Pārmijas

Performance uz pašu iekšējās skatuves. Saruna ar Agnesi Krivadi

Pārmijas

Laikmetīgā mūzika, klasika un džezs festivālos Somijā. Marutas Rubezes reportāža

"Sinfonietta Rīga" pagarina vasaru! Studijā – Baiba Kurpniece un Gints Ozoliņš

Kamerorķestris orķestris «Sinfonietta Rīga» ar koncertciklu «Vasaras vakara kamermūzika» pagarinās vasaru

"Katru reizi, kad mēs satiekam Jergu Vidmani, tie ir svētki. Ne velti vācu presē viņu dēvē par mūsdienu Mocartu," Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pārmijas" stāsta Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" izpilddirektors Gints Ozoliņš, kurš aicina klausītājus apmeklēt orķestra "Sinfonietta Rīga" koncertciklu "Vasaras vakara kamermūzika". Tajā ar plašu programmu uzstāsies arī slavenais vācu klarnetists, diriģents, komponists Jergs Vidmanis.

Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" nesen atgriezies no festivāla Šveicē, kur kādā mazā kūrorta pilsētiņā Murtenā kopā ar vācu vijolnieku Florianu Dondereru atskaņoja Mocarta, Haidna un Izabellas de Šarjēras meistardarbus. Vēloties pagarināt vasaru arī tepat, Latvijā, orķestris trīs vakaru garumā, no 6. līdz 8. septembrim, mākslas centrā "Zuzeum" dāvās klausītājiem koncertciklu "Vasaras vakara kamermūzika".

Florians Donderers un "Sinfonietta Rīga" koncertā Lielajā ģildē
Florians Donderers un "Sinfonietta Rīga" koncertā Lielajā ģildē

Iedvesmas pilnus cilvēkus "Sinfonietta Rīga" satiek itin bieži, un viens no tādiem ir arī  Jergs Vidmanis, kura draudzība ar orķestri ir pārtapusi profesionālā sadarbībā –

viņš ir "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais partneris, kurš iesaistījies nu jau par tradīciju kļuvušajā orķestra koncertciklā "Vasaras vakara kamermūzika" un veidos tā programmu.

Jerga Vidmaņa radošajā biogrāfijā kamermūzikai ir ārkārtīgi liela nozīme. Viņa kā komponista skaņdarbu klāstā atrodami daudzi kamermūzikas darbi, un arī kā mūziķis viņš aktīvi izpilda kamermūziku, sadarbojoties ar dažādiem kameransambļiem no visas pasaules.

"Es domāju – mūsu aicinājums viņam iesaistīties šī gada festivāla veidošanā bija ļoti dabisks un organisks," stāsta Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente Baiba Kurpniece.

Baiba Kurpniece un Gints Ozoliņš
Baiba Kurpniece un Gints Ozoliņš

"Katru reizi, kad mēs satiekam Jergu Vidmani, tie ir svētki. Ne velti vācu presē viņu dēvē par mūsdienu Mocartu," pievieno Gints Ozoliņš.

Koncertcikla programma šogad paredzēta īpaši krāšņa. 6. septembra programma "Mocarta klarnetes kvintets un Vidmaņa cirka dejas" sāksies ar Mocarta klarnetes kvintetu. "Es teiktu, ka tas ir viens no skaistākajiem kvintetiem, ja ne viens no skaistākajiem kamermūzikas skaņdarbiem," par Mocarta brieduma gados rakstīto klarnetes kvintetu, kuru viņš savulaik veltījis kādam draugam, klarnetistam Antonam Štadleram, stāsta Baiba Kurpniece, kura min, ka neilgi pēc darba pirmatskaņojuma tas izskanējis arī Rīgā, jo Antons Štadlers šeit viesojies savas koncerttūres laikā. Līdztekus Vīnes klasiķa šedevram klausītājiem būs iespēja iepazīt arī pasaules nozīmīgākajās koncertzālēs pieprasītā Jerga Vidmaņa kā komponista daudzpusīgo kamerdaiļradi, kurš pats koncertā uzstāsies kā solists.

Jērgs Vidmanis un "Sinfonietta Rīga" mēģinājumā.
Jērgs Vidmanis un "Sinfonietta Rīga" mēģinājumā.

Savukārt 7. septembra vakars atvēlēts "Sinfonietta Rīga" stīgu kvarteta veidotajai programmai "Rīgas atmosfēras. Latviešu mūzikas pirmatskaņojumi", izgaismojot daudzviet pasaulē meistarību spodrinājušu četru mūslaiku rīdzinieku – Annas Fišeres, Kārļa Rēriha, Ernesta Vilsona un Krista Auznieka – jaunākās partitūras, kurās akustisks skanējums savīsies ar elektronikas dāvātajām iespējām.

Ja ciklu ievadošajā koncertvakarā tematiskais akcents likts uz radošu sarunu ar Mocarta ģēniju, tad noslēdzošajā, 8. septembra programmā "Šūberta iedvesmotie" Jerga Vidmaņa krāsu un pārlaicīgu pārdomu piesātinātais oktets skanēs līdzās austriešu liriķa Šūberta monumentālajam oktetam.

"[Okteta uzstāšanās] būs reta iespēja šādu sastāvu dzirdēt klātienē," uzsver Baiba Kurpniece, kura aicina apmeklēt koncertu un piedzīvot kamermūzikas skanējuma orķestrālo spēku.

Stundu pirms koncerta Jergs Vidmanis priecēs apmeklētājus ar savu stāstītāja talantu, runājot par Franci Šūbertu, savukārt katru koncertu ar stāstiem par pasaules un Latvijas mūziku papildinās muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Ideja par vasaras kamermūzikas koncertiem orķestrim radās jau pandēmijas laikā, kad pamazām varēja sākt socializēšanos. Pirmais vasaras kamermūzikas festivāls notika Dzintaru Mazajā zālē, tomēr tika nolemts pārcelt koncertu uz galvaspilsētu. Tāpēc nu jau vairākus gadus, kopš 2022. gada koncertcikls "Vasaras vakara kamermūzika" ik gadu norisinās mākslas centrā "Zuzeum". Tā kā koncertcikls norisinās primāri mākslai paredzētās telpās, kamermūzikas koncertu ciklā tā ir klātesoša un telpām tiek īpaši atlasīti mākslas darbi, kā arī piedomāts par vizuālo noformējumu: "Viņi gatavo speciālu izstādi, kuratori izvēlas no kolekcijas noteiktus mākslas darbus, un mēs šobrīd saskaņojam, kādā krāsā būs skatuves paklāji," saka Gints Ozoliņš.

Interesanti, ka pasākums, kura nosaukumā izceļams vārds "vasara", norisinās pēc tradicionālajiem vasaras mēnešiem.

"Mēs ar savu muzikālo enerģiju izdomājām pavilkt vasaras deķīti uz septembri," stāsta Gints Ozoliņš, kurš priecājas, ka arī laikapstākļi ir saglabājušies vasarīgās noskaņās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti