NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Camera Obscura, Juniore, Karaliste u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Black Dahlia, Juris Peterlevics, Viļņi u.c.

Dzejas dienas pavasarī. Radio NABA topa jaunumi

Dzejas dienas pavasarī. «Radio Naba» topa jaunumi

Ar Kārļa Vērdiņa dzejoļu muzikālu interpretāciju debitē dziesminieks Aldis Kolosovs, no Latgales mežiem senatnīgi dārd "Varang Nord", bet ārzemju mūzikas topā ienāk Dublinas dzejnieki "Fontaine D.C.", liriskie franču metālisti "Alcest" un grupas "Foals" līdera kopdarbs ar Toniju Allenu, kurš jau kādu laiku viņā saulē. Tikai matemātiķis Caribou ir nerunīgs, kā allaž.

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"Alcest" – "Flamme Jumelle"

Franču post-black metal muzikālās parādības "Alcest" pirmsākumi rodami gadu tūkstošu mijā, kad tās vienpersoniskais līderis Stefans Po (Stéphane Paut) vēl bija pusaudzis. Par skatuves vārdu viņš izvēlējās Neige (fr. – sniegs), lai gan šo dabas parādību Francijas dienvidos dzimušajam un augušajam Stefanam diez vai bieži nācās redzēt. Toties jaunais cilvēks esot piedzīvojis ko citu – Neige apgalvo, ka bērnībā viņam gadījies nodibināt garīgu saikni ar feju un laumiņu pasauli.

Tā nu metālmūzikas, shoegaze un laumiņu mijiedarbībā veidojās "Alcest", līdz 2009. gadā Neige atrada arī domubiedru – bundzinieku ar pseidonīmu Winterhalt. Dueta jaunākais veikums ir singls "Flamme Jumelle" ("Dvīņu liesma") ar iespaidīgu laikmetīgās dejas priekšnesumu uz Francijas ainavu fona. No metāla, kāds tiek sagaidīts no "Alcest", gan tajā pavisam maz, drīzāk šī ir gana melodiska un harmoniska alternatīvā roka kompozīcija. Vai tāds būs viss albums, uzzināsim 21. jūnijā, kad iznāks "Alcest" septītais studijas ieraksts "Les Chants de l’Aurore".

Faniem der zināt, ka rudenī "Alcest" dosies Eiropas turnejā un novembrī uzstāsies Viļņā un Tallinā. Rīgā gan nē.

Aldis Kolosovs – "Pils"

Mūziķis ar pieredzi, bet jauns dziesminieks – tāds ir Aldis Kolosovs, kuru konkursā "Tīrradnis" pamanīja žūrijas loceklis Edgars Šubrovskis un jau drīz aicināja uz kopīgu Alda dziesmu ierakstu Ingus Baušķenieka studijā. Tur izveidojās grupa ar pašu mūzikas autoru pie klavierēm un mikrofona, Šubrovski pie basa, Edgaru Rubeni pie ģitārām, bet pie bungām – Niks Moss Rodžerss. Dziesmā "Pils" taustiņus spēlē Edgars Mākens, bet vasaras sākumā gaidāmā Alda Kolosova albuma ierakstā piedalījušies arī citi viesmūziķi.

Visas albuma dziesmas Aldis komponējis Kārļa Vērdiņa dzejai. "Pils", kurā netrūkst ne ironijas, ne personisku pārdzīvojumu, esot visromantiskākā starp tām, bet, noklausījies visas dziesmas, Kārlis Vērdiņš īpaši uzteic Alda prasmi patiesi un pārliecinoši gan interpretēt, gan izdziedāt tekstus, kas nebūt nav ritmiski pantiņi ar atskaņām.

Žanriski Alda Kolosova mūzikā var sadzirdēt gan 20. gadsimta 30. gadu artistiskumu, gan 60. gadu roku, gan varbūt franču šansona vai aktierdziesmu piesitienu.

Caribou – "Honey"

Elektroniskās mūzikas mākslinieks Dens Sneits (Dan Snaith) jeb Caribou prot smalki izrēķināt, kā klausītājus gluži nemanot pārvērst par dejotājiem – gan savos studijā radītajos ierakstos, gan koncertos kopā ar pavadošo grupu, par ko varējām pārliecināties 2022. gada "Positivus" festivālā.

Ir zināms, ka mūzikas māksla un matemātikas zinātne savā būtībā ir diezgan tuvas, un Caribou tam varētu būt labs pierādījums. Dens Sneits piedzima 1978. gadā Kanādā, kur viņa tēvs, matemātikas profesors Viktors Sneits no Anglijas, bija pasniedzējs Rietumu Ontario universitātē. Dena māte bija matemātikas skolotāja, bet viņa māsa Nina ir fiziķu un matemātiķu aprindās augsti vērtēta pētniece Bristoles universitātē. Arī Dens, lai gan jau bija aizrāvies ar mūzikas radīšanu, nelika savai matemātiķu ģimenei vilties un 2005. gadā aizstāvēja doktora grādu šajā zinātnē.

Lai mazliet sajauktu rēķinus – Dens Sneits, vēl joprojām bieži dēvēts par kanādiešu mūziķi, jau pasen mīt Londonā, un, ja kādreiz gadās sastapties ar Manitoba vai Daphni ierakstiem, der zināt, ka arī tie ir viņa radīti.

Par jaunu albumu, kas varētu sekot singlam "Honey", pats Caribou pagaidām vēl neko nesaka.

"Fontaines D.C." – "Starburster"

Vispirms mūzikas koledžā Dublinā izveidojās dzejas mīļotāju pulciņš, kurā mīlestība uz bītņiku un īru klasiķu dzeju apvienoja piecus studentus. Poētiskā kompānija pat publicēja divus nelielus krājumus ar pašu sacerētām vārsmām, taču tikai viens no šiem dzejoļiem vēlāk pārtapa dziesmā "Television Screens" no "Fontaines D.C." debijas albuma "Dogrel" (2019).

Kopš tā laika "Fontains D.C." trīs albumi nominēti teju visām prestižākajām anglofonās populārās mūzikas balvām, "Grammy" ieskaitot, un vairākas no tām grupa arī saņēmusi. Starp pēdējām godalgām var minēt žurnāla "NME" balvu nominācijā "Labākā grupa pasaulē" un "BritAwards" atzinību kā labākajai ārzemju grupai.

Nu izdošanai gatavs "Fontaines D.C." ceturtais studijas ieraksts "Romance", bet grupas līderis Grians Četens intervijā avīzei "The Guardian" atzīst, ka pagaidām nav saņēmies drosmi noklausīties tā galīgo versiju, tomēr apsver iespēju albumu noklausīties vēl pirms tā izdošanas dienas 23. augustā.

Tikmēr jau pavisam drīz mūs gaida personīga tikšanās ar "Fontaines D.C." – 15. jūnijā viņi uzstāsies "Palladium" koncertzālē Rīgā. Tur noteikti skanēs arī pirmais singls "Starburster" no gaidāmā albuma. Pagaidām to var iepazīt videoversijā, taču jābrīdina, ka "Starburster" videoklips ir viens no biedējošākajiem, kāds redzēts pēdējā laikā.

"Varang Nord" – "Latgola"

No Latgales aukstajiem mežiem nāk "Varang Nord". Desmit gadu laikā četros studijas albumos grupa apvieno skarbos death metāla rifus ar episkām akordeona skaņām, radot unikālu ziemeļu pagānu/folkmetāla sajaukumu. "Viņu dziesmas slavē varenu kauju, asiņainu upuri vecajiem dieviem un priecīgu ziemeļu mielastu ar nebeidzamām alus krūzēm," vēsta grupas pārstāvju izplatītā ziņa par jaunā skaņdarba "Latgola" iznākšanu.

"Varang Nord" līdzšinējo nopelnu saraksta goda vietā ir uzvara 2019. gada "Wacken Metal Battle" starptautiskajā smagā roka grupu cīniņā, kā arī dalība "European Black Pilgrimage 2023" turnejā.

"Yannis & The Yaw" – "Walk Through Fire" feat. Tony Allen

Britu rokgrupas "Foals" līderis Jannis Filipakis (Yannis Philippakis) vienmēr bijis liels Tonija Allena talanta cienītājs, un 2016. gadā viņam radās iespēja īsai kopīgai ierakstu sesijai leģendārā bundzinieka Parīzes studijā.

Tonijs Allens vislabāk zināms kā nigēriešu mūziķa un politiskā aktīvista Felas Kuti grupas "Africa ‘70" bundzinieks, viens no Afrobeat mūzikas stila pamatlicējiem, bet šajā gadsimtā piedalījies "Blur" līdera Deimona Olbērna projektos "The Good, The Bad & The Queen" un "Rocket Juice & the Moon".

"Studija izrādījās tieši tāda, kādu var iztēloties Felas Kuti ierakstu sesijā ap 1972. gadu. Afrikāņu sitamie instrumenti un analogā aparatūra visās malās, atspīdumi no spoguļsienām, kuras aizmiglojuši nepārtrauktas smēķēšanas dūmu nosēdumi," pirmo ciemošanos pie Allena atceras Jannis. Divās dienās, kopā ar vairākiem viesmāksliniekiem no Tonija pastāvīgo sesijas mūziķu loka, viņi ierakstīja materiālu vairākām dziesmām, bet sakarā ar iesaistīto personu dažādiem citiem pienākumiem, sekojošiem pandēmijas ierobežojumiem un, visbeidzot, ar Tonija Allena došanos aizsaules ceļos 79 gadu vecumā, ieraksts tā arī netika pabeigts.

Jannis tomēr uzskatīja par savu pienākumu to noslīpēt un laist pasaulē, godinot kolēģa piemiņu. "Es biju aizkustināts, klausoties dažus bungu ierakstus, jo tie bija vieni no viņa pēdējiem ieskaņojumiem. Tajos var saklausīt mūžīgas vērtības un izjust viņa dzīves un enerģijas turpinājumu. Viņš vēlējās, lai klausītāji to dzird, un es priecājos, ka manos spēkos ir viņam palīdzēt," par darbu pie ieraksta stāsta Jannis Filipakis.

"Yannis & The Yaw" piecu dziesmu EP "Lagos Paris London" nāks klajā 30. augustā un Jannis cer šī ieraksta garu iedzīvināt arī koncertos Lielbritānijā un Francijā. "Foals" faniem gan nevajag raizēties, ka Jannis ir sācis solokarjeru, jo grupas darbība turpinās, tomēr projektā "Yannis & The Yaw" viņš arī nākotnē vēlas sadarboties ar iedvesmojošiem mūziķiem no visas pasaules.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti