Pa ceļam ar Klasiku

Dainis Tenis: Festivāla "Kuldīga Piano" karaliene ir klavieres, ne atskaņotājmākslinieki

Pa ceļam ar Klasiku

Poēma par mīlestību un jūru. Studijā — Anta Jankovska, Reinis Lapa un Marina Vidmonte

Pasaulīgs (t)vēriens. Saruna par to, kā iekustināt Daugavas kreisā krasta kultūras norises

Iekustināt Daugavas kreiso krastu. Pārdaugavas kultūras apvienība šoruden aicina uz kamermūzikas koncertiem

Lai bagātinātu kreisā krasta kultūras dzīvi, Pārdaugavas kultūras apvienība šoruden piedāvā kamermūzikas koncertu ciklu kultūras centrā "Imanta". Tāpat 7. septembrī tur gaidāma "Baltā kino nakts", kas līdz pat pusnaktij piedāvās iepazīt šo kultūras centru, kas sākotnēji celts kā kinoteātris, Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pa ceļam ar klasiku" stāstīja Pārdaugavas kultūras apvienības direktors Sandis Kalniņš.

Atdzīvināt kreiso krastu

Pārdaugavas kultūras apvienība izveidota vien pagājušā gada oktobrī ar mērķi reorganizēt Rīgas kultūras iestādes, kā arī ieviest jaunas tradīcijas un kultūras norises Pārdaugavā. 

"Galvenais mērķis ir nedaudz atdzīvināt vai iekustināt tieši Daugavas kreisā krasta pilsētas kultūras norises, jo, kā mēs zinām, gan no tāda infrastruktūras viedokļa, gan kultūras norišu vietas, kreisais krasts ir nedaudz vēsturiski apdalīts," norādīja Kalniņš.

Pārdaugavas kultūras apvienības paspārnē ir kultūras centri "Imanta" un "Iļģuciems". Abi šie kultūras centri jau tagad nebūt nav tukši – kultūras centrā "Imanta" jau šobrīd ir, piemēram, četri vokālie ansambļi, divi vīru kori, divi jauktie kori, sieviešu koris un koklētāju ansamblis. 

"Muzikālā dzīve notiek, un tieši šobrīd septembris ir tāds ražas laiks arī no šīs amatieru kustības. Tiešām mums ir gan "Imantā", gan "Iļģuciemā" fantastisks klāsts tieši no šiem koriem, vokālajiem ansambļiem un folkloras kopām, kur patiesībā jebkurš, kurš vēlas, var pievienoties," aicināja Kalniņš.

Viņš norādīja, ka viens no jaunizveidotās apvienības mērķiem kā reiz ir veicināt iedzīvotāju iesaisti kultūras pasākumos un aktivitātēs, un pagaidām cilvēku atsaucība ir gana liela. 

Vienlaikus līdz ar šo rudeni apvienībai radusies jauna ideja – aicināt kultūras centros uzstāties ne tikai to amatierkolektīvus, bet arī profesionālus māksliniekus. 

Kamermūzika Pārdaugavā

Lai bagātinātu kreisā krasta kultūras dzīvi, Pārdaugavas kultūras apvienība šoruden piedāvā trīs kamermūzikas koncertus kultūras centrā "Imanta".

"Kad sāku strādāt, es sajutu, ka šeit ir skaistas arī tās nelielās telpas, kas varbūt nav lielās skatītāju zāles, bet kurām ir jādod iespēja atdzīvoties.

Tad arī radās doma par kamermūzikas koncertiem, jo mēs esam pieraduši, ka lielākoties šie pasākumi notiek Daugavas labajā krastā," stāstīja Kalniņš. 

Šo koncertu mērķis ir arī Pārdaugavas iedzīvotājiem parādīt, ka kultūra ir tuvu, ka tā ir līdzās pastāvoša un pieejama, ka jebkuram ir iespēja apmeklēt kamermūzikas koncertus Rīgā.

"Tāpat arī lauzt šos joprojām pārsteidzoši daudzos stereotipus par kultūras centriem. Mums ir fantastiskas tautas lietišķās mākslas studijas, protams, bet tas nav vienīgais, kas mums ir.

Mums ir arī fantastiska iespēja aicināt lieliskus mūziķus un vest klasikas klausītājus pie mums," uzsvēra Kalniņš. 

Trīs koncertu cikla pirmais koncerts notiks kultūras centra "Imanta" foajē telpās, bet pārēji koncerti nelielā otrā stāva gleznu galerijā. Pirmais koncerts notiks jau šo svētdien, 8. septembrī, bet pārējie divi paredzēti oktobra un novembra nogalēs. 

Patiesi aizraujoša sadarbība

Astotajā septembrī programmā "Pasaulīgs (t)vēriens" Kultūras centrā "Imanta" Rīgas Saksofonu kvartets muzicēs kopā ar akordeonistu Artūru Noviku, programmā iekļaujot gan baroka mūziku, gan Astoram Pjacollam raksturīgās mūzikas intonācijas, gan šādam kamermūzikas sastāvam tik ļoti piestāvošu franču mūziku. 

Rīgas Saksofonu kvarteta dalībniece Baiba Tilhena atklāja, ka, lai gan pati Pārdaugavā nav dzīvojusi, ļoti priecājas par šo kultūras centra iniciatīvu.

"Jo patiesībā jau mūziķiem nav nemaz tik daudz to iespēju Rīgā kamermuzicēt. Arī mēs, kvartets, meklējam dažkārt šīs iespējas, bet kaut kā biežāk sanāk reģionos, jo ir dažādi valstiski atbalsti. Bet, ja mēs paraugāmies, cik tad bieži esam dzirdami Rīgā, tad tas nav nemaz tik bieži, tāpēc tas patiesi ir liels prieks, ka esam aicināti," stāstīja Tilhena.

Šī koncerta programma būs īpaša arī ar to, ka saksofonistes muzicēs kopā ar akordeonistu Artūru Noviku. Tā ir vēl nebijusi sadarbība.

"Šī sadarbība ir patiesi aizraujoša mums visiem. Prieks, ka arī pašam Artūram, jo viņš jau arī ir dzirdams tik dažādos sastāvos, bet mums ir izdevies salikt ļoti veiksmīgu programmu. Skanēs gan oriģinālmūzika, gan dažādi pārlikumi," atklāja Tilhena.

Mūziķe norādīja, ka koncerta norises vieta uzlikusi arī zināmu atbildību un uzdevumu, kā piemeklēt tai īsto programmu, tāpēc šim koncertam notikusi īpaša gatavošanās. 

Iepazīt kultūras centru "Imanta"

Vēl pirms gaidāmā koncerta, 7. septembrī, no pulksten 16.00 līdz pat pusnaktij, Rīgas iedzīvotāji un viesi ir aicināti iepazīt pašu kultūras centru "Imanta", apmeklējot "Baltā kino nakti". 

Izrādās, šis kultūras centrs sākotnēji celts kā kinoteātris, tāpēc "Baltā kino naktī" interesentiem būs iespēja gan skatīties 20. gadsimta 60. un 70. gadu dokumentālās filmas, gan darbnīcās piedalīties filmu veidošanas procesā.

"Sestdien nonāksim absolūtā kino pasaulē.

Būs iespēja gan līdzdarboties, gan vērot. Būs arī iespēja apmeklēt telpu, kas vēl joprojām saglabājusies kā kino operatora telpa. "Imantā" joprojām mums tāda ir, un tur stāv vecie kino lenšu aparāti," stāstīja Kalniņš. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti