Dārzā, mežā, pludmalē – vasaras brīvdienās klausāmies jaunāko latviešu mūziku

Vasara ir atnesusi daudz jaunas pašmāju mūzikas, tajā skaitā arī debijas dziesmas un instrumentālos skaņdarbus. Ielūkojies jaunumos un papildi savu brīvdienu mūzikas izlasi!

"Uzvaras bulvāris" – "Forele"

"Uzvaras bulvāris" ir Miķeļa Dzenuškas vadītais astoņu mūziķu ansamblis, kas izpilda jazz fusion. Kompozīcija "Forele" ierakstīta "Eb" studijā radošajā kvartālā "Provodņiks" un ir vēstnese rudenī gaidāmajam albuma "Latvijas zivis", kuru izdos izdevniecība "Jersika Records". 

Samanta Tīna – "Dzenos sev līdzi" 

Samantas Tīnas jaunā singla "Dzenos sev līdzi" autors ir reperis rolands če, kurš dziedātājai sarakstījis dinamisku un spēkpilnu dziesmu. Tā vēsta par sevis atrašanu, savu vērtību noteikšanu un sekošanu tām – sekot sev, dzīties pakaļ saviem kanoniem, neskatoties atpakaļ. Dziesmai ir košs videoklips, kura režisore ir Ināra Šumeiko un operators Ritvars Bluka. Videoklipā piedalās "Royal Dance Studio" dejotājas.  

Kariina – "Es gribu būt kā tu"

"Es gribu būt kā tu" ir jaunās dziedātājas Kariinas debijas singls. Dziedātāja izceļas ar savu unikālo balss tembru, kurā mijas dziļa noslēpumainība ar izteiktu jutekliskumu. "Dažreiz ir grūti saprast – man pieder mūzika vai es piederu mūzikai? Skaņu pasaulē esmu pavadījusi daudz laika un aptvērusi gana daudz žanru – no klasikas līdz populārajai mūzikai, radījusi kompozīcijas akadēmiskās mūzikas sastāviem, kā arī producējusi mūziku savā guļamistabā uz apšaubāmas izcelsmes datora. Un kas lai to zina, kur tā mani vedīs. Bet es vienmēr cenšos būt patiesa pret sevi, lai vai kā tas izskatītos no malas," saka Kariina. Dziesmai ir tapis videoklips, kuru veidojis videogrāfs un gleznotājs Dāvis Paulis.

Dons – "Bultiņa melnā"

Dziesma "Bultiņa melnā" ir dziedātāja Dona jaunākais singls no tikko izdotā devītā albuma "Laiks". "Bultiņa melnā" autori ir Artūrs Šingirejs, Kim W un Mikus Frišfelds. Savukārt jaunais albums ir sarakstīts pusotra gada laikā, un tajā iekļauti klausītājiem jau zināmi radiosingli "Lauzto šķēpu karaļvalsts", "Sāp", "Divatā". Jau 17. augustā albumu varēs dzirdēt dzīvē – Dona lielkoncertā Daugavas stadionā. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Gapoljeri" – "Pats ar sevi uzdejo" 

"Pats ar sevi uzdejo" ir grupas "Gapoljeri" jaunākā albuma "Uga Buga" aktuālais singls. "Uga Buga" ir ceturtais "Gapoljeru" studijas ieraksts, šoreiz tapis, iedvesmojoties no latviešiem tik ierastās pasēdēšanas zaļumos siltajos vasaras vakaros. "Tie ir deviņi stāsti par svinēšanu. Par svētkiem – plānotiem vai neplānotiem. Par svētku un dzīves svinēšanu un saldeno rūgtumu, kas paliek pēc tiem," saka grupas solists Kristians Kareļins.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Amanda Lapa – "Malu jiurā"

Amandas Lapas jaunā dziesma "Malu jiurā" (no latgaliešu valodas – "Melu jūrā") ir veltīta ikvienam, kurš cietis no vardarbības, un piepildīta ar mūziķes emocijām, aicinot pasauli mainīties – būt godīgiem, cilvēcīgiem un saticīgiem. Videoklipa idejas autore ir pati Amanda, operators – Ivars Utināns, un videoklipa uzņemšanā piedalās Amandas deju kolēģes no SDA "Laima". Dziesmas autore ir Amanda Lapa-Slobožaņina. Ierakstā piedalījies arī trompetists Ojārs Tūmiņš, kurš dziesmai pievienojis īpašu noskaņu. Dziesmas pēcapstrādi veidojis Armands Treilihs.

"Kaligo" un Luka – "Es bij' meita"

Postfolkloras grupa "Kaligo" izdevusi jaunu singlu "Es bij’ meita", kas tapis kopā ar TV šova "X Faktors" dalībnieci Luku. "Es bij’ meita" mūzikas autors ir grupas "Kaligo" dalībnieks Kristaps Karps, savukārt tekstuālā iedvesma rasta latvju dainās. "Kad galvā radās mūzikas motīvs, sāku šķirstīt dainas," stāsta Kristaps. "Aizķēros pie sadaļas, kas veltīta dažādām "Es bij’ meita, man bij’ vara" variācijām, un mani iejūsmināja to enerģiskums. Tas sakrita ar manu muzikālo ideju, un tapa dzīvespriecīga dziesma par meiteņu un sieviešu neatkarību, raksturu un šarmu." Dziesmas videoklips filmēts atšķirīgās vidēs, šādi atklājot sievietes spēka dažādību; videoklipa režisors ir Krišjānis Pleiko.

"Kuolm randõ" – "Tuļpuķķiž/ Ugunspuķēs"

Gaidot ikgadējos lībiešu svētkus Mazirbē, mūsdienu lībiešu projekts "Kuolm randõ" ("Trīs krasti") ar draugiem un domubiedriem izdod oriģinālmūzikas singlu "Tuļpuķķiž/ Ugunspuķēs" un videoklipu. Dziesmas producente, idejas un mūzikas autore Elīna Ose par dziesmas radīšanas procesu saka: "Iedvesmojoties no skaistajām dzejas rindām, esmu ietvērusi mūzikā personīgas atmiņas par augusta zvaigžņotajām naktīm nometnē lībiešu krastā Mazirbē, par laiku, kad mācījos Rīgas Doma kora skolā. Ugunspuķe ir košs un vērtīgs augs, tāpat kā lībieši." Dziesmas dzeja "Tuļpuķķiž" Vidzemes lībiešu valodā ir no Ķempju Kārļa jaunākā dzejas krājuma "Ēzkyrdiz vīzd" ("Tuvības veidi"), kas Igaunijā paspējusi saņemt Somugru programmas literatūras balvu daiļliteratūras nominācijā.

"Very Cool People" – "Ieelpo izelpo"

"Ieelpo izelpo" ir grupas "Very Cool People" šī gada albuma "Dzīvs" jaunākais singls. "Dziesma ir par emocijām un sajūtām, ar kādām cilvēki mūsdienu pasaulē saskaras vienas dienas laikā," jauno veikumu komentē grupas ģitārists un vadītājs Elvijs Grafcovs. "Brīžiem esam enerģijas pilni, gatavi veikt savas ikdienas misijas un, ja vajag, arī gāzt kalnus, bet brīžiem esam dusmīgi, pat emocionāli sagrauti, tādēļ visā šajā emociju virpulī jāatceras arī nedaudz apstāties un mierīgi ieelpot un izelpot, lai būtu spēks doties tālāk ar jaunu sparu."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"KoBra" –  "Aizbiedēt" 

TV šova "X Faktors" piektās sezonas finālisti Katrīna Kovaļuka un Krišjānis Brasliņš apvienojušies duetā "KoBra" un piedāvā pirmo singlu "Aizbiedēt", kas vēsta par atbrīvošanos no uzmācīgiem pielūdzējiem. Tam ir popmūzikas skanīgums un alternatīvās mūzikas nokrāsas, kuras papildina Latvijas Mākslas akadēmijas karnevālā filmētais videoklips. 

"Orbitrons" – "Epilogue" 

"Orbitrons" ir Alises Golovackas izveidotais projekts, kura sastāvā ir seši dalībnieki un kas muzicē space fusion džeza stilistikā, atdodot cieņu dabas procesu spēkam un varenībai, aktualizējot cilvēka atbildību par viņa attiecībām ar dabu. "Epilogue" ir pirmais gaidāmā albuma vēstnesis.

Afrœdīte – "Plakstiņi" 

Ar dziesmu  "Plakstiņi"  sevi piesaka dziedātāja Afrœdīte jeb īstajā vārdā dziedātāja Edīte Štrausa, kura mūziku rada kopā ar ģitāristu Ati Ozolu. "Šī dziesma ir par izdomātu vietu, kurā ļauties fantāzijai. Ne reizi vien dzīvē dažādu apstākļu dēļ mīlnieki nevar būt kopā un plakstiņi ir kā patvērums. Atis nāca klajā ar ideju par dzīvi aiz plakstiņiem, kam radošajā procesā ātri radās arī vārdi un melodija. No klaja patvēruma mēs nonācām pie tukšu ekspektāciju un ilūziju pasaules, kur pārāk ilga uzkavēšanās var izvērsties bīstama," par dziesmas radīšanas procesu stāsta Afrœdīte. Dziesma piesaka septembrī gaidāmo Afrœdītes debijas albumu "Mīlestības dziesmas iesācējiem".

Julianna, Artis  – "My name is" 

Producents Artis Boriss, kurš veiksmīgi sadarbojies ar Igaunijas ierakstu leiblu "Funk Embassy Records", šoreiz ir tandēmā ar jauno latviešu dziedātāju Juliannu (pilnā vārdā Julianna Tīruma), piesaka singlu "My name is". Dziesma ieturēta r&b stilistikā un lieliski izceļ Juliannas balss iespējas un emocionālo kapacitāti.

"Bukte" – "Pēdējie vārdi" 

Jaunā poproka grupa "Bukte" piedāvā dziesmu "Pēdējie vārdi", kurā apdzied tuvāko cilvēku divkosību, skaudību un neticību, ka iecerētais izdosies. "Tas ir stāsts par reālo emociju neizpaušanu un slēpšanu no citiem, spēlējot paslēpes pašam ar sevi. Smago ģitāru skaņas, skrienošais bass un bungu partijas ar govs zvaniem piešķir instrumentālajai daļai neaptveramu enerģiju, kura papildina vokālo sniegumu," atklāj grupa. Mūzikas video tapis "401 studijā", sekojot režisora Marka Landmaņa un operatora Ņikitas Korņeva vizuālajam redzējumam.

"Olas" – "Saule aust"

Apvienības "Olas" jaunā dziesma "Saule aust" tapusi sadarbībā ar dziedātāju Esmeraldu un producentu MarkMate. Tā ir deju mūzikas stilistikā ieturēta vasaras mīlas dziesma. Jāpiemin arī tas, ka šogad pavasarī izdotā dziesma "Nārnija", kurā piedalījās dziedātāja Emeralda un producents bija heywhosthatkid, interneta straumēšanas vietnēs vairākus mēnešus pēc kārtas ir bijusi visvairāk klausītākais latviešu singls. Vai dziesmai "Saule aust" izdosies pārspēt "Nārnijas" panākumus? Tam sekosim līdzi kā jaunākajam seriālam. 

"Muud" – "Pa pāriem saliek" 

Grupa "Muud" šogad ir izdevusi vairākus radiostaciju iecienītus singlus, un jaunā dziesma "Pa pāriem saliek" turpina grupai raksturīgās izvēles. Tā ir mīlestības dziesma, kuras melodija un vēstījums ir prātā paliekošs un aizkustinošs. 

Diona –  "Atpakaļ sauc" 

Dziedātāja Diona jaunajā dziesmā "Atpakaļ sauc" stāsta par likteņa ironiju, kad cilvēki alkst viens pēc otra, bet katrs citā laikā, kas nekad nesaskan abiem kopā. Dziesmas mūzikas un teksta autore ir pati Diona, un singls tapis divos laika posmos – tas tika iesākts emociju spilgtumā pirms pāris gadiem, bet pabeigts šovasar, atrodoties pavisam citā dzīves posmā, līdz ar to saprotot, ka tieši tā pabeigšana māksliniecē radījusi īstu brīvības sajūtu no vēstītā piedzīvojuma. "Emocijas nav jāslēpj, tās ir jāizdzīvo tad, kad tās ir, un pat tad, ja ir sajūta, ka viss ir "vilkts aiz astes" un peldēts pret straumi, jo arī straumē var nejauši ieraudzīt, ko iesākt, ieraudzīt to, kas liks peldēt pretī labajam un pozitīvajam, līdz ar to palīdzēs orientēties un aizpeldēt pareizā virzienā. Šī nav manifestācija, lai kāds mani sauktu atpakaļ, bet gan brīvības, "mugurkaula esamības" un kāda dzīves posma noslēguma sajūtu veidojošs kopums, ko īsāk varētu raksturot kā mieru pēc vētras," skaidro Diona. 

"The Rozz" – "Nr. 1" 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ar debijas albumu "Nr. 1" klajā nāk grupa "The Rozz", kuras kodolu veido Oskars Barsuks un Toms Sebastians Plasiņš. "The Rozz" albumā ir deviņi skaņdarbi. Dziesmu stāsti veidoti, iedvesmojoties no savas un tuvinieku pieredzes, kā arī pasaulē notiekošā, un sākotnēji katra dziesma bija iecerēta kā atsevišķs singls. "Piemēram, dziesma "Tryna Keep You", kas ieturēta hipnotiskā noskaņā, stāsta par attiecībām, kurās tu vairāk esi devējs. Esi gatavs dots visu, līdz saproti, ka tas nav tā vērts. Roķīgā "Aizām pāri" iedrošina cilvēku atvērties dzīvei. "Echo" ir dziesma, kas vēsta par aizraušanos, kas dzen, kur vajag un kur nevajag. "City Lights" ir bezrūpīga dziesma, ar kuru slīdēt pilsētas naktī. "Kazanova" ir par cīņu starp seksuālajām tieksmēm un ilgstošām, vērtībās balstītām attiecībām. Albums ir dinamisks un piesātināts ar dažādiem elementiem un emocijām," pauž Toms Sebastians Plasiņš. 

Kazimirs – "Nasta (Freestyle)"

Jaunais reperis Kazimirs singlā "Nasta (Freestyle)" parāda, kā mūzika var palīdzēt atbrīvoties no emocionālās nastas. Dziesmas producents ir Skābe, kas dziesmas vēstījumam radījis elektroniski nokaitētu un tomēr meditatīvu andergrounda atmosfēru.

Daaguchii, Eksis – "Fotogrāfija"

Jauno reperu Daaguchii un Eksis sadarbībā dziesmā "Fotogrāfija" var dzirdēt dažādus stilu sajaukumu – ir roka ģitāras rifi, ir repa teksti, popa melodiskums, deju mūzikas enerģija. Pati dziesma stāsta par bezrūpīgu, varbūt nedaudz bezatbildīgu skatu uz dzīvi – kā jaunības maksimālismā! 

"Don Bjorn" – "Ar tevi"

"Ar tevi" ir jaunās grupas "Don Bjorn" debijas singls. Grupas kodolu veido mūzikas producenti Jānis Eglītis un Mārtiņš Leja kopā ar dziedātāju Oskaru Mustermani. Viņu radītā mūzika apvieno vasarīgas noskaņas ar dzirkstošu indie-electro-pop skanējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti