to dabūja gatavu, bet mani šis vēstījums iedvesmo!"

"Don Bjorn" – "Storijā"

Grupa "Don Bjorn" piedāvā jaunu sintīpopa stilistikā ieturētu dziesmu "Storijā", kas stāsta par digitālo mīlestību. Grupa saka: "Radoši iedvesmojoties no klasiskā grupas "The Buggles" hita "Video Killed the Radio Star" un pārceļot to uz mūsdienu digitālās pasaules realitāti, "Don Bjorn" savā jaunākajā dziesmā "Storijā" ironiski izceļ sabiedrības aizraušanos ar tiešsaistes dzīvi un nepārtrauktu vēlmi dalīties publiskajā telpā ar katru ikdienas mirkli, liekot pārdomāt mūsu aizraušanos ar sociālajiem tīkliem un dzīves atspoguļošanu tajos."

Legzdina – "Bitter Truth" 

Londonā dzīvojošā Elīza Legzdiņa šajā augustā publiskojusi jaunu singlu "Bitter Truth", kas ir saldenrūgts mīlasstāsts. Smalkām emocijām bagāts vokāls, bet muzikāli jūtama jungle ietekme. Dziesmu atzinīgi uzņēmuši Lielbritānijas mūzikas mediji un radiostacijas. Augustā Legzdiņa ir dzirdama tehno mākslinieces Sāras Landrijas (Sara Landry) jaunajā singlā "Pressure", kur atklājas Elīzas vokāla spēks un ritmiskums. 

Vēstnieks – "Uz jūtām" 

Vēstnieks, īstajā vārdā Rūdolfs Macats, jūlijā izdeva albumu "FM Nostalģija", kurā atrodama arī dziesma "Uz jūtām". Tā ieturēta 80.–90. gadu latviešu popmūzikas noskaņā un stāsta par ilgošanos. Videoklips tapis Macatam sadarbībā ar Reini Vilni Baltiņu un Sintiju Skrabi.

Múr, Seffi – "Be Late"

Londonā dzīvojošā dziedātāja un mūzikas producente Múr, kura pazīstama ar indīpopa un softroka skaņām, vasaras izskaņā izdod dziesmu "Be Late" ar Jorkšīras neo-soul producentu Seffi. Dziesmā savienojas abu mīlestība pret moderno R&B, džezu un instrumentālo hiphopu.

"Cellar Cat" – "Waves" 

Augustā grupa "Cellar Cat" izdevusi divus videoklipus – "Waves" ar spokainu videoklipu, kā arī "Watch me burn", kurā iemiksējuši deep house deju mūzikas stilu. Par sevi "Cellar Cat" saka sekojošo: "Ja nevarat izlemt, vai jums patīk "Bring Me The Horizon" vai Teilore Svifta, vienkārši klausieties "Cellar Cat". Grupai ir nospļauties uz žanra ierobežojumiem – radām mūziku, kas skan lieliski. Reizēm tā ir smaga, reizēm – romantiska un reizēm – romantiski smaga. Pateicoties šim, viņi uzrunā plašāku auditoriju un daļai klausītāju var kalpot par ieeju smagās mūzikas pasaulē."

"Inspo" – "Tik Daudz Ko Teikt"

Grupa "Inspo" piedāvā mini albumu "Tik Daudz ko Teikt…", kurā ir trīs dziesmas elektroniskās mūzikas žanrā – divas latviešu, bet viena angļu valodā, un prezentē tā tituldziesmu ar tādu pašu nosaukumu. Singla "Tik Daudz ko teikt…" mūzikas autors ir Aivars Lietaunieks, bet vārdus viņš radījis kopā ar grupas solisti Nadīnu Stirninieci, savukārt dziesmas producents ir Jānis Aišpurs. Dziesma ir personīgs stāsts par kādu Aivaram tuvu cilvēku, kurš diemžēl vairs nav šajā saulē. Abu pārējo albumā iekļauto dziesmu pēcapstrādi veidojis Marks Matisons, kurš plašāk pazīstams kā MarkMate.

Afrœdīte – "Tauriņi"

Otro singlu "Tauriņi"  no septembrī gaidāmā debijas albuma "Mīlestības dziesmas iesācējiem" piedāvā Afrœdīte. Dziesma ir balāde klavieru pavadījumā, kas stāsta par iemīlēšanās sajūtu.

"7 dēli" – "Autosaule" 

"Skaņdarbs liks kustēties nekustīgajiem, aizdomāties dziļāk tiem, kas plivinās pa gaisu, kā arī tiem, kam patīk doties ceļā ar auto un vērot, kā garām aizslīd saules apspīdētas dabas ainavas," par dziesmu "Autosaule" saka grupa "7 dēli". Dziesma tapusi sadarbībā ar Jāni Aišpuru. 

"Athodi Brīnumzemē" – "Esmu redzējis visu"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Lai arī grupas "Athodi Brīnumzemē" nosaukums varētu liecināt, ka tiek izpildīta psihodēliskā mūzika, patiesībā tas ir realitātē balstīts indie. Albumā "Esmu redzējis visu" ir 12 dziesmas, kurās vērīgi un poētiski aprakstītas ikdienas ainiņas, atsaucēs pieminot hiphopa personālijas un eleganti citējot Lienes Šomases daiļradi. 

Marta Grigale – "Wrong Woman"

Martas Grigales sešu dziesmu mini albumā  "Wrong Woman" apkopoti singli, kas izdoti, sākot no 2023. gada nogales. "Wrong Woman" kopējais stāsts ir par sievietes spēka apzināšanos. Klausītājs šajā ceļojumā caur dziesmām izdzīvo dažādas emocijas. Iedvesmu albumam angļu valodā Marta guvusi, apmeklējot starptautiskas dziesmu rakstīšanas nometnes, kā arī koncertējot ārzemēs.

"Nielslens Lielsliens", Vija Moore – "Kokosi"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Nielslens Lielsliens" un Vija Moore vasaras izskaņā izdod singlu "Kokosi", kas ir sirsnīgs stāsts par izsalkumu, viltību, cilvēka apjokošanu un piedošanu. Ar jaunāko singlu mūziķi aicina vasarīgās sajūtās atzīmēt  "Negaidīti Varoņi" iznākšanu audio kasetē un digitālā lejupielādē! Albums lejupielādējams arī bez kasetes iegādes. Ieraksts taustāmā formā būs pieejams grupas koncertos, sazinoties ar grupu sociālajos tīklos, kā arī vietnē "Bandcamp" un mūzikas ierakstu veikalos Rīgā.

"Trīsas" – "21.gs. bērniņš"

Grupa "Trīsas" (Jete Anna Puriņa, Endīne Bērziņa, Sabīne Alise Ozoliņa) šajā augustā laida pasaulē albumu "21.gs. bērniņš", par kuru viņas saka: "Tajā ietilpst vienkārši 9 pieturpunkti: 1. Ieteikums ir iedzert C vitamīnu 2. Tev neizbēgami radīsies zili riņķi 3. Zinu, ka gribi atpūsties 4. Antibjotikas dzert var, bet varbūt nevajag 5. Viss nav pareizi nepareizi 6. Cīgu dziesma der arī pēc pulksten 22.00 7. Tev vienmēr pieder stulbā laime 8. Tev vienmēr ir kāds, kam jānodzied dzimšanas dienas dziesma 9. Kad tev vairs negribas nekā, nāves dziesma nāk palīgā." 

Orķestris "Rīga" un "Auļi" – "Auļo Rīga" 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Apvienojot Orķestra "Rīga" daudzveidīgo skanējumu ar  bungu un dūdu mūzikas grupas "Auļi" spēku un majestātiskumu, izdots mūzikas albums "Auļo Rīga". Albumā ieskaņots komponista Mārtiņa Miļevska radītais cikls īpaši orķestrim, kā arī "Auļu" zināmāko skaņdarbu aranžējumi. Diriģents – Valdis Butāns, flautas un stabules solo – Andis Klučnieks.

Komponists Miļevskis, kurš vienlaikus ir arī abu radošo sastāvu – orķestra un "Auļu" mūziķis, stāstot par radošo procesu, atklāj: "Tā ir nedaudz sirreāla sajūta – sapludināt divas man tik pazīstamas pasaules, kas līdz šim bijušas atstatus viena no otras. Veidojot sintēzi starp abām tik šķietami atšķirīgām muzikālajām vienībām, nonācu pie secinājuma, ka dūdu skanējums brīnišķīgi sasaucas ar pūšaminstrumentiem, radot jaunas, vēl nedzirdētas nokrāsas."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti