Kultūras rondo

Argentīnas biennālē iegūtā pieredze. Stāsta tēlniece Solveiga Vasiļjeva

Kultūras rondo

Ēdolē un Rundālē skanēs kamermūzikas programma "Poēma par mīlestību un jūru"

Pianists Dainis Tenis turpina radīt klavierstāstus Kuldīgā

Viss sākās ar ideju. Pianists Dainis Tenis turpina radīt klavierstāstus festivālā «Kuldīga Piano»

Iet pa pilsētu un dzirdēt, ka kaut kur tālumā skan klavieres, tas var būt viens no muzikāliem piedzīvojumiem klaviermūzikas festivālā "Kuldīga Piano", kurš no 6. līdz 8. septembrim trešo reizi norisināsies šajā pilsētā, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja festivāla iniciators un radošais direktors Dainis Tenis, kurš arī pats spēlēs solo koncertu festivālā.

Festivāla mērķis ir parādīt klavieru skanējuma daudzveidību un mūsdienu spēlēšanas tehnikas. Programmā šoreiz virkne Latvijas vadošo pianistu, savukārt festivāla galvenajā koncertā uzstāsies pianists, komponists un mūzikas producents no Hamburgas – Niklass Pašburgs.

"Visas lietas jau sākas ar ideju. Vai nu tā ideja izčab gaisā un paliek kā ideja, vai nu realizējas taustāmākā jeb mūsu gadījumā dzirdamākā veidolā. Šogad ir jau festivāla trešais gads, un mēs esam ļoti priecīgi, jo festivāla apmeklētāju skaits aug," stāstīja Tenis. 

Turklāt aug ne tikai festivāla apmeklētāju, bet arī dalībnieku jeb mākslinieku skaits. Līdz ar to šogad festivāls pagarināts jau no divām uz trīs dienām. 

"Šogad mēs sākam sestajā septembrī, un sestajā septembrī kā galveno mākslinieku mēs dzirdēsim Uģi Prauliņu – ar viņa speciāli festivālam "Kuldīga Piano" veidotu programmu "Mozaīka". Kā viņš teica, būs ļoti atmosfēriska un tāda intīma, meditatīva pat, iespējams, mūzika," stāstīja Tenis. 

Lai gan Kuldīga ir klavieru būvnieka Dāvida Kļaviņa mājvieta, tas nav bijis noteicošais iemesls, kāpēc Tenis klaviermūzikas festivālu sāka organizēt tieši šajā pilsētā.

"Šī pati Kuldīga kā pilsēta, manuprāt, ir ļoti līdzīga gan festivālam, kādu mēs rīkojam, gan klavierēm kā tādām, tāpēc ka Kuldīga ir ļoti sena pilsēta. Tāpat kā, ja mēs runājam par klavierēm, klavieres ir taustiņinstrumenti, un tie ir ļoti, ļoti seni. Kuldīga ir arī ārkārtīgi bagāta ar savu kultūras mantojumu un arhitektūru – tieši tāpat kā klavieres. Ir tik ārkārtīgi daudz mūzikas tieši klavierēm sarakstīts, un tā joprojām top," pauda Tenis.

Vienlaikus Kuldīga, lai gan bagāta ar savu vēsturi, piesaista jauniešus un jaunus cilvēkus, kas tur dzīvo un pat studē, jo pilsētā ir gan Latvijas Universitātes, gan Latvijas Mākslas akadēmijas filiāles.

"Tas viss kaut kādā ziņā manī raisīja vēlmi šo festivālu rīkot tieši tur, un interesants fakts – ja mēs paskatāmies uz klavieru formu un Kuldīgas novada karti, tur var atrast ļoti tiešu un taisnu flīģeļa ar trijām kājām skici. Tas gan, protams, tika konstatēts tikai post factum," stāstīja Tenis.

Šogad galvenie klavierkoncerti festivāla laikā Kuldīgā skanēs "Kļaviņš Piano" koncertzālē. Tur sestajā septembrī uzstāsies jau pieminētais Uģis Prauliņš, bet septītajā septembrī – Toms Mikāls duetā ar Eviju Vēberi. Vakara turpinājumā pie klavierēm sēdīsies pats Dāvids Kļaviņš, bet vēlāk skatītājus priecēs arī vakara galvenais mākslinieks Niklass Pašburgs.

"Niklass Pašburgs mūs priecēs, kā viņš pats teica, ar izņēmuma koncertu savā pasaules tūrē. Viņš piekrita atbraukt un atskaņot mums koncertu tieši šīs festivāla idejas aizkustināts, ka ir tāds festivāls Eiropā," atklāja Tenis.

Festivāls trīs dienu garumā priecēs tā apmeklētājus un kuldīdzniekus ar Edgara Cīruļa bezmaksas koncertu pils dārzā, kā arī neparastu Reina Zariņa koncertu restorānā. Savukārt Sv. Annas baznīcā klausītājiem būs iespējams atklāt plašākai sabiedrībai varbūt mazāk zināmu mākslinieci – Anniku Lanku – un viņas oriģinālmūziku. 

"Annika ir viena no visātrāk uzlecošajām Latvijas neoklasicisma klavierspēles zvaigznēm. Viņai ir ārkārtīgi skaista mūzika, ļoti melodiska mūzika, un apvienojumā ar baznīcu un viņas akustisko klavierspēli, es domāju, šis koncerts būs brīnišķīgs, un arī šis koncerts ir bezmaksas. Tādā veidā visiem ir iespēja aiziet un beidzot paklausīties Annikas performanci. Ticiet man, tas ir ārkārtīgi skaisti," stāstīja Tenis.

"Kuldīga Piano" astotajā septembrī ar solo koncertu Skrundas muižā noslēgs pats Tenis. Viņš norādīja, ka šis koncerts būs veltīts Tēvu dienai.

"Programma būs ļoti dažāda, un es nekoncentrēšos tikai uz skaistām melodijām un visiem zināmiem skaņdarbiem. Es nospēlēšu arī kaut ko, kas, piemēram, tikai man patīk. Es domāju, ka mūzikas dažādība nozīmē arī klausītāju izaugsmi," pauda Tenis. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti