Pa ceļam ar Klasiku

Ērģeļmeistars un festivāla rīkotājs Jānis Kalniņš: Ventspils novadam jāzina sava bagātība

Pa ceļam ar Klasiku

Ērģelniece Lauma Akmene: Vēlos izcelt arī mazāk zināmu komponistu mūziku

Zem dienvidu saules. Intervija ar vijolnieci Magdalēnu Geku

Zem dienvidu saules. Francijas stīgu kvartets «Akilone» aicina uz koncertiem Ventspilī, Rēzeknē un Siguldā

Piektdien, 5. jūlijā, pulksten 19.00 koncertzālē "Latvija" stīgu kvartets "Akilone" no Francijas, aizsākot vasaras vakaru pasākumu ciklu, aicina uz prieka pilnu koncertu "O Sole Mio", piedāvājot doties muzikālā pastaigā zem dienvidu saules stariem, Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pa ceļam ar klasiku" stāstīja Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncertmeistare un stīgu kvarteta "Akilone" pirmā vijole Magdalēna Geka.

Gekas ikdienā šobrīd divi lielie pieturas punkti – stīgu kvartets "Akilone" Francijā un kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" Latvijā. Daudziem rodas jautājums, kā mūziķei izdodas savienot šīs abas pasaules?

"Paldies Dievam, Rīga un daudzas citas Eiropas pilsētas ir ļoti ērti savienotas ar tiešajiem un mazāk tiešajiem reisiem. Jā, šie ir mani divi atskaites punkti šobrīd manā dzīvē, un jāsaka, ka esmu caur šiem diviem milzīgajiem saviem projektiem, ja tā tos var nosaukt, nonākusi pie traki liela koncertu skaita gadā," atzina Geka.

Šobrīd Geka regulāri spēlē no sešiem līdz 10 koncertiem mēnesī, bet jūnijā koncertu bijis pat 15. Vēl svētdien Geka ar kvartetu "Akilone" spēlēja koncertā Normandijā, bet jau ceturtdien, 4. jūlijā, kopā ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" un bandoneonistu Danieli di Bonaventuru uzstāsies festivālā "Rīgas Ritmi".

"Tā ir tiešām ļoti intensīva un bagāta dzīve, un es ļoti ceru, ka man šo balansu izdosies saglabāt starp šiem maniem diviem atskaites punktiem, jo esmu no tiem cilvēkiem, kam ir vajadzīga dažādība. Es nekad neesmu mīlējusi darīt kaut ko vienu. Līdz ar to tas mani kā vijolnieci ļoti bagātina un man dod ļoti dažādas un interesantas izpausmes iespējas," pauda Geka. 

Savukārt jau piektdien, 5. jūlijā, "Akilone" gaidīs klausītājus Ventspilī, koncertzālē "Latvija", lai piedāvātu doties muzikālā pastaigā zem dienvidu saules stariem ar koncertu "O Sole Mio".

Sestdien, 6. jūlijā, stīgu kvartets ar "O Sole Mio" dosies uz koncertzāli "Gors" Rēzeknē, bet svētdien, 7. jūlijā, uz Siguldas pils kvartālu. Geka atzina, ka šoreiz kvartets uz Latviju ved īstu klasiku. 

"Ziniet, klasiskais repertuārs ir stīgu kvarteta "Akilone" tiešām DNS, jo viņas, manas kolēģes, ir sākušas savu ceļu mūzikā tieši caur Vīni, caur ECMA, kas ir Eiropas kamermūzikas akadēmija, kurai bija vadītājs izcilais altists un pedagogs Hato Bejerli (Hatto Beyerle), kurš pagājušajā novembrī aizgāja mūžībā. Viņš tiešām bija kvarteta mentors, un viņas bija arī apmaiņas programmā Vīnes konservatorijā. Līdz ar to klasiskais repertuārs vienmēr ir bijis "Akilone" pamata repertuārs, un tad es atnācu un kļuvu par šī kvarteta pirmo vijoli," stāstīja Geka.

Geka savas jaunās kolēģes tolaik aicināja doties izpētīt mazliet citus virzienus un klasisko repertuāru mazliet piebremzēt, jo pati tajā nejutās līdz galam droši, bet nu jau ir pagājuši divarpus gadi. 

"Viņas apbruņojās ar pacietību, un tagad, pēc divarpus gadiem, ir tā, ka es šajā repertuārā vēl nevaru teikt, ka jūtos kā zivs ūdenī, bet katrā ziņā es jūtos pietiekami pārliecinoši, lai atvestu to uz Latviju.

Šī programma mums ir ļoti krāsaina un ļoti aizraujoša, un tādās ļoti vasarīgās un pozitīvās krāsās ar diviem ģēnijiem – Mocartu un Haidnu," stāstīja Geka.

Ventspilī koncertā "O Sole Mio" skanēs Jozefa Haidna, Luidži Bokerīni, Volfganga Amadeja Mocarta un Huana Kristozomo de Ariagas mūzika. Koncertā izskanēs patiesi saulaina programma, jo visi atskaņotie kvarteti būs mažorā.

"Jā, lai dzīvo mažors! Nē, nu tur ir dažas minorīgas noskaņas, ja nemaldos, Bokerīni lēnā daļa ir minorā, un Mocartam, man liekas, arī bišķiņ šis tas minorā ir, bet kopumā tomēr tikai saule un prieks," pauda Geka. 

Stīgu kvartets "Akilone" no Francijas ieguvis starptautisku atpazīstamību ar tā krāsaino un smalko saspēli, kā arī lielu stilistisko dažādību. Kvartetā muzicē Magdalēna Geka (1. vijole), Elīze Debendelaka (2. vijole), Avišai Hameidesa (alts) un Lisija Merkā (čells). 

Tas izveidots 2011. gadā Parīzē un pārstāv ļoti poētisku mūzikas vīziju, savos koncertos sasaistot mūziku ar dzeju un literatūru. 

Kvartets "Akilone" uzstājas uz Francijas un pasaules prestižākajām skatuvēm: Munecugu (Munetsugu) zālē Nagojā, Japānā, Vigmora (Wigmore) zālē Londonā, Lielbritānijā, Trevīzo Pilsētas teātrī (Teatro Comunale) Itālijā, Parīzes filharmonijā Francijā, Amsterdamas un Eindhovenas "Muziekgebouw", Lista akadēmijā Budapeštā un citur.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti