Labrīt

Satiksmes ministrija: Valstiskā līmenī būtu jāveicina pieeju darbavietām aviācijas nozarē

Labrīt

Latvijā radīts mākslīgā intelekta rīks ļaus ārstiem ātrāk diagnosticēt insultu

Jūliju Rīgā ievada džeza ritmi; sākas festivāls '"Rīgas Ritmi"

Jūlija sākums džeza ritmos – sākas festivāls «Rīgas ritmi»

Jau daudzus gadus jūlija sākums Rīgā aizrit džeza ritmos, jo nemainīgi klāt ir festivāls "Rīgas ritmi". Arī šogad – nu jau 24. festivālā – uzmirdzēs gan ārzemju zvaigznes, gan pašmāju mūziķi, piedāvājot ļoti plašu muzikālo amplitūdu. Centrālā koncertvieta būs Rīgas Doma dārzs, bet kopumā koncerti notiks četrās dažādās Rīgas vietās. "Rīgas ritmi" skanējumu sāks trešdien, 3. jūlijā, un ilgs līdz sestdienai, tā programmā ir 11 koncerti.

Jau vairākus gadus "Rīgas ritmu" centrālā koncertvieta ir Rīgas Doma dārzs, ko rīkotāji atzīst par šobrīd vispiemērotāko festivāla atmosfērai. Tas atrodas pašā Rīgas sirdī, tur valda īpaša senatnīga gaisotne, un tur ir brīvdabas koncertiem izcila akustika. 4. un 5. jūlijā tur uzstāsies festivāla galvenie viesmākslinieki.

Par akustiskās ģitāras Hendriksu dēvētā Antonio Forciones meistarīgo ģitārspēli kopā ar grupu varēs dzirdēt 4. jūlija vakarā. Viņš ir Lielbritānijā dzīvojošs itālis, kuram piemīt apbrīnojama spēja jau no pirmās skaņas nodibināt kontaktu ar publiku. Festivālā viņš piedāvās dinamisku džeza programmu, kuras stilistiskas ietekmes meklējamas latīņamerikāņum afrikāņu un flamenko mūzikā. Otrs 4. jūlija mākslinieks būs itāļu bandoneonists Daniele di Bonaventura ar projektu "Tango svīta", stāsta "Rīgas ritmu" mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns: "Bandoneons – tāds īpašs instruments, es Latvijā nezinu nevienu, kas to spēlētu. Bet skaņa ir fantastiska, un šoreiz Daniele di Bonaventura uzstāsies kopā ar "Sinfonietta Rīga" un atskaņos trīs tango svītas – Karlosa Gardela, Astora Pjacollas un paša sacerētu.

Man liekas, šai mūzikai nav labākas vietas kā Rīgas Doma dārzs."

Savukārt 5. jūlija vakarā varēs iepazīt jauno kubiešu pianistu un vokālistu Horhi Luisu Pačeko. Viņa oriģinālo spēles stilu kritiķi nodēvējuši par "lidojošajām rokām", viņš iekarojis arī īsta šovameņa slavu.

Otrs viesis piektdien būs amerikāņu dziedātājs Hosē Džeimss, kurš muzicē mūsdienu soulmūzikas stilistiskā, kas spilgti atspoguļojas viņa jaunākajā – 12. studijas albumā. "Mēs esam priecīgi, ka viņš savas jaunās plates pasaules tūri sāk Rīgā," uzsver Māris Briežkalns. "Viņam kopumā ir vairāk nekā 30 koncertu Eiropā, Amerikā, Kanādā, bet tūre sākas tieši pie mums. Savu jauno albumu "1978" viņš ir izdevis pirms dažām nedēļām, tā nosaukums ir atsauce uz viņa dzimšanas gadu."

"Rīgas ritmi" kļūs arī par īstu Latvijas jauno džeza mūziķu parādi.

Bezmaksas koncerti notiks trīs Rīgas vietās – kultūras centrā "Noass", koncertvietā "Riga Jazz Lounge" viesnīcā "Latvija" un pavisam jaunā koncertvietā "Lounge Fenikss". Būs ļoti laba iespēja novērtēt, cik ļoti talantīgi, daudzpusīgi un oriģināli ir mūsu jaunie džeza mākslinieki – par to ir pārliecināts Mūzikas akadēmijas Džeza katedras vadītājs Indriķis Veitners: "Te jau var saukt visus vārdus pēc kārtas: Matīss Žilinskis, kurš tikai burtiski pirms nedēļas veiksmīgi finišēja Mūzikas akadēmijas Džeza katedru. Ella Zīriņa, kas mācās Holandē. Vadims Dmitrijevs, kuram tūlīt, tūlīt iznāks jaunā plate. Tāpat Toms Rudzinskis, Klāvs Ābols. Mani ārkārtīgi priecē, ka festivālā ir tāda laba plejāde, respektīvi, tā ir skatuve jaunajiem džeza mūziķiem."

Festivāls "Rīgas ritmi" skanējumu sāk šodien un četrās dienās kopumā piedāvās 11 koncertus četrās dažādās koncertu vietās. Latvijas Radio 1. studijā būs arī festivāla galveno viesmākslinieku vadītas meistarklases.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti