Svinot Kordiriģēšanas katedras 80. jubileju, izdod Jāzepa Vītola 1987. gada kordziesmu albumu digitālā formātā

Atzīmējot Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Kordiriģēšanas katedras 80. dzimšanas dienu, klajā nāk digitalizēti Jāzepa Vītola kordziesmu vēsturiskie skaņu ieraksti, informēja akadēmijas pārstāvji. 

Digitālā formātā tagad ikvienam pieejama Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas mācību kora ieskaņotā vinila plate, kuras ieraksts notika diriģentu Imanta Kokara un Jura Kļaviņa vadībā. Plates ieraksts veikts 1987. gadā Rīgas Skaņu ierakstu studijā kopā ar skaņu režisoru Jāzepu Kulbergu, un tā izdota 1988. gadā skaņuplašu fabrikā "Melodija". 

Platē iekļautas 14 latviešu mūzikas dižgara a cappella kora dziesmas.

To vidū ir gan liriskās kordziesmas "Saules svētki", "Mēnestiņš meloja", "Ar kristālspodriem stariem", gan balādes "Karalis un bērzlapīte", "Dāvids Zaula priekšā", "Dūkņu sils", "Karaļmeita", "Gaismas pils" un citas.

Albuma digitalizāciju veikusi biedrība "Plate", kurā darbojas Mārtiņš Krastiņš un Rihards Bērziņš. Biedrība digitalizē, restaurē un publicē dažādus senus ierakstus.  

"J. Vītola mūzika ir skaidra, dziļa, cilvēciska, tajā atspoguļojas tieksme pēc harmonijas, rimtas, bagātas personības dzīvesgudrs skatījums uz cilvēku un pasauli. Šī jaunrade dzīvo tautā gan svētkos, gan ikdienā. (..) J. Vītola mūzika nav muzejiska vērtība, bet patiesa, dzīva māksla arī tagad – 21. gadsimta sākumā," tā par latviešu mūzikas patriarhu Jāzepu Vītolu raksta prof. emer., Dr. habil. art. Jānis Torgāns. 

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kordiriģēšanas katedra 5. oktobrī svinēs savu 80 gadu jubileju – pulksten 18.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā izskanēs kormūzikas koncerts, kurā piedalīsies JVLMA jauktais koris un absolventi, kā arī bijušie un esošie katedras pedagogi. Laipni aicināts ikviens interesents!

Koncertu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas valstspilsētas pašvaldība  un Latviešu kultūras biedrība "Tilts". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti